Se bodo uresničile grožnje slovenskih klubov? Foto: RTV SLO
Se bodo uresničile grožnje slovenskih klubov? Foto: RTV SLO
Uroš Tripković
Partizan je aktualni prvak Lige NLB. Foto: EPA

Kamen spotike je uvrščanje klubov iz jadranske lige v evropske pokale. Po predlogu, ki je bil poslan vsem članicam združenja, naj bi za igranje v Evropi štele predvsem uvrstitve v Ligi NLB, hkrati pa bi ukinili tudi zagotovljene nacionalne kvote za sodelujoče države. Vsaka država bi teoretično imela zagotovljeno samo še eno mesto.

Sporni sklep
Vodstvo Lige NLB je pred kratkim sprejelo sklep, da bodo tekmovanja v sezonah 2006/07, 2007/08 in 2008/09 kvalifikacijska za naslednje tri sezone, vključno do 2011/12. V to točkovanje pa so poleg nastopov v Ligi NLB vključena še evropska liga in Pokal Uleb ter državna prvenstva, vendar imajo slednja najmanjšo vrednost.

Odločne zahteve
Združenje zahteva, da ABA (Jadransko košarkarsko združenj) kot članica Uleba slovenskim klubom zagotovi eno mesto v Evroligi, najmanj eno mesto v Pokalu Uleb in najmanj tri mesta v Ligi NLB glede na uvrstitev v domačem prvenstvu.

Resna slovenska grožnja
Dodatno KZS in klubska druščina zahtevajo, da se tekmovanje v jadranski ligi konča najpozneje do 1. aprila; tekmovanje mora biti ob tem tudi terminsko usklajeno s preostalimi nacionalnimi prvenstvi. Za konec je še poudarjeno, da, če zahteve ne bodo uresničene, bodo slovenski klubi in košarkarska zveza izstopili iz tekmovanja.

Slabe predstave načele ugled
V pretekli sezoni je bil domžalski Helios kot najuspešnejši slovenski klub uvrščen šele na skromno osmo mesto, Olimpija je bila mesto za njim, Geoplin Slovan pa je končal kot predzadnji. V krstni sezoni (2001/2002) je Union Olimpija postala prva zmagovalka lige, nato pa nanizala še tri uvrstitvi med najboljšo četverico. V zadnjih dveh sezonah pa se slovenski klubi nahajajo v drugi polovici tabele.

Zanimanje na Zahodu kopni
Bosanska zveza je na podlagi le za las slabšega količnika izgubila drugo mesto v ligi, ki ga bo v prihodnji sezoni zasedel makedonski Rabotnički. Javno znane so tudi želje sofijskega CSKA-ja po vstopu v to močno regionalno tekmovanje, ki pa po začetnem navdušenju še zlasti v Sloveniji in na Hrvaškem ne pritegne več toliko pozornosti in občinstva kot na začetku.

T. G.