Slovenska igra se vrti okoli Urbana Krofliča, ki tvori odličen branilski par z Žakom Smrekarjem. Foto: Fiba
Slovenska igra se vrti okoli Urbana Krofliča, ki tvori odličen branilski par z Žakom Smrekarjem. Foto: Fiba

Ves prvi polčas so imeli Slovenci pobudo, a si občutnejše prednosti niso priigrali. Po polovici srečanja so vodili za štiri, potem pa hitro na začetku drugega dela povedli z dvomestno razliko, ki so jo suvereno zadržali. 12 je bila slovenska prednost pred zadnjimi desetimi minutami, potem pa so s serijo na začetku zadnje četrtine hitro razblinili dvome o zmagovalcu. Najvišja razlika je bila prav končnih 23 točk.

Slovenija je v kategoriji mladincev do zdaj osvojila dve medalji. Leta 2002 je bila z generacijo z Erazmom Lorbkom in Sašo Vujačićem v Nemčiji srebrna, leta 2019 pa je selekcija na čelu z Žigo Samarjem in Gregorjem Glasom v Grčiji dobila bron.

203 centimetre visoki Vit Hrabar je že debitiral v Evroligi. Za kratek čas je na parket stopil februarja na obračunu Baskonie in Asvela. Foto: Fiba
203 centimetre visoki Vit Hrabar je že debitiral v Evroligi. Za kratek čas je na parket stopil februarja na obračunu Baskonie in Asvela. Foto: Fiba

V soboto jih v polfinalu čaka Nemčija, ki je bila s 87:86 boljša od Litve. Slovenski strelci tokrat niso bili tako razpoloženi kot predtem na prvenstvu, na katerem so trojke metali več kot 40-odstotno. Tokrat so jih 28-odstotno, a so jih Švedi še bistveno slabše (18). Dobro so opravili delo v obrambi, saj so ukradli 12 žog, sami pa so jih izgubili le devet.

Najboljši igralec teme je bil Urban Kroflič. Kapetan, ki se kali pri Megi, je prispeval 21 točk, ujel pa je še 12 odbitih žog. Njegov indeks je znašal 24. 18 točk je dodal up Baskonie Vit Hrabar, ki je zbral indeks 19. Tako kot že celo prvenstvo je bil znova dober tudi Krkin Žak Smrekar, ki je dosegel osem točk. Toliko sta jih pristavila še Slovanov Leon Ivičič in Olimpijin Mark Morano Mahmutović.

Varovanci Danijela Radosavljevića so v Tampereju dobili vse tekme do zdaj. Najprej so s 83:79 odpravili Špance, s 100:95 so bili boljši od Litovcev, z 92:44 pa so za konec skupinskega dela nadigrali Fince. V osmini finala so se pomerili z Latvijci. 13 sekund pred koncem so izgubljali za šest, potem pa je trojko zadel Kroflič. Hrabar je ukradel žogo, Smrekar pa izza črte izsilil podaljšek, v katerem so si priigrali zmago z 91:85.


Evropsko prvenstvo U18, četrtfinale:
SLOVENIJA – Švedska
79:56 (21:16, 15:16, 17:9, 26:15)
Kroflič 21 in 12 skokov, Hrabar po 18, Smrekar 11, Ivičič in Morano Mahmutović po 8, Zdravković in Lapajne po 6, Jereb in Menič po 2; Pohto in Lidby po 12.