Svetislav Pešić se po novih dveh kolajnah poslavlja z mesta selektorja Srbije. Foto: Reuters
Svetislav Pešić se po novih dveh kolajnah poslavlja z mesta selektorja Srbije. Foto: Reuters

Karizmatični Kari je odločitev obrazložil v intervjuju za Politiko: "Predsednik zveze Predrag Danilović je odstopil. Kot sem razumel, je to storil, da bi novemu vodstvu na začetku novega olimpijskega cikla omogočil oblikovanje novega strokovnega štaba in ciljev. Že pred Parizom sem napovedal, da naj nekdo drug nadaljuje, kar sem začel. Ker vidim, da me nekateri niso dobro slišali, sporočam, da naj odgovorni iščejo novega selektorja. Srbski košarki bom seveda vedno na voljo, a se bom posvetil drugim ciljem in projektom, za katere nisem imel časa, saj sem bil 24 ur na dan v službi reprezentance."

Srbija je navdušila na olimpijskih igrah, kjer je bila v polfinalu blizu presenečenja proti Američanom, velikim favoritom in kasnejšim prvakom. Iz Pariza se je vrnila z bronom, ki ga je dobila po zmagi nad Nemčijo. Šlo je za ponovitev finala z lanskega svetovnega prvenstva, kjer pa so bili uspešnejši Nemci.

Pešić, eden najuspešnejših evropskih strokovnjakov vseh časov, je v karieri vodil obe izbrani vrsti. Potem ko je navdušil z izjemno jugoslovansko generacijo na svetovnem mladinskem prvenstvu v Bormiu leta 1987, je v članski kategoriji najprej prevzel Nemčijo in z njo presenetljivo leta 1993 postal evropski prvak. Uspeh je ponovil leta 2001 z ZR Jugoslavijo, s katero je leto pozneje osvojil še zlato na svetovnem prvenstvu. Pred tremi leti se je vrnil na klop svoje domovine in znova žel uspehe.

Igral je za matični Pirot, Partizan in Bosno. Bil je član sarajevske zasedbe, ki je postala prvi klub iz nekdanje skupne države z evropsko krono. Potem je Bosno vodil tudi kot trener. Med drugim je deloval še v Albi, Romi, Crveni zvezdi, Valencii in Bayernu, največji uspeh pa je dosegel z Barcelono, s katero je leta 2003 osvojil Evroligo.

Srbski mediji ugibajo, kdo bi bil lahko njegov naslednik. Omenjajo se številna imena, med drugim tudi Aleksandar Đorđević, ki je že uspešno vodil Srbijo. Legendarni košarkar je bil nazadnje selektor Kitajske. Možen kandidat je tudi Igor Kokoškov, ki se v prvem mandatu tik pred Pešićevo vrnitvijo za krmilom orlov ni proslavil. Tu so še nekdanji reprezentant Saša Obradović, ki zelo uspešno vodi Monaco, in mlajši strokovnjaki Dušan Alimpijević, Ognjen Stojaković, Petar Božić …