Na svetovnem prvenstvu Emir Preldžić v povprečju dosega skoraj 12 točk, 5 skokov in več kot štiri podaje na tekmo ter je najučinkovitejši turški košarkar. Foto: MMC RTV SLO
Na svetovnem prvenstvu Emir Preldžić v povprečju dosega skoraj 12 točk, 5 skokov in več kot štiri podaje na tekmo ter je najučinkovitejši turški košarkar. Foto: MMC RTV SLO

Turčija ima dobro ekipo. Organizatorji igre so izkušeni, dobri smo v obrambi, največja moč pa je verjetno pod košem, kjer imamo tri igralce, višje od 210 centimetrov, kar je redko. Na vsaki tekmi dobimo skok, kar je pomembno, saj imaš tako več napadov in možnosti, da dosežeš več točk.

Emir Preldžić
Preldžić verjame, da s Fenerbahčejem že v dveh letih stopi na vrh stare celine. Foto: EPA
"Ko srečam Slovence, se spomnim lepih časov"

Preldžić in Vidmar sta vrstnika in zelo dobra prijatelja, saj sta dolgo igrala skupaj. Najprej sta bila soigralca pri Slovanu, nato pa sta se leta 2007 preselila k Fenerbahčeju, kamor ju je zvabil Bogdan Tanjević. V Carigradu Prle igra še danes, Vidmar pa je bil v tem času že nekajkrat posojen v druge klube. Letos, ko je pred sezono ekipo prevzel Željko Obradović, je Fener odlično igral, nato pa se je poškodoval Vidmar: "Seveda je bilo brez Vidmarja težko, kajti z njim smo igrali odlično. Bil je prvi center, in ko izgubiš takega igralca, se pozna. Padli smo v obrambi, saj je Gapi eden najboljših obrambnih centrov v Evropi. Poznala se je njegova odsotnost in padli smo v igri, dokler se nismo navadil na nov sistem. Zaradi odsotnosti Vidmarja smo slabše igrali v Evroligi."

Odsotnost Ljubljančana se je bogatemu Fenerju poznala, sezono pa je potem vendarle končal z naslovom državnega prvaka. Preldžić se je v Barceloni srečal z nekdanjima soigralcema pri ljubljanskem Slovanu Goranom Dragićem in Jako Klobučarjem, s katerima je govoril tudi o Gapiju: "Zagotovo se njegova odsotnost zelo pozna tudi Sloveniji. Govoril sem z Goranom Dragićem in Klobučarjem, da bi bila z Vidmarjem to povsem druga zgodba. Ne govorim, da so drugi slabi ali kar koli, ampak Gapi prinaša veliko energije, moči in večjo zanesljivost v obrambi, saj lahko igraš bolj sproščeno, ker veš, da tudi če te tvoj igralec prebije, bo Gapi tam, bo pomagal in odigral dobro obrambo. To je njegova glavna moč."

Tudi v reprezentanci igra svojo igro
Turčija je igrala skupinski del v Bilbau in zasedla drugo mesto v skupini C: "Zadovoljni smo s skupinskim delom. Želeli smo si drugega mesta, saj so ZDA premočne. To nam je uspelo tudi z nekaj sreče. Proti Finski smo bili v težavah in lahko bi tudi izpadli, a smo odigrali hrabro in preobrnili izid. Proti Dominikanski republiki smo že od začetka dobro igrali. Zdaj nas čakajo izločilni boji in verjamem, da imamo med temi štirimi lepe možnosti, da pridemo do polfinala. Gremo iz kroga v krog in verjamemo, da lahko osvojimo medaljo. O tem je treba razmišljati in si tudi želeti, a gremo počasi. Vsak je lahko nevaren. Videli smo, da so Filipini skoraj premagali Hrvaško. Vsak je prišel sem igrat košarko in je lahko nevaren. Če daš od sebe 90 namesto 100 odstotkov, te marsikdo lahko preseneti."

