Goran Dragić je prispeval 12 točk in se izkazal s še šestimi podajami. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je prispeval 12 točk in se izkazal s še šestimi podajami. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci se veselijo četrtfinala
Analiza tekme Slovenija - Dom. republika

"Vsakič, ko zmagaš, je dober občutek. Nismo si želeli iti že po tej tekmi domov. Zakaj pa ne bi še ene tekme odigrali? Nikoli ne veš. Morda bodo imeli pa Američani slab dan, mi bomo pa vse zadeli in se lahko kaj zgodi," je bil po zmagi nad Dominikansko republiko (71:61) zadovoljen kapetan Goran Dragić. Dotaknil se je tudi obračuna z ZDA: "Vesel sem, da smo prišli med osem. Potrudili se bomo. Čaka nas težko delo. So zelo atletska ekipa. Igrajo dobro obrambo in s Fariedom vse prevzemajo. Če enega prebiješ, te pod košem pričaka Davis, ki vse blokira in polovi. Ko bomo prodirali, bomo morali podajati ven, najti odprtega soigralca in upati na dober strelski večer."


Po uvrstitvi v četrtfinale svetovnega prvenstva imajo slovenski košarkarji v nedeljo prost dan. Selektor Jure Zdovc jih bo namesto v dvorano na trening peljal na večerjo v mesto.

"Zmago," je v šali odgovoril organizator igre na vprašanje, kaj pričakuje proti ZDA. Dejal je, da v izbrani vrsti razmišljajo, da bi se Američanom morda uprli s cono. Toda do tja je še daleč. Dragić je z bratom Zoranom in Domnom Lorbkom proti Dominikancem potegnil soigralce za sabo in popeljal Slovenijo do zmage: "Malo se zamisliš, ko pet ali šest napadov ne zadeneš. Prepelič nas je odprl s tisto trojko, potem pa smo zaigrali, kot je treba. Imeli smo odprte mete, a nismo zadeli. Tako je pri metu, enkrat ti gre, drugič ne. Mogoče tudi malce noge popustijo in nisi tako svež in so žoge kratke."

Navijači pripravili izjemno vzdušje
Za Zoranom (18) je bil z 12 točkami drugi strelec, izkazal se je s še šestimi podajami, a ob tem tudi izgubil šest žog: "V prvem polčasu smo izgubili preveč žog. Izgubil sem jih preveč. Težave smo imeli s prodornim Feldeinom. Težave smo imeli tudi v skoku z Vargasom in Martinezom. Ko je bilo treba, smo dobili skok in tudi dali koš. V 'pick'n'rollu' sem, ko je njihov center tako stal, lahko vedno dva nase potegnil. Smo imeli tako akcijo, da se Slokar odvaja in meče. Tudi Zupan in Balažić sta bila nekajkrat sama. To je bil naš načrt in mislim, da smo ga dobro izpolnili."

"Zoranu sem rekel, tu imaš priložnost za NBA. On je v NBA in bodi njegova senca. On samo meče, v prodor ne gre, a je zelo težko. Višji je kot dva metra, ima visok izmet, malo zamudiš in hitro kaznuje," je komentiral odlično obrambo nad Franciscom Garcio ter se kot kapetan še zahvalil izjemnim navijačem, ki so prišli v Barcelono, saj jih je bilo približno 2.000. "Navijači so bili izjemni. Res fenomenalno vzdušje. Nisem mislil, da bodo prišli v takem številu. Škoda, da igramo z ZDA, a vseeno bodo videli dobro tekmo, mi bomo dali vse od sebe."

Debata o kalkulacijah je kočljiva, a zanimiva
Pod košem je bil tokrat razigran Uroš Slokar, ki je odigral najboljšo tekmo na letošnjem prvenstvu, ob devetih točkah pa je ujel še šest odbitih žog: "Vedeli smo, da ne bo lahko, ampak če bomo šli sproščeni v tekmo, bomo dobili tisti elan in energijo. Potem smo videli, da je ogromno Slovencev in ne bi bilo pošteno, da ne bi dali vsega od sebe, z mislijo, da nam nasproti, če zmagamo, na naslednji tekmi stojijo Američani. Osredotočeni smo bili samo na to tekmo, da zmagamo in nadaljujemo ta niz. Pet zmag in en poraz ter uvrstitev med osem najboljših ni slaba stvar, kot bi jo lahko morda kdo obrnil. Zelo sem vesel, saj vsakič, ko pridem na svetovno prvenstvo, se ni naredilo koraka nazaj. Zdaj je veliko mladih igralcev, ki so videli, da lahko."

V slovenskih glavah je še vedno razplet skupine D na Kanarskih otokih, Slokar pa je dejal, kaj si misli o potezah, kakršno so izvedli Avstralci: "To je zelo kočljiva debata, zato je tudi tako interesantna. Ali je dobro ali slabo? Veliko reprezentancam se je obrestovalo, veliko ekipam pa se je tudi zelo grdo vrnilo. Vprašanje je samo, kako to izpeljati. Mi smo vzgojeni, da gremo vse na polno in ne kalkuliramo. Se mi je že zgodilo, da so se narobe obrnile. Nihče ni toliko razmišljal o tem. Bomo videli, ali bo Avstralcem to uspelo. Francozi so tako čez prišli na evropskem prvenstvu, Hrvati velikokrat tako igrajo in nekaterim uspeva. Mi nismo prišli do te točke in nimamo želje, saj te potem ljudje precej manj spoštujejo in grdo gledajo."

Obramba je dobila to tekmo
Klemen Prepelič
je tokrat dobil več priložnosti. Mladenič je dejal, da je vesel vsake minute, da se zaveda, da je bilo še nekaj napak v igri, a tudi nekaj dobrih stvari, na koncu pa je najpomembnejša zmaga: "Nismo pokazali najboljše igre, a vseeno zmagali. Ključ je bil ustaviti Garcio, pri čemer je Zoran opravil odlično delo. Nismo bili nervozni, kajti vedeli smo, da smo kakovostnejši od njih. Tudi če pride do strelskega mrka, smo zaradi dobre obrambe prejeli tako malo točk."

"Prle" je zadel izjemno pomembno trojko v zadnji četrtini, ko je prekinil črno serijo, ko Slovenci skoraj štiri minute niso zadeli: "Ko Goran naredi vse, potegne pet igralcev nase, ti ostaneš sam in preostane ti samo še, da vržeš na koš. Zadel sem, drugič bom mogoče zgrešil. Morda je res ta trojka potegnila naprej, a dobra je bila obramba, ki je dobila tekmo."

Iz Barcelone

Slovenci se veselijo četrtfinala
Analiza tekme Slovenija - Dom. republika