Trenerji vseh štirih ekip so razkrili pričakovanja pred turnirjem. Foto: ŽKK Athlete Celje
Trenerji vseh štirih ekip so razkrili pričakovanja pred turnirjem. Foto: ŽKK Athlete Celje
Grgič
Naslov branijo košarkarice iz Celja, ki jih vodi Damir Grgič. Foto: EPA


Polfinalna obračuna bosta na sporedu v petek, veliki finale, z neposrednim prenosom na TV Slovenija, pa v nedeljo ob 15. uri. Domača ekipa Athleteja bo na finalnem turnirju zaigrala že 18. zapored, lovoriko pa je osvojila osemkrat. Največ naslovov ima še vedno Ježica, ki je bila najboljša 11-krat, po en naslov pa sta osvojili ekipi mariborskega AJM-ja in Hita Kranjske Gore.
Naslov branijo Celjanke
Žreb pokala je bil najbolj neusmiljen ravno do celjske zasedbe, ki je bila sicer neposredno poslana v 2. krog pokala, a tam za nasprotnice prejela največje rivalke minule in te sezone, košarkarice Kranjskega Triglava. Z Gorenjkami so Athletinje dvakrat suvereno opravile, ples kroglic pa jim je za polfinalne nasprotnice znova namenil na papirju najtežjega nasprotnika, Grosuplje. "Vesel sem, da je naš klub še drugič zapored sprejel organizacijo dogodka in prepričan sem, da bo turnir dobro organiziran ter da si bo tekme prišlo ogledati veliko navijačev," je uvodoma dejal Damir Grgič, ki bo s Celjankami branil pokalni naslov.
Trboveljčan na celjski klopi pa je nato še dodal: "Zavedamo se, da smo favoriti, še posebej po 2. krogu, ko smo izločili Triglav, pred sezono morda celo prvega favorita pokala. Po drugi strani se dobro zavedamo, da je pokal specifično tekmovanje, kjer že po pravilu ne zmaga najboljša ekipa v tistem trenutku. Zato razmišljamo le in samo o polfinalni tekmi z Grosupljem. Gre za ekipo, ki ima v svojih vrstah nekaj izkušenih igralk ob svojih mladih košarkaricah in lahko premaga vsako ekipo. Na tekmo se pripravljamo resno, skoncentrirano in zavzeto. Če bo to dovolj za nedeljski finale, bomo videli v soboto."

Adut Celja bodo izkušnje
Grosuplje se je v svoji izredno kratki, triletni zgodovini nastopanja na članskem parketu še drugič zapored prebil med najboljše štiri ekipe v pokalu. "Pred sezono smo si zadali cilj, da se prebijemo med najboljše štiri ekipe v pokalu. Glede na trenutno situacijo v slovenski ženski košarki to ni bilo težko. Žreb nam je v polfinalu namenil prvega favorita. Obe ekipi sta dokaj mladi, a Celjanke imajo nekoliko več izkušenj, ker nastopajo v Ligi Adriatica. Njihova prednost je tudi domač teren. A verjemite mi, v Celje se ne podajamo z belo zastavo! Tudi mi imamo svoje možnosti, vse je mogoče," je na torkovi novinarski konferenci povedal Mladen Rajić, ki je pred začetkom te sezone prevzel vodenje dolenjskega ženskega prvoligaša. Polfinalni dvoboj omenjenih ekip bo na sporedu v soboto, 2. marca, ob 17. uri.
Domžalčanke na krilih Boade
Kasneje bodo na parket celjske dvorane stopile še košarkarice Domžal in Subrine Ilirije. Prve so po prihodu Španke Helene Boada Xairo postale pravi hit te sezone državnega prvenstva in se, čeprav so bile v minulih dveh sezonah vselej zanesljivo najslabša ekipa državnega prvenstva, po treh sezonah znova prebile v Ligo za prvaka. "V veselje in čast nam je, da smo se uspeli uvrstiti na finalni turnir ženskega pokala, čeprav je bilo morda to glede na trenutno stanje na lestvici ter razpored tekem pričakovano,« je zadovoljno dejal vlado Velikonja, nato pa nadaljeval: "Po zadnjih mestih v preteklih sezonah smo se uspeli dvigniti, zahvala za to pa gre predvsem Heleni Boada Xairo, ki ni le na parketu, pač pa tudi drugače mobilizirala določene igralke. Jasno pa je, da vse le ni odvisno od ene posameznice. Tudi ostale košarkarice so pokazale velik napredek. Verjamem, da bomo proti našemu nasprotniku, ki ga izjemno spoštujemo, pokazali dobro igro. V košarki ni nič podarjenega, vsaka tekma se začne znova. Prepričani smo v naš preboj v finale. S to mentaliteto se podajamo na polfinalno tekmo," je povedal trener Domžalčank Vlado Velikonja.
Ravno obratno pa se je zgodba dosedanjega dela sezone 2012/2013 razpletla za Subrino Ilirijo. Ljubljančanke so po dolgih letih sprva samozavestno stopile na mednaroden parket v Ligi Adriatica, a se bile nastopom, brez zmage in z ogromnimi finančnimi težavami, primorane odpovedati kmalu po polovici rednega dela. "Po takšni turbolentni sezoni je za naš klub uvrstitev med najboljše štiri ekipe lep uspeh. Med sezono nas je zapustilo kar sedem košarkaric, a preostale trdo delajo in pridno trenirajo. Želijo si preboja v finale, ki ga bo neposredno prenašala tudi TV Slovenija. Zavedamo se, da delo proti Domžalam niti slučajno ne bo lahko. To je potrdila tudi naša zadnja medsebojna tekma v državnem prvenstvu. Zavedamo se, da ekipa Domžal ni sestavljena le iz Helene Boada Xairo. Delajo dobro, kar potrjuje tudi napredek ostalih igralk. Tekmo bomo začeli maksimalno skoncentrirano in resno. Pripravljamo se na celotno ekipo, čeprav vemo, da je Helena njihov jeziček na tehtnici. Po drugi strani se zavedamo, da ima tudi naša ekipa svoje adute," je misli pred sobotnim polfinalom strnil Emir Haskič, trener Subrine Ilirije.