LeBron James se je odločil in se iz domačega Clevelanda preselil v Miami. Foto: EPA
LeBron James se je odločil in se iz domačega Clevelanda preselil v Miami. Foto: EPA
LeBron James in Dwyane Wade
LeBron James in Dwyane Wade sta velika prijatelja, a mnogi so prepričani, da je njun ego prevelik za največje dosežke. Foto: EPA
Chris Bosh
Triperesno deteljico sestavlja tudi krilni center Chris Bosh. Foto: Reuters
Pat Riley
Predsednik Miamija Pat Riley, ki je v svoji trenerski karieri osvojil šest naslovov, bo imel zahtevno delo. Foto: Reuters
Bodo navijači Miamija takole skakali tudi čez eno leto? Foto: Reuters
Odločitev LeBrona Jamesa je bil eden izmed najbolj vročih dogodkov v športni zgodovini ZDA. Foto: Reuters

"Kakšna prevara. Kako prestrašen mali otrok. Najboljši košarkar vseh časov? Ta fant? Ne zdaj. Nikoli. Tudi če osvoji vseh pet prstanov v naslednjih petih letih, kar bi moral," svoj zapis začenja novinar CBS-a Gregg Doyel.

Neumni ljudje mu bodo verjeli, upam, da ne boste med njimi
"Osvojil bo naslove, ampak tak način je pod njegovim nivojem. Pod nivojem njegove nadarjenosti in samo zaradi Dwyana Wada in Chrisa Bosha. Njegovi prstani bodo kičasti. Neumni ljudje mu bodo verjeli. Toda jaz ne. Upam, da tudi vi ne. Ker ti njegovi prstani, ne bodo pravi. To bo cenen nakit, vreden nič," je oster Doyle. Dodaja: "To ni kritika Miamija. Oni so naredili, kar so jim dovoljevala pravila. Gre zanj. Komaj napišem njegovo ime, tako sem razočaran nad njegovo odločitvijo. James se je preprosto odrekel nazivu najboljšega košarkarja v zgodovini. Očitno tega ne ve, toda prav to je storil. Ko bo osvojil pet naslovov v naslednjih petih letih, bomo vedeli, da to ne zna narediti kot Michael Jordan. Tega ne zna narediti kot Tim Duncan, Larry Bird, Isiah Thomas, Magic Johnson ali Hakeem Olajuwon. Tudi kot Kobe Bryant ne. Ti fantje so igrali s kartami, ki so jih dobili v roko. Za naslove so trdo garali. Res je, nekateri so imeli boljše karte kot drugi, toda nihče ni imel v rokah pokra. Jamesu ni uspelo privabiti nikogar v Cleveland, zato se je predal in prodal."

Enourni šov za sindrom samozagledanosti
"Jaz norec sem verjel, da ima 'jajca' osvojiti NBA-prstan brez takih bližnjic. Toda na koncu se je izkazalo, da James ni nič drugačen od bejzbolista Alexa Rodrigueza, ki je bil tako megalomanski, da so ga fotografirali, ko je poljubljal svojo podobo v ogledalu. Jamesova samozagledanost je taka, da je kot prvi športnik zahteval eno uro najbolj gledanega televizijskega časa samo zase, da bo sporočil, kje bo nadaljeval kariero," piše Doyle.

Za strahopetce ne morem navijati
Svoj zapis končuje: "Koliko časa bodo igrali na visokem nivoju? Pet let? Potem bodo osvojili pet prstanov. Močno upam, da ne bodo nobenega. Nič nimam proti Miamiju, Wadu ali Boshu. Toda LeBron James je strahopetec, ne kralj. In za strahopetce ne morem navijati."

Poliranje šampionske jahte
Podobno neusmiljen do Jamesa je Ken Berger, ki je najprej raztrgal enourno Jamesovo samohvalo in jo primerjal s kvizom "Kdo hoče biti milijonar". "James, 25-letni superzvezdnik, je svojo pravo naravo začel kazati uro po tem, ko jih je iz končnice izločil Boston. James je pozornost takoj namenil nečemu, čemur je Michael Jordan, ki je v prvih poskusih ostal brez prstanov, nikoli ne bi. Začel je kovati načrte o svojem 'moštvu'. Samoklicani kralj je zapustil ekipo in mesto, klub, ki je veliko večji od njega. In zakaj? Za že narejeno šampionsko jahto, ki jo bo voskal in poliral ter z njo plul po Miamiju?" se sprašuje Berger.

