Slovenci bodo za začetek dobili po enega nasprotnika iz bobna 4, 5 in 8. Foto: Fiba
Slovenci bodo za začetek dobili po enega nasprotnika iz bobna 4, 5 in 8. Foto: Fiba

Na opoldanskem žrebu vseh celinskih kvalifikacij na sedežu Fibe v Ženevi so bile za Evropo ob Sloveniji nosilke še branilka naslova Španija, Francija in Srbija.

Slovenija je bila izžrebana v skupino C na položaj 4, kar determinira vrstni red tekem znotraj skupine. Iz četrtega bobna po moči je bila izžreban najtežji, a tudi najbolj privlačen nasprotnik - sosednja Hrvaška. Iz petega bobna se je nato pridružila še Finska, katere navijači so pustili tako dober vtis na EuroBasketu 2013. Zadnji udeleženec slovenske skupine je prišel iz najšibkejšega bobna osem - izžrebana je bila Švedska.

Na SP-ju ducat ekip iz Evrope

Sistem kvalifikacij ostaja nespremenjen. V 15-mesečnem obdobju od novembra 2021 do februarja 2023 bo šest kvalifikacijskih ciklov, v katerih bo 32 evropskih reprezentanc odigralo najprej šest tekem, nato pa bodo po tri najboljše ekipe iz vsake štiričlanske skupine oblikovale nove skupine ter znova odigrale šest tekem. Na svetovnem prvenstvu bo nastopilo dvanajst reprezentanc iz Evrope oziroma 32 skupno.

Prve tekme bodo konec novembra letos, naslednje februarja 2022, zaključek prvega dela pa junija in julija 2022. Drugi del se bo začel konec avgusta 2022, nadaljeval novembra 2022 in končal februarja 2023.

Slovenija druga evropska reprezentanca

Fiba je reprezentance razdelila v osem kakovostnih bobnov glede na uvrstitve na svetovni jakostni lestvici. Slovenija je druga reprezentanca iz Evrope za Španijo (pred njo so še ZDA in Avstralija). Slovenija je doslej trikrat nastopila na SP-jih. Leta 2006 na Japonskem je zasedla deveto mesto, leta 2010 v Turčiji osmo, pred sedmimi leti v Španiji pa sedmo.


Kapetan Slovenije Edo Murić: "Dobili smo zanimive nasprotnike, s katerimi se na igriščih redno srečujemo. Ne glede na nasprotnike pa morata naše razmišljanje in pristop biti enaka v vsakem kvalifikacijskem oknu. Osredotočeni bomo morali biti nase in na svojo igro ter gledati iz tekme v tekmo. Nadaljevati moramo s hitro in agresivno košarko, kar je bil naš zaščitni znak v Kaunasu ter Tokiu. Le tako bomo lahko tudi v kvalifikacijah dosegli rezultate, ki si jih želimo. Zadnje svetovno prvenstvo smo na žalost spremljali prek televizijskih ekranov. Verjamem, da so bile takratne kvalifikacije dobra šola za vse nas in tokrat bomo storili vse, da na igrišču zmagujemo in upravičimo pričakovanja naših zvestih navijačev ter nenazadnje tudi trenutno visoko uvrstitev na Fibini jakostni lestvici."

Selektor Aleksander Sekulić: "Znašli smo se v zelo zanimivi skupini in priča bomo kar nekaj sosedskim derbijem. S Finci in Hrvati se dobro poznamo, še posebej s slednjimi nimamo nobenih skrivnosti. Morda so manjša neznanka Švedi, saj se med seboj že kar nekaj časa nismo pomerili. Vsekakor si želim, da bi reprezentančni duh iz zadnjih kvalifikacij ter olimpijskih iger prenesli tudi v te kvalifikacije. Upam, da bomo lahko zaigrali tudi pred navijači, ki nam bodo prav gotovo dali še dodatni zagon. Nikakor ne bežimo od odgovornosti. Cilj je, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo pri tem uspešni."


ŽREB KVALIFIKACIJ ZA SP 2023

Skupina A:
Srbija, Slovaška, Belgija, Latvija

Skupina B:
Belorusija, Velika Britanija, Grčija, Turčija

Skupina C:
Hrvaška, Švedska, Finska, Slovenija

Skupina D:
Izrael, Nemčija, Estonija, Poljska

Skupina E:
Francija, Portugalska, Madžarska, Črna gora

Skupina F:
BiH, Litva, Bolgarija, Češka

Skupina G:
Gruzija, Severna Makedonija, Španija, Ukrajina

Skupina H:
Rusija, Nizozemska, Islandija, Italija

V drugi skupinski del se uvrstijo tri najboljše reprezentance.


SKUPINA B, razpored tekem Slovenije

Četrtek, 25. novembra:
HRVAŠKA - SLOVENIJA

Nedelja, 28. novembra:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA

Petek, 25. februarja 2022:
FINSKA - SLOVENIJA

Ponedeljek, 18. februarja 2022:
SLOVENIJA - FINSKA

Četrtek, 30. junija 2022:
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Nedelja, 3. julija 2022:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA

Slovenija 1. reprezentanca Evrope v seštevku članov in mladih

Za slovensko košarko je najuspešnejše poletje v zgodovini. Četrto mesto moške reprezentance na olimpijskih igrah in nastop deklet na evropskem prvenstvu v Franciji so avgusta nadgradile mlajše selekcije. Slovenija je v letu 2021 v seštevku izidov članske in mlajših reprezentanc v moški konkurenci vodilna reprezentanca v Evropi, je sporočila Fiba.

Slovenija je v letošnjem poletju osvojila tri medalje na ravni evropskih prvenstev. Moška reprezentanca do 20 let je bila zlata, fantje do 18 let so osvojili srebro, dekleta do 16 let pa so bila tretja.Ob tem sta se prvič v zgodovini reprezentanci fantov in deklet do 16 let uvrstili na svetovni prvenstvi.