Sasu Salin je letos tako v Eurocupu kot tudi Ligi ABA drugi strelec Uniona Olimpije za Deividasom Gailiusom. V evropskem tekmovanju v povprečju dosega po 12,5 točke, v jadranskem pa 10,3. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sasu Salin je letos tako v Eurocupu kot tudi Ligi ABA drugi strelec Uniona Olimpije za Deividasom Gailiusom. V evropskem tekmovanju v povprečju dosega po 12,5 točke, v jadranskem pa 10,3. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sasu Salin
Izjemen je bil na tekmi proti Asvelu, ki so ga zmaji nadigrali s 86:48. Dosegel je 25 točk, iz šestih poskusov zadel pet trojk, igral pa je le 21 minut. Odličen je bil tudi na gostovanju proti Parizu, ko je dal 20 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zelo slabo smo začeli v Ligi ABA in morda smo dobili takrat kar nekakšen kompleks. Bali smo se zmagati. V Eurocupu smo že takoj zmagali in nas je morda to sprostilo. Mislim, da ni bilo posebnega pritiska, le tako slabo smo začeli, da se je potem to poznalo tudi na poznejših tekmah.

Sasu Salin
Salin je odličen strelec za tri točke, krasi pa ga tudi nepopustljiva igra v obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sasu Salin
Salin je v Ljubljano prišel leta 2010. Najprej ni veliko igral, zadnji dve sezoni pa je ključni mož ljubljanskega moštva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Raven košarke na Finskem je kar visoka. Lahko bi se povsem primerjala z ravnijo slovenske lige, nekatere ekipe pa so še boljše. Težava je v prepoznavnosti in publiciteti. Vse se vrti le okoli hokeja, nekaj prostora pa je namenjenega še nogometu, a počasi prihaja tudi košarka. Televizijske hiše že sklepajo pogodbe za košarko, tako da se stanje izboljšuje.

Sasu Salin
Salin si močno želi osvojiti slovensko prvenstvo, ki ga od prihoda v Ljubljano še ni. Foto: Aleš Fevžer
Sasu Salin, Rudy Fernandez
Salin je tudi ključni mož Finske, ki je na zadnjih dveh evropskih prvenstvih lepo presenetila in zasedla deveto mesto. Foto: EPA

Na začetku smo bili res slabi v napadu. Dali smo okoli 60 točk in smo si že kar rekli, da če jih bodo nasprotniki dali več kot 60, nas bodo premagali. Zdaj pa se nam je odprlo v napadu. Moramo pa se osredotočati tudi na obrambo. Z dobro obrambo je lažje igrati.

Goran Dragić, Sasu Salin
Finska, ki je na EuroBasketu premagala tudi Slovenijo, je zaprosila za "wild card" za prihajajoče svetovno prvenstvo v Španiji. Foto: EPA
Brandon Knight, Erik Murphy
Finci upajo, da bosta v reprezentanci kmalu zaigrala tudi brata Erik in Alex Murphy, ki sta sinova nekdanjega NBA-jevca in finske reprezentantke. Erik igra za Chicago Bullse, Alex pa je še na univerzi, igral je za sloviti Duke, zdaj pa je član Floride. Foto: EPA

V intervjuju za MMC je mladenič iz Helsinkov spregovoril o dozdajšnjem delu sezone in o težavah, ki so jih Ljubljančani imeli na začetku. Pravega premora košarkarji ne bodo imeli, saj bo krog Lige ABA odigran že med božično-novoletnimi prazniki.

Začenjata se druga polovica Lige ABA, kjer si zmaji ne smejo več privoščiti napak, in drugi del Eurocupa, kjer imajo atraktivne nasprotnike. 191 centimetrov visoki branilec je spregovoril tudi o popularnosti košarke na Finskem, ki je vse večja, in o glavnem cilju sezone – osvojitvi naslova prvaka.


V zadnjem času ste v zelo dobri formi. Ste zadovoljni z ravnijo, na kateri trenutno igrate?
Recimo, da sem. Vseeno pa bi si želel, da bi dobili več tekem, in upam, da jih v prihodnje tudi bomo. S svojimi igrami sem kar zadovoljen, sem v boljši strelski formi in dobro se počutim na parketu, a kar se tiče ekipe, pa pravim, da bi morali dobiti več tekem, da bi bil lahko zadovoljen.

