Matjaž Smodiš je proti Olimpiji dosegel 12 točk. Foto: Uroš Hočevar/ABA
Matjaž Smodiš je proti Olimpiji dosegel 12 točk. Foto: Uroš Hočevar/ABA
Matjaž Smodiš
"Smoki" pravi, da več časa preživi v Novem mestu kot v Zagrebu. Foto: Uroš Hočevar/ABA

Zagrebčani, ki so lani igrali na zaključnem turniju Evropskega pokala, imajo tudi letos visoke cilje. Avtor ambicioznega projekta je poslovnež Emil Tedeschi, večinski lastnik in predsednik skupine Atlantic, ki ga Slovenci najbolje poznamo po nakupu Droge Kolinska in pripadajočih blagovnih znamkah.
Smodiš je gostoval s Cedevito v Stožicah, kjer je Olimpija po zaostanku 16 točk slavila s 84:81. "Smoki" je dosegel 12 točk.

Kako ste se znašli v novem moštvu?
Smo na začetku neke dolge poti. Težko je napovedovati, kaj bo. Veliko je odvisno tudi od zdravja, smo namreč veteranska ekipa. Izkušnje so na naši strani, ampak potrebno je iti korak za korakom, delati, biti čim več skupaj na igrišču. Če bomo zdravi, lahko naredimo veliko. Meni je super, sem več v Novem mestu kot v Zagrebu. Ekipa je zelo homogena, v njej so sami odlični fantje. Kemija je prava, rezultati za zdaj tudi. Lepše situacije skoraj ne bi moglo biti.

Letos prvič igrate v jadranski ligi ...
Zame bo to lepa izkušnja, da vidim malo tudi Jugoslavijo. Tega se zelo veselim. Sama liga je zelo kakovostna, vrnili so se nekateri igralci. S prihodom Maccabija se ve, kdo je glavni favorit. Mislim, da bo zanimivo do konca.

Če se ozremo še enkrat na zadnjo reprezentančno akcijo. Kako jo ocenjujete?
Sem še vedno razočaran. Zame je to bil neuspeh. Zastavili smo si dva cilja, eden je bil ostati v boju za olimpijske igre, drugi, tihi, pa medalja. Niti enega nismo uresničili in zdaj smo, kjer smo.

Je smiselno nadaljevati z dozdajšnjim selektorjem Božidarjem Maljkovićem?
To ni vprašanje zame. Imamo zadosti pametne strokovnjake v zvezi, ki se bodo s tem ukvarjali. Verjamem, da nobenemu ni lahko dati odgovora na to vprašanje, tudi meni ne. Po moje stalno menjavanje trenerjev ni dobro. Koga boš pa pripeljal? Če vzameš nekoga iks, ki še nima stika z igralci, Slovenijo, začneš spet vse znova. Skratka, zelo, zelo težka odločitev.

Kako to, da nekateri igralci kot vi in Lakovič igrate bolje v klubu kot v reprezentanci?
Nobeden od nas ni pozabil igrati košarke. Velika težava pri nas je fizična pripravljenost. Evropsko prvenstvo je bilo naporno in prvič tako dolgo. Tako starejši kot mlajši smo v reprezentanci težko našli neko vlogo, nismo vedeli, kdo pije in kdo plača, zato smo se lomili na vseh tekmah. To je bil tudi glavni razlog neuspeha.