V Sloveniji je Zmago Sagadin nazadnje deloval v sezoni 2005/06, ko je prevzel Olimpijo. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
V Sloveniji je Zmago Sagadin nazadnje deloval v sezoni 2005/06, ko je prevzel Olimpijo. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Helios je leta 2007 postal državni prvak. Lani je izpadel iz Lige NLB, pod Zmagom Sagadinom pa želijo barvarji nazaj proti vrhu. Foto: MMC RTVSLO
Sagadin novi trener Heliosa

S predsednikom Urošem Slavincem sta v četrtek podpisala pogodbo. V prihodnji sezoni bodo Domžalčani, ki so se po letu dni vrnili v jadransko druščino, imeli višji proračun. "Imamo številne partnerje, ki pozitivno spremljajo naša prizadevanja. Želimo pa postati stabilen NLB-ligaš, v tem času pa bi radi generirali mlade igralce, ki bodo potrkali na vrata reprezentance in Olimpije," je na novinarski konferenci dejal Slavinec.

Sagadin pravi za delo z mladimi
V zadnjem času so v Domžalah začeli dobro delo z mladimi košarkarji. Posledice so že vidne, saj so košarkarji Heliosa v pretekli sezoni postali tako mladinski kot tudi kadetski prvaki. Oba zaključna turnirja so Domžalčani pripravili v svoji Hali komunalnega centra. Prav z delom z mladimi se je v preteklosti Sagadin že zelo izkazal in številni njegovi varovanci so napravili odmevne kariere v najboljših evropskih moštvih ter v Ligi NBA.

Ob prihodu v novo sredino 58-letni strokovnjak obljublja boj za visoka mesta: "Pravkar sem podpisal triletno pogodbo z urejeno sredino – z zelo dobro organiziranim klubom, ki je NLB-ligaš. Na teren se vračam v drugi najboljši ligi v Evropi. Moje obveze so znane – boril se bom za visoka mesta, tako je bilo vedno v mojih ekipah. V nekaj mesecih želim narediti ekipo, ki bo konkurenčna. Potencial domžalskega kluba sem si ogledal, Slovenija ima lep potencial. Kakor mi je znano iz nekdanjih naših držav, imamo celo večji potencial kot Hrvaška in BiH. Jasno je vse – iz talenta bo treba narediti prave igralce. Tak "know how" Zmago Sagadin ima."

Največji uspehi pri Olimpiji
Delo je začel v rodnem Celju, nato odšel v Maribor in leta 1985 prišel v Ljubljano k Olimpiji, kjer je v svoji karieri pustil največji pečat. Zmaje je vodil 16 let. Vmes je sicer za eno leto prevzel Split. Zeleno-bele je popeljal na zaključni turnir Evrolige leta 1997, tri leta prej pa z njimi osvojil evropski pokal. Za tem je deloval še v Crveni zvezdi, Lietuvos Rytasu, Anwilu in Zadru. Bil je tudi selektor slovenske reprezentance.

"Želim dober rezultat na domači sceni"
Sagadin je od leta 2006 deloval v tujini. Po vodenju Zadra pa je nazadnje še živel v Pragi. Zmago je tako vesel, da se po dolgih letih vrača v domovino: "Želim narediti dober rezultat na domači sceni in v Ligi NLB, istočasno pa sistematično potiskati mlade igralce v prvi plan. Ob tem bomo precej trdo individualno delali. Postavili bomo nov model, kako delati v slovenskih razmerah. Vesel sem, ker sem se vrnil domov. Vesel sem, ker sem v urejeni in perspektivni sredini."

"Za nami je izredno uspešna sezona, po hitrem postopku smo se vrnili v Ligo NLB. Po lanskem izpadu smo naredili velik korak in privabili mlade talente. Kdo zna bolje delati z njimi kot Zmago? Ima patent, vesel sem, ker smo našli skupen jezik. Za ta uspeh gredo zasluge Radu Trifunoviću, ki pa je vmes dobil in našel druge izzive, prijateljsko smo se razšli," je dodal direktor kluba Lado Gorjan.

Sagadin novi trener Heliosa