Peter Vilfan upa, da bodo slovenski košarkarji v soboto končno odigrali tako, kot znajo. Foto: RTV SLO
Peter Vilfan upa, da bodo slovenski košarkarji v soboto končno odigrali tako, kot znajo. Foto: RTV SLO

Pet igralcev iz Lige NBA in dva, ki igrata v vrhunskih evropskih klubih (Barcelona, Panathinaikos), so bili nebogljeni proti sila povprečni Kitajski - reprezentanci, ki ima v svojih vrstah izjemnega Jao Minga, vsi drugi skupaj pa ne zaslužijo toliko kot nekateri naši "zvezdniki".

Nikakor nismo znali odgovoriti na njihovo agresivno igro na zunanjih položajih. Namesto da bi s prebijanjem prve linije in zaustavljanjem na treh ali štirih metrih končevali akcije s skok-metom ter se tako izognili Jao Mingu ali pa v primeru prevzemanja podajali centrom, smo delali ravno tisto, kar so si Kitajci najbolj želeli.

Zadrževali smo žogo daleč od koša, potem pa z brezglavimi prodori pod koš direktno naleteli na Jao Minga. S podajami navzven smo nato ostajali brez pravih akcij na koš. Katastrofalen je bil tudi zaključek, ko smo najprej dovolili, da so nam v zadnji minuti dali trojko tri sekunde pred koncem napada, nato pa v zadnjih šestih sekundah dovolili še eno. Sama tekma zagotovo ni zadovoljila nikogar, končno pa smo imeli tudi mi pomoč sreče. Rešila nas je Italija.

Sodniki so na tem prvenstvu res slabi in deloma se strinjam s kritiko selektorja Pipana, toda ko bo pogledal posnetek, bo uvidel, da smo tekmo izgubili sami.

Nasprotnik v osmini finala, kdor koli že bo, bo vsekakor odličen. Upam, da bodo vsi ti vrhunski igralci končno odigrali eno dobro tekmo, ker je do zdaj še niso. To je v soboto naše glavno orožje.

Peter Vilfan