Za dobre strelce, kot ste vi, večkrat pravijo, da je veliko "v glavi". Kako vi gledate na to, kaj je potrebno, da pridete v formo?
Ne vem. Enostavno forma pride, ko pride. Ko mečem, ne razmišljam veliko. Pač enostavno vržeš. Mislim, da smo vsi strelci taki. Ko vržeš, upaš, da gre notri, sicer kmalu poskusiš znova.

Težava Olimpije so velika nihanja. Od odličnih tekem, kakršna je bila zadnja proti Zadru, pa slabih v napadu, kot proti Krki ali pa recimo proti Parizu. Kaj narediti, da bo teh padcev manj?
Težko reči, zakaj ni konstantnosti. Drugače je s tekmami s Krko. Te so vedno težke, ne glede na vse, kar se dogaja. To je derbi. Vedno je napeto. Res imamo ogromno vzponov in padcev. Trenutno še ne znamo zadržati visokega ritma. Trdo delamo in menim, da opravljamo dobro delo na treningih. Mislim, da trener dobro dela z nami in nam zaupa. Upam, da bomo po novem letu, oziroma že proti Skopju, igrali tako kot proti Zadru.

Zaradi evropskega prvenstva ste se ekipi priključili precej pozno. Se je bilo težko privaditi na novo moštvo?
Ne, zame je sicer precej lahko navaditi se na nov sistem in različne postavitve. Seveda je treba spoznati nove soigralce in se jih navaditi. To je na začetku vedno težko. Na prvih tekmah se zato tudi nismo dobro znašli in nam ni šlo po načrtih. Zdaj je že vse skupaj videti bolje. Navadili smo se drug na drugega, postali pravo moštvo in ni več težav s tem.

Tudi trener Aleš Pipan je izpustil večino priprav zaradi evropskega prvenstva. Je tudi v tem razlog za zelo slab začetek sezone?
Verjetno je tudi to pustilo posledice. Pomočnika Luka Bassin in Andrej Žakelj sta delala z ekipo. Glavni trener ima svoj način in svojo vizijo ter hoče delati na svoj način. Potrebnega je nekaj časa, da se sistem uteče z novim trenerjem in se vsi navadimo drug na drugega, a počasi se sestavljanka sestavlja v pravo smer.

Pipan je znan po dobrem delu z mladimi. Vi ste še zelo mladi, kako ste se ujeli z njim pod njegovo taktirko, če morda primerjate z Juretom Zdovcem in Sašem Filipovskim?
Res je, dobro dela z mladimi. Priložnost da vsakemu. Težko jih je primerjati. Jure mi je že dajal priložnost in bil je zelo dober trener. Sicer nisem toliko igral, a sem komaj prišel. Pri Filipovskem sem začel veliko igrati. Podobno je zdaj pri Pipanu. Vsi so zelo dobri trenerji, brez dvoma.

Zdaj je to vaša četrta sezona pri Olimpiji. Vsako leto se menja ekipa. Je težko vsakič znova spoznavati novo moštvo?
Sem najizkušenejši (smeh). Če poznaš situacijo in si pripravljen na to, se je lažje prilagoditi. Do zdaj nisem imel težav s tem. Morda je za nekatere igralce nekoliko težje. Sam sem se na to navadil in nimam težave.

V teh štirih letih verjetno lahko za Ljubljano že kar rečete, da je vaš drugi dom, kajne?
Štiri leta sem že tu. Vse je isto, sem v istem stanovanju. Počutim se kot doma. Mislim, da me imajo ljudje radi. Lepo so me sprejeli in dobro se tu počutim. Zelo mi je všeč tudi mesto.

Pravega premora med prazniki ne bo, saj imate zelo natrpan urnik. Verjetno je kar težko, da nimate prav nič prostih dni?
Seveda bi si želel biti z družino in prijatelji oziroma bi rad vsaj nekaj časa preživel z njimi, a urnik je naporen in razpored je težak. Že 28. imamo tekmo, tako da počitka ni. Ne gre, tudi druge ekipe bodo trdo delale in ne bodo imele premora. Treba je ostati osredotočen na delo, bomo nadoknadili med poletnimi počitnicami.

Po novem letu se začenja drugi del Eurocupa, kjer ste letos igrali odlično, zdaj pa vas čaka zelo atraktivna in težka skupina. Kaj lahko rečete o svojih nasprotnikih?
Čakajo nas sami težki nasprotniki. Budivelnik je v Evroligi dokazal, da lahko igra zelo dobro. Ima odličnega trenerja, ki je latvijski selektor. Potem so tu Banvit, ekipa Prepeliča in Hapoel. Obe moštvi sta dobro igrali in imata zelo kakovostne igralce. Tudi mi smo dokazali, da lahko igramo zares dobro. Premagali smo na primer Valencio in tudi nekaj morda boljših ekip od nas. Zaupamo v svoje zmožnosti in verjamemo, da se lahko zoperstavimo vsakemu, če igramo na pravi ravni, če jo lahko pokažemo.

