Helios bi se lahko po nedeljski zmagi povsem posvetil državnemu prvenstvu. Foto: KZS/Aleš Fevžer
Helios bi se lahko po nedeljski zmagi povsem posvetil državnemu prvenstvu. Foto: KZS/Aleš Fevžer
Jure Zdovc
Trener Olimpije Jure Zdovc bo imel še veliko dela, da dvigne formo igralcev. Foto: MMC RTV SLO

Obračun začelja lahko že da odgovor, kdo bo zasedel zadnje mesto, kar pomeni da naslednje leto v Ligi NLB ne bo imel pravice nastopa. Domžalčani so veliko delo opravili že z zmago prejšnji teden v Tivoliju in imajo pred Vojvodino dve zmagi prednosti. Uspeh v nedeljo bi pomenil vsaj predzadnje mesto in s tem možnost igranja v jadranski ligi tudi prihodnjo sezono.

Količnik držav v Ligi NLB:
13,8 Srbija
13,0 Črna gora
11,7 Hrvaška
10,0 BiH
7,3 Slovenija
Formula: št. zmag/št. klubov


Novosadčani lahko stvar še otežijo
Zmaga Vojvodine bi situacijo zelo zapletla. O zadnjem mestu bi v tem primeru odločala zadnja dva kroga. Moštvo iz Novega Sada bo igralo še s Hemofarmom doma in Zadrom v gosteh, Helios pa s Splitom v gosteh in Cibono doma. Vojvodina je prvo tekmo s Heliosom dobila z 71:57.

Zanimivo prvenstvo
Če si Domžalčani zagotovijo obstanek v Ligi NLB, bo slovensko državno prvenstvo dobilo še dodatno težo, saj bo potekal ogorčen boj za drugo vstopnico za jadransko ligo med Heliosom in Krko, svojo računico pa ima bržkone tudi Geoplin Slovan. Union Olimpija ima kot evroligaš nastop v Ligi NLB zajamčen tudi za sezono 2009/2010.


Komu posebno povabilo?
Seveda lahko tretjega predstavnika Slovenija dobi prek posebnega povabila vodstva lige, kar pa je malo verjetno. Tako imenovani "wild card" naj bi pripadel še enemu srbskemu predstavniku, kar je glede na najvišji količnik sezone tudi logično. Generalni direktor lige Roman Lisac je glede dodelitve posebnega povabila povedal: "Odvisno je od interesa in financ, wild card mora biti kupljen. Enkrat moramo razčistiti, kdo lahko sploh igra to ligo."

R. K.