Preldžić je prvi strelec in podajalec ter drugi skakalec turške reprezentance, ki v Španijo ni prišla z vsemi najboljšimi, a ima turška košarka zelo dober podmladek, tako da menjava generacij ne bo težava. Letos je ob nekaterih odpovedih Prle prvi nosilec igre: "Soigralci mi zaupajo in mi prepuščajo žogo, da organiziram napade in tudi veliko mečem. Tako igram tudi v Fenerju. Igram svojo igro, kar mi najbolj ustreza. Rad prevzemam odgovornost. Sem med najbolj izkušenimi. Najdlje igram Evroligi, to je že sedem let, veliko soigralcev pa ne igra konstantno v Evroligi. Delam z dobrimi trenerji in vsako leto napredujem. To je tudi najpomembnejše - da ohranjam ta visoki nivo."

Sodelovati z Obradovićem je privilegij
Z vsestranskostjo je 206 centimetrov visoki košarkar, ki je v soboto dopolnil 27 let, izjemno koristen in cenjen pri vseh trenerjih, tudi pri najuspešnejšem evropskem klubskem trenerju Obradoviću: "Brez debate je to najboljši trener v Evropi. Privilegij je delati z njim. Od njega se lahko naučiš ogromno – jasno, o košarki ve vse, a tudi veliko za življenje. O njem lahko govorim samo v superlativih. Je dokazal, kakšen mojster je."

Z Obradovićem želi čim dlje ostati v Turčiji, zato niti (še) ne razmišlja o NBA. Na naboru je bil izbran leta 2009, zanj se je odločil Phoenix, a ima trenutno pravice zanj v lasti Dallas. Najprej želi letos s Fenerjem nastopiti vsaj na Final Fouru, v dveh oziroma treh letih pa osvojiti evropski naslov: "Fenerbahče je moj NBA. Zadnje dve leti Obradović dela res izjemno ekipo. Klub je velik, gre za res veliko organizacijo. Vsako leto in vsak dan je ekipa še boljša, prav tako organizacija. Želim ostati, saj rastem s tem klubom. Klub res napreduje. Imam pogodbo še za tri leta, dokler bo Željko tu, bi rad ostal tudi jaz, če me le želi. Morda potem za kakšno leto, da izkusim nekaj novega. Morda tedaj."

Ni samo Španija sposobna premagati ZDA
"Proti ZDA smo recimo 25 minut igrali dobro, ker smo igrali svojo igro. Potem smo začeli razmišljati, da bi jih lahko presenetili in smo začeli izvajati individualne akcije, kar je bila velika napaka. Ni se je dalo več popraviti, saj je bilo že 15 točk razlike. Z normalno igro in igro, ki jo ekipa želi igrati, jim lahko parira celo tekmo, morda jih tudi premaga,"
se je nekdanji slovenski reprezentant, ki prihaja iz Zenice, slovenski dres pa je nosil na olimpijskih kvalifikacijah leta 2008, dotaknil dobrega turškega odpora Američanom, ki se bodo v torek s Slovenijo pomerili v četrtfinalu.

Prle verjame, da ni Španija edina, ki lahko premaga branilce naslova: "Zakaj pa jih ne bi premagal Slovenija? Ima dobre posameznike, dobre obrambne igralce, hitre košarkarje, in to dvoje je zelo pomembno. Malo manjka višine, a verjamem, da bi z danim maksimumom, z nekaj sreče in s kakšnim zadetim metom več Slovenija lahko premagala tudi ZDA."

Iz Barcelone

Turčija ima dobro ekipo. Organizatorji igre so izkušeni, dobri smo v obrambi, največja moč pa je verjetno pod košem, kjer imamo tri igralce, višje od 210 centimetrov, kar je redko. Na vsaki tekmi dobimo skok, kar je pomembno, saj imaš tako več napadov in možnosti, da dosežeš več točk.

"Ko srečam Slovence, se spomnim lepih časov"