Zoran Dragić je bil zelo razigran v zadnji četrtini. Foto: BoBo
Zoran Dragić je bil zelo razigran v zadnji četrtini. Foto: BoBo
Jaka Klobučar
Z Zoranom Dragićem in Edom Murićem je bil Jaka Klobučar najboljši slovenski strelec z desetimi točkami. Foto: BoBo
Jure Zdovc
Jure Zdovc je proti Rusiji lahko videl precej pomanjkljivosti v napadu svojih varovancev. Foto: Aleš Fevžer

vi poraz (70:67).

Slovenija se bo v petek na Stankovićevem pokalu pomerila z Angolo, nato bo sledil dvoboj z gostitelji, v ponedeljek pa še obračun za tretje mesto ali pa finale. Jure Zdovc je v domovini pustil prva nosilca igre Gorana Dragića in Erazma Lorbka, na prvi tekmi pa sta počivala Aleksej Nikolić in Matej Krušič. Rusija, ki ne bo nastopila na svetovnem prvenstvu, igra na Kitajskem s povsem spremenjeno in močno pomlajeno ekipo, tako rekoč gre za B-reprezentanco.

Slovenija je po zmagah pred domačimi gledalci nad Kanado, Gruzijo in Ukrajino prvič klonila v pripravljalnem obdobju. Zdovc je lahko predvsem nezadovoljen z igro v napadu, kjer so bili Slovenci premalo osredotočeni in so naredili ogromno začetniških napak ter nespametno zapravljali žoge (20 izgubljenih žog). Ruski mladeniči pa so jim veliko težav povzročali tudi v obrambi in pokazali, da v mesecu dni čaka Slovenijo še veliko dela.

Rusija na odmor z vodstvom za šest
V prvem polčasu so imeli Slovenci precej težav v napadu, saj so izgubili kar 12 žog, tudi obramba pa ni bila na isti ravni kot na pripravljalnih tekmah v Rogaški Slatini in Murski Soboti. Po uvodnem vodstvu Slovenije je Rusija povedla v osmi minuti, po dveh minutah igre v drugi četrtini pa je Viktor Zarjažko dosegel koš in zadel še dodatni prosti met, ko je nad njim prekršek napravil Jure Balažič, za rusko prednost osmih točk.

Jaka Blažič in Jaka Klobučar sta nato z dvema zaporednima trojkama približala, toda to so bili kratki prebliski v napadu, sicer pa je prednost Rusije dobre tri minute pred polčasom ponovno znašala deset. Na polčas so varovanci Vasilija Karaševa z vodstvom 36:30.

Ruska prednost narasla tudi na 17
Rusi so takoj po začetku drugega polčasa znova povedli za več kot deset točk. Še naprej so bili Zdovčevi varovanci premalo zbrani v napadu, napake pa so se nadaljevale tudi v obrambi in Rusi so povečevali prednost, ki je v 26. minuti narasla že na 17. Po minuti odmora so Slovenci vendarle zaigrali bolje in še do konca četrtine prišli na -9.

V zadnjih desetih minutah je Slovenija stopnjevala ritem, razigral se je Zoran Dragić, ki je pet minut do konca po lepi podaji Mihe Zupana približal na vsega točko zaostanka. Slovenija je naredila delni izid 14:0, ki je bil posledica agresivne obrambe s pokrivanjem po celotnem igrišču. Mlajši izmed bratske naveze Dragić je nato dosegel še nekaj točk, a zgrešil polaganje v protinapadu za vodstvo, v katerega pa je Slovenijo s prostima metoma popeljal Klobučar. (64:63). Slovencem Rusov ni uspelo streti in Artem Komolov je prek Klobučarja šest sekund pred koncem zadel trojko od table za +4 in razblinil dvome o zmagovalcu.

Izjavi po tekmi
Jure Zdovc:
"Takšna tekma je bila dobrodošla iz večih razlogov. Na takšnih srečanjih lahko vidiš igralce, kako reagirajo, ko so utrujeni in ko sodniški kriterij ni takšen, kot so ga vajeni. Povedal sem jim, da bo takšno sojenje tudi na svetovnem prvenstvu, kjer nam nihče ne bo dajal dodatne podpore, zato se je nanj potrebno navaditi. Poraz je s tega stališča dobrodošel in če smo kaj pametni, se bomo iz njega nekaj naučili. Zame rezultat na Stankovićevem pokalu ni tako pomemben kot nekatere ostale stvari. Ne glede na to smo na tekmi proti Rusom naredili vse, da smo z vsemi možnimi kombinacijami ulovili njihovo prednost. Prišli smo do položaja, da bi lahko tekmo dobili, a v odločilnih trenutkih napravili preveč neumnosti in zasluženo izgubili."

Edo Murić: "Morda je poraz proti Rusiji nepričakovan. Ko smo videli, da niso prišli s prvo ekipo, smo jih morda nekoliko podcenili. To je bilo dovolj, da so napravili razliko in povedli za 17 točk. Nato smo porabili veliko moči, da smo se približali, v končnici pa nam je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Za nas je bilo to srečanje dobra šola. Videli smo, da moramo biti proti vsakemu nasprotniku povsem osredotočeni ter motivirani. Smo mladi fantje in ne smemo si dovoliti, da na tekmo pridemo tako ležerno."

Stankovićev pokal:
SLOVENIJA - RUSIJA
67:70 (10:15, 20:21, 13:16, 24:18)
3.000; Z. Dragić, Klobučar in Murić po 10, Slokar 8, Blažič 7, Prepelič in D. Lorbek 6, Balažič 5, Omić 4, Zupan 1; Vihrov 17, Zaharov 9, Saharov in Spiridov po 7, Komolov, Zarjažko, Balašov in Fidi po 6, Gudumak 4, Desjatnikov 2.

KITAJSKA - ANGOLA
66:55 (10:11, 22:19, 14:14, 20:11)




Petek ob 10.00:
SLOVENIJA - ANGOLA

Sobota ob 10.00:
SLOVENIJA - KITAJSKA

V ponedeljek, 4. avgusta, bo ob 14.30 finale, ob 10.00 pa tekma za 3. mesto.