V Eurocupu ste takoj zaigrali dobro, v Ligi ABA pa vam ni in ni steklo. Je bil morda kriv pritisk jadranskega tekmovanja, ki je vendarle pomembnejši, saj prinaša evropska mesta za prihodnjo sezono?
Zelo slabo smo začeli v Ligi ABA in morda smo dobili takrat kar nekakšen kompleks. Bali smo se zmagati. V Eurocupu smo že takoj zmagali in nas je morda to sprostilo. Mislim, da ni bilo posebnega pritiska, le tako slabo smo začeli, da se je potem to poznalo tudi na poznejših tekmah.

Po polovici Lige ABA ste daleč od mest, ki vodijo v Evropo, kar je bil cilj pred sezono. V drugem delu si napak ne smete več privoščiti. Bo večina pozornosti usmerjena v Ligo ABA?
Proti Skopju začenjamo drugi del. Res je, da smo na dnu lestvice, a ne želimo razmišljati o tem. Treba je začeti zmagovati in bomo videli, kje bomo pristali. Zavedamo se, da smo oddaljeni od želenih mest. Čaka nas težko delo in težke tekme. Vsak tu lahko premaga vsakega. Vse ekipe so nevarne. Ne bo lahko, ampak imamo tudi nekoliko lažji razpored, saj imamo več domačih tekem in ne bomo več toliko na poti. Domače igrišče je prednost in upamo, da nam bo to v pomoč.

Na prvih tekmah sezone ste lahko zmagali le z zares dobro igro v obrambi. Zdaj pa ste dokazali, da ste tudi nevarna napadalna ekipa. Ne nazadnje imate nekaj odličnih strelcev, kot ste vi in na primer Deividas Gailius. Kako vi vidite svoje moštvo?
Imamo odlične strelce, Gailius je recimo tudi odličen v prodoru. Jackson je odličen organizator igre in vse skupaj povezuje. Imamo praktično vse. Vsakega po malo. Smo nevarni z vseh položajev. Ni nam treba recimo samo računati na mete od daleč. Tudi pod obročem smo kakovostni. Stepheson je recimo veliko močnejši od večine nasprotnikov. Pod obročem lahko naredi veliko "škode", samo žogo mu moramo dati, kakor tudi Omiću. Na začetku smo bili res slabi v napadu. Dali smo okoli 60 točk in smo si že kar rekli, da če jih bodo nasprotniki dali več kot 60, nas bodo premagali. Zdaj pa se nam je odprlo v napadu. Moramo pa se osredotočati tudi na obrambo. Z dobro obrambo je lažje igrati.

Za finsko izbrano vrsto je še eno zelo uspešno evropsko prvenstvo. Se po teh dveh devetih mestih zdaj popularnost košarke na Finskem veča?
Ja, na zadnjih dveh evropskih prvenstvih smo zelo dobro igrali. Zaprosili smo tudi za "wild card" za svetovno prvenstvo. Zdaj čakamo odločitev. Bilo bi izjemno, če bi lahko nastopili v Španiji. Mislim, da smo na dobri poti. Na EuroBasketu v Sloveniji so tudi navijači dokazali, da je košarka na Finskem vse pomembnejša. Morda bodo to upoštevali in bomo zaradi tega dobili povabilo. Ja, postaja vse popularnejša. Zagotovo sta za to zaslužna ta dva uspeha na preteklih prvenstvih. Tudi finski klubi igrajo evropska tekmovanja. Bisons Loimaa je bil v Eurocupu, igral je dobro, čeprav se ni prebil v drugi krog. Kotka in Kataja sta igrali v EuroChallengeu. Šlo jima je solidno, ena ekipa igra tudi baltsko ligo. Ljudje so začeli spremljati košarko in popularnost se dviga. To je mogoče opaziti. Včasih so le nekateri vedeli, da se igra košarka, a niso vedeli, kaj je to.