Izbral je sebe pred košarko
"Imel je možnost, da bi z vso kolobocijo okoli tega prestopnega roka, popeljal Ligo NBA na pota stare slave z rivalsti in dramo iz časov Birda in Magica, Lakersov in Celticsov, Jordana in Pistonsov. Toda priložnosti ni zgrabil. Izbral je sebe pred košarko. Vse drugo je bila besedna igra. Pokazal je, da je športnik, ki rad lovi, toda ne zna prenašati porazov. Zvezda, ki je rada v soju žarometov, vendar samo takrat, ko kažejo njegovo lepšo stran," nadaljuje Berger.

Podpora pismu ogorčenega lastnika Cavsov
Berger podpira ogorčeno pismo lastnika Clevelanda Dan Gilberta: "Nikoli ne bi znal napisati tega tako dobro kot Gilbert. Nikoli nisem bil njegov oboževalec, zdaj sem. Navijal bom za Cavse, ki so svoje najbolj ponosne dneve doživljali s pravimi zvezdniki, kot so Daugherty, Nance, Ehlo, Price. Ti fantje nikoli niso osvojili naslova, nikoli niso mogli prek Michaela Jordana, toda vsi imajo posebno mesto v srcih navijačev. To mesto je James izgubil za vedno, v bistvu si ga nikoli ni zaslužil. Najbolj žalostno od vsega pa je, da bo James zamudil priložnost, da pride na vrh, potem ko je doživel padec. In tega se, kot kaže, sploh ne zaveda. Raje se je zatekel pod okrilje Dwyana Wada in Pata Rileyja v Miami."

Pozabil, kaj dela šampione
"James je vso to šarado okoli prestopnega roka videl kot nekaj največjega. Pozabil pa je, kaj dela šampione - premagovati najboljše. V patetičnem večeru za NBA je vsaj dokazal, da ni kos tej nalogi. Noče biti najboljši, hoče, da mu najboljši prinesejo prstan. In da bo potem vse skupaj zapakiral in postal (samooklicana) legenda," končuje Berger.

Ta skupina ne 'klika', požrl jih bo ego
Zanimivo je tudi razmišljanje Mika Freemana. "Vsi jih že vidijo v finalu, toda če mislite, da so James, Wade in Bosh preplačani na osvojitev naslova, ne poznate ega. To niso moštveni igralci. Vsi trije so jaz-ego. Ne gre za vprašanje, ali je ekipa sposobna osvojiti prstan. Gre za to, kaj se bo zgodilo najprej: naslov ali razdor, ki ga bo povzročil ego. Enostavno, ta skupina nima 'klika'. Ego je rak, ki se razširja neverjento hitro in za katerega ni zdravila. Uničeval je države, povzročal vojne, obračal brata proti bratu, bil glavni faktor razpada klubov. Seveda zdaj vsi v Miamiju zatrujejo, da bo vse podrejeno interesu kluba, da so vsi veliki prijatelji, da je tukaj Pat Riley, ki ima izkušnje z zvezdniki. Toda James ni tak. Bolj ga zanima bančni račun in druženje z Oprah kot to, da pokaže skromnost, ki bo potrebna za osvojitev naslova."

Nepremagljivi? Ne poznate športa in ljudi
Freeman gre še dlje: "Mislite, da jih bo nemogoče premagati? Potem ne poznate športa. Ne poznate ljudi. Ne poznate ego." Doda nekaj primerov: "Trije velikani West, Baylor in Chamberlain so zdužili moči v Lakersih. V sezoni 1968/69 so jih v finalu premagali Celtisci, leto pozneje New York. Od takrat niso več igrali skupaj. Super trojica torej ni osvojila naslova, pa so bili boljši, precej boljši od današnje trojke Miamijeve."