Slovenija se je odpravila v Las Palmas, kjer se bo v soboto pomerila z Avstralijo, nato pa še z Mehiko, Južno Korejo, Angolo in Litvo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija se je odpravila v Las Palmas, kjer se bo v soboto pomerila z Avstralijo, nato pa še z Mehiko, Južno Korejo, Angolo in Litvo. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarji že odpotovali na Kanarske otoke
Zdovc: Za vrhunski rezultat ne smeš prejeti več kot 60 točk

"Danes sem zelo miren. Pred nami je dovolj časa. Ni tistega pritiska, kot če bi bila recimo jutri tekma. Normalno so misli že usmerjene naprej. Veliko bolj osebno razmišljam o Avstralcih kot o Američanih. Se počasi že pripravljamo na njih," je pred odhodom na Gran Canario povedal Zdovc.

Ponoviti tudi akcije, ki jih Slovenija še ni igrala
Slovenija bo imela v novi dvorani, kjer domuje španski prvoligaš Gran Canaria, dovolj časa za trening, s tem tudi za odpravo napak in za še dodatno uigravanje, v torek pa bo na sporedu še zadnja pripravljalna tekma, prestižni dvoboj proti branilcem naslova in prvim favoritom tekmovanja Američanom, toda Zdovčeve misli so usmerjene k Avstraliji, ki bo prvi tekmec Slovenije na svetovnem prvenstvu in ob Litvi najtrši oreh v skupinskem delu.

Čas bo namenjen tudi akcijam in zamislim, ki jih reprezentanca, kot je razkril Zdovc, na pripravljalnih tekmah še ni igrala in jih s tem "skrila" pred nasprotniki: "Poudarek bo, da ponovimo, kar smo do zdaj delali. To skozi tekme zelo težko. Ponovili bomo še tiste taktične zamisli, ki smo jih do zdaj skrivali. Malo bomo morda dvignili fizično pripravo in želimo narediti vse, kar je v naših močeh, da pripravimo ekipo, da bo v najboljši formi za prvo tekmo."

Dovolj časa, da se rešijo vse težave
Zdovc drugič vodi Slovenijo na velikem tekmovanju, prvič pa jo pelje na svetovno prvenstvo. Pred petimi leti je dosegel najboljši izid na evropskih prvenstvih do zdaj, ko je bil na Poljskem četrti. Letos je znova prevzel izbrano vrsto in napovedal ponovno visoke cilje v ciklusu, ki se bo zaključil z olimpijskimi igrami v Riu de Janeiro. Največji športni dogodek ostaja velika želja reprezentance, ki je bila neizpolnjena - ob prihodu Božidarja Maljkovića so bile londonske igre ena izmed glavnih želja - tudi pred tremi leti z neuspešnim nastopom na evropskem prvenstvu v Litvi.

"Zelo pomembno je, da so se nekateri igralci dvignili v formi. Imeli smo kar nekaj problemov, čeprav jih nisem nikoli poudarjal. Le tri oziroma štiri tekme smo igrali kompletni, torej z Goranom Dragićem in Domnom Lorbkom. Domen je imel nekaj težav, Goran ni smel igrati. On potrebuje tekme, saj ni igral in bil v ritmu. Razveseljujoče je, da je v končnicah pokazal, kaj zna. Na zadnji tekmi je že dobil to eksplozivnost v nogah in je že upal več prodirati kot proti Brazilcem. Imajo nekateri igralci pa še nekaj rezerv. Problemi so še, imamo pa še kar nekaj časa, da jih rešimo," je še dodal Zdovc.

G. Dragić prvič kapetan, Nikolić najmlajši
Prvo ime izbrane vrste je Goran Dragić. Zvezdnik Phoenixa prvič odhaja na veliko tekmovanje v vlogi kapetana: "Najprej se bo treba dobro spočiti, v ponedeljek je že trening, v torek pa že težko pričakovana tekma z Američani. Glavno pa je, da se dobro spočijemo, da nato začnemo s trdim delom. Za prijateljske tekme je težko govoriti o motivu, morda se kakšno tudi vzame nekoliko z rezervo. Na svetovnem prvenstvu pa je definitivno najvišja motivacija. Tudi jaz, saj vendarle gre za veliko prvenstvo, ko igraš proti najboljšim reprezentancam sveta. Moraš gledati tudi na svoj ugled. Motivacije ne bo manjkalo. Po najboljših močeh se bom boril in dal svoj maksimum za čim boljši izid."

Z naskokom najmlajši - od drugega najmlajšega je mlajši več kot dve leti - slovenski potnik je Aleksej Nikolić, ki je letos dopolnil šele 19 let: "V mislih je že priprava na prvo tekmo. Najprej se je treba adaptirati na novo okolje. Časa imamo še dovolj, pred nami je še ena pripravljalna tekma in še kar nekaj treningov, da začnemo prvenstvo v najboljši luči. Treme ni, ampak bolj pozitivna energija, ki jo bom poskušal pokazati tudi na parketu. Že biti del te reprezentance je velika stvar in čast. Verjamem, da bomo dosegli lep rezultat."

Košarkarji že odpotovali na Kanarske otoke
Zdovc: Za vrhunski rezultat ne smeš prejeti več kot 60 točk