Se bosta reprezentanci že v kratkem pridružila brata Murphy, Erik in Alex, iz ZDA, ki sta po materi Finca? Z njima boste še veliko močnejši, saj sta visoka, kar je ravno vaš minus, kajne?
Mlajši je že igral za reprezentanco mlajših članov. Reprezentanca je tudi želela, da bi prišel Erik, ki igra za Bullse, a je bil izbran na naboru in se je moral pripraviti na Ligo NBA. Erik je odličen strelec na položaju štiri. Mlajši se morda bolje znajde na trojki, a je tudi visok. Oba sta zelo dobra in oba si zelo želita igrati za Finsko. Nedvomno bosta veliki okrepitvi za nas.

Kakšno pa je bilo za košarkarja odraščanje v državi, kjer je košarka morda nekoliko zapostavljena? Vseeno ste recimo vi in pa na primer Petteri, ki je med boljšimi evropskimi branilci, dosegli izjemno visoko raven.
Raven košarke na Finskem je kar visoka. Lahko bi se povsem primerjala z ravnijo slovenske lige, nekatere ekipe pa so še boljše. Težava je v prepoznavnosti in publiciteti. Vse se vrti le okoli hokeja, nekaj prostora pa je namenjenega še nogometu, a počasi prihaja tudi košarka. Televizijske hiše že sklepajo pogodbe za košarko, tako da se stanje izboljšuje. Jaz sem bil vedno zaljubljen v košarko in sem se ukvarjal samo s tem, drugo me ni toliko zanimalo in se tudi nisem obremenjeval s prepoznavnostjo. Osredotočen sem bil le na svoje delo. Omenili ste Koponena, v bistvu imava za sabo podobni poti. Začela sva v isti ekipi, tudi potem sem prestopil v klub, kjer je igral tudi on. Bila sva že klubska soigralca. Ko je odšel v tujino, mi je pomagalo oziroma sem videl, da se da, in sem upal, da bo tudi meni nekoč uspelo.

Omenili ste medijsko izpostavljenost. Na Finskem košarki ni namenjenega veliko prostora v medijih, potem pa ste prišli v Slovenijo, kjer je košarka izjemno popularna, še posebej Olimpija pa zelo zanimiva za javnost. Kako ste se na to navadili?
Ja, bilo je novo. Košarka je tu glavna. Vsak korak se opazuje. Vse, ali narediš nekaj dobrega ali slabega, vse se opazuje. Vsaka igra je pomembna. To je bilo novo, a sem se v teh štirih letih navadil na to in ni nobenega pritiska ali kar koli. Tako ali tako ne razumem, kaj pišete (smeh).

Če potegnete črto pod končano leto - kaj lahko rečete in česa si želite v prihajajočem letu?
Zadovoljen sem. Če ne šteješ slovenskega prvenstva, ki smo ga lani izgubili. Upam, da bomo imeli letos že možnost, da ga osvojimo. Končno ga želimo osvojiti. To bi bilo zame prvič v štirih letih in bi bilo zares lepo končno postati prvak. V prvem letu nisem igral, v zadnjih sezonah pa je bilo res težko. Vsakič izgubimo proti Krki. Zdaj imamo Vladovića, morda nam bo on v pomoč (smeh). Kar se tiče evropskega prvenstva, sem z vsem zadovoljen. S svojim napredkom sem kar zadovoljen. Mislim, da vsako leto napredujem in naredim korak naprej, zato sem tudi ostal v Ljubljani. Tu mi je všeč in verjamem, da lahko tu še veliko napredujem. Želim si le zmage. Upam, da ostanem zdrav. To je prvi pogoj. Dobre igre ekipe. Nič drugega, vse je povezano s košarko.

Zelo slabo smo začeli v Ligi ABA in morda smo dobili takrat kar nekakšen kompleks. Bali smo se zmagati. V Eurocupu smo že takoj zmagali in nas je morda to sprostilo. Mislim, da ni bilo posebnega pritiska, le tako slabo smo začeli, da se je potem to poznalo tudi na poznejših tekmah.

Raven košarke na Finskem je kar visoka. Lahko bi se povsem primerjala z ravnijo slovenske lige, nekatere ekipe pa so še boljše. Težava je v prepoznavnosti in publiciteti. Vse se vrti le okoli hokeja, nekaj prostora pa je namenjenega še nogometu, a počasi prihaja tudi košarka. Televizijske hiše že sklepajo pogodbe za košarko, tako da se stanje izboljšuje.

Na začetku smo bili res slabi v napadu. Dali smo okoli 60 točk in smo si že kar rekli, da če jih bodo nasprotniki dali več kot 60, nas bodo premagali. Zdaj pa se nam je odprlo v napadu. Moramo pa se osredotočati tudi na obrambo. Z dobro obrambo je lažje igrati.