Slovenski košarkarji so dobili atraktiven žreb. Foto: EPA
Slovenski košarkarji so dobili atraktiven žreb. Foto: EPA
Aleš Pipan
Aleš Pipan je po žrebu optimist. Foto: EPA

To je določil žreb v Tokiu, ki je skupini D, v kateri bo igrala Slovenija, namenil dvorano v znanem zimskošportnem središču v Saporu na najsevernejšem japonskem otoku Hokaidu.

Žreb bi bil za Slovence težko bolj atraktiven, a tudi težek. Američani si ne bodo smeli dovoliti podobnega poloma kot na domačem prvenstvu pred štirimi leti, ko so osvojili šele šesto mesto, Italijani, Portoričani in Kitajci pa so vsi igrali vsaj v četrtfinalu lanskih olimpijskih iger v Atenah. Tudi Senegal s tremi igralci iz Lige NBA ne bo lahek nasprotnik.

Svetovno prvenstvo bo od 19. avgusta do 3. septembra. Naslov iz Indianapolisa brani Srbija in Črna gora. V nadaljnje tekmovanje, ki bo v Sajtami, se uvrstijo prve štiri reprezentance iz vsake skupine.

Izjava slovenskega selektorja Aleša Pipana: "Če gledamo realno, so vse skupine dokaj izenačene, kakovost je enakomerno razdeljena po skupinah, morda je naša še najbolj atraktivna. Imamo premagljive nasprotnike in tako vse možnosti za drugi del tekmovanja. ZDA so po mojem mnenju ne le favorit skupine, ampak celotnega prvenstva, mi pa se bomo z Italijo, Portorikom in Kitajsko borili za preostala tri mesta, ki vodijo v nadaljnje tekmovanje. Seveda pa ne smemo pozabiti na Senegal, ki je spoštovanja vredna ekipa in bo zagotovo poskusila izkoristiti slab dan favoritov. Za prvenstvo se bo treba čim bolje pripraviti in samozavestno odpotovati na Japonsko."

Z ZDA zadovoljni, s Saporom manj
Žreba sta se udeležila generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems in direktor reprezentance Tone Krump, ki si bosta v prihodnjih dneh ogledala prizorišče, predvsem dvorano in namestitvene objekte. Težav naj ne bi bilo. "Želeli smo ZDA in jih dobili, saj se tako v nadaljevanju z njimi ne moremo križati v izločilnih dvobojih. Ni pa se nam izpolnila želja, da bi igrali čim bližje Tokiu. A ker smo dobri, se bomo tja oziroma v predmestje preselili v drugem delu tekmovanja," je povedal Rems.

V osmini finala se bodo najboljše ekipe iz skupine D pomerile s tistimi v skupini C.

SKUPINA D (Saporo)
ZDA
PORTORIKO
SLOVENIJA
ITALIJA
KITAJSKA
SENEGAL

1. krog, 19. avgusta: SLOVENIJA - SENEGAL
2. krog, 20. avgusta: SLOVENIJA - ITALIJA
3. krog, 22. avgusta: SLOVENIJA - ZDA
4. krog, 23. avgusta: SLOVENIJA - PORTORIKO
5. krog, 24. avgusta: SLOVENIJA - KITAJSKA

SKUPINA A (Sendaj)
ARGENTINA
VENEZUELA
FRANCIJA
SČG
LIBANON
NIGERIJA

SKUPINA B (Hirošima)
ŠPANIJA
PANAMA
NEMČIJA
JAPONSKA
NOVA ZELANDIJA
ANGOLA

SKUPINA C (Hamamacu)
LITVA
BRAZILIJA
GRČIJA
TURČIJA
AVSTRALIJA
KATAR