Kelti so ponosni na uspehe Krke. Foto: Drago Perko
Kelti so ponosni na uspehe Krke. Foto: Drago Perko
Marjan Erpe, Krka
Marjan Erpe je eden izmed najzaslužnejših za sanacijo dolgov. Foto: Drago Perko
Davor Marcelić in Sašo Ožbolt
Veteran Davor Marcelić pri 39 letih še vedno igra na visoki ravni. Foto: Drago Perko
Vladimir Golubović in Smiljan Pavič
Smiljan Pavič se je uspešno vrnil po poškodbi. Foto: Drago Perko
Daisy Girls
Daisy Girls so prava paša za oči. Foto: Drago Perko
Slovenski derbi pripadel zmajem

Novo mesto je kraj cvička, avtomobilske industrije, lepih deklet in veselih ljudi. In pa kraj, kjer je košarka vedno bila in tudi bo doma. Še pomnite zlatih časov dolenjske pravljice, ko je ekipa z Matjažem Smodišem na čelu osvojila svoj prvi naslov državnega prvaka? Ali pa sezone 2001/02, ko je padla šele v finalu lige NLB proti Union Olimpiji? Drugega naslova prvaka in finala pokala ULEB proti španski Pamesi iz Valencie?

Erpe: Nismo se strinjali, da so težave nerešljive
Novo tisočletje je pripadlo Krki, a je bilo, žal, uspehov kmalu konec. Leta 2005 je vodstvo sklicalo skupščino, na kateri se je dolenjska zgodba skorajda prekmalu končala. "Krka je zabredla v finančno krizo, nabrali so se dolgovi in nekateri so mislili, da so težave nerešljive. S tem se nismo vsi strinjali, lotili smo se dela in zdaj smo tukaj, kjer smo. V Novem mestu ima košarka veliko tradicijo, a kot povsod je tudi pri športu tako, da se pripetijo vzponi in padci," je za MMC med srečanjem Krke in Uniona Olimpije, po dolenjsko ob cvičku, dejal predsednik novomeškega moštva Marjan Erpe. Eden najbolj zaslužnih za ponovni vzpon novomeškega kluba, ki naj bi imel po zadnji evroligaški sezoni približno 300.000 evrov dolga. Tako kot pri Union Olimpiji so se tudi pri Dolenjcih upniki odpovedali deležu svojega denarja, ki jim ga je bila Krka dolžna, in klub je bil saniran. Tudi do te stopnje, da lahko ponovno igra v ligi NLB.

Zlati časi pod vodstvom Hrvatov
Svojo zgodovino je klub začel pisati leta 1948, 23 let pozneje so se košarkarji Novega mesta kot edini in prvi Dolenjci uvrstili v prvo slovensko ligo, še dve sezoni pa sta minili, da so lahko zaigrali v takrat novi dvorani Marof. Tako kot v novejši zgodovini tudi pred osamosvojitvijo Novomeščanom ni bilo postlano z rožicami, izpad iz lige je bil neizogiben. A prišli so zlati časi, za to so poskrbeli igralci, trenerji in tovarna zdravil, ki je leta 1997 obljubila sponzorsko pogodbo. Iz sezone v sezono je bila Krka uspešnejša, na prelomu tisočletja, ko je na klopi sedel sedanji trener Ivan Sunara, se je zgodilo nemogoče. Pred nabito polnimi tribunami, 15. maj se je pisal, so zeleno-beli v polfinalu ugnali Union Olimpijo, pozneje pa v finalu še Pivovarno Laško. Matjaž Smodiš, Simon Petrov in soigralci so postavili mejnik v zgodovini slovenske košarke in ugnali do takrat nedotakljivo Union Olimpijo.

Spahija posrbel za drugi vrhunec
Sunaro je na klopi zamenjal Aleš Pipan, ki je ekipo vodil v Suproligi, se po letu in pol poslovil od dvorane Leona Štuklja, v Novo mesto je prišel še en Hrvat Neven Spahija in Krka je še drugič v zgodovini postala prvak. Še več, povzpela se je celo do drugega mesta v Pokalu ULEB, ko so bili v finalni seriji dveh tekem boljši košarkarji Pamese iz Valencie. Sliši se kot pravljica, a teta Evropa je prinesla svoj minus. Denarja je bilo premalo, da bi lahko Krkaši normalno živeli in plačevali račune in klub je padel globoko po lestvici. Rešili so ga predsednik Erpe, ki sta mu pomagala podpredsednika Stane Mihalič in Brane Kastelec, idejo o ohranitvi kluba pa je sprožil Samo Plantan. Če ne bi bilo teh mož, bi se v dolenjski prestolnici verjetno osnoval nov klub, imenoval bi se KK Krka 2005, v kateri ligi bi igral, pa se lahko le sprašujemo.

Končno na realnih tleh
"Če primerjam Krko, takrat ko smo igrali Evroligo, ali pa zdaj, moram reči da smo zdaj na realnih tleh. Roko na srce, Evroliga za nas ni realnost niti v finančnem niti v organizacijskem smislu. V vseh pogledih smo sposobni voditi dober klub na tej ravni," je pojasnil Erpe, ki je zadovoljen za dosežke v zadnjih letih: "Obnašamo se racionalno in v okviru zmožnosti, ki jih imamo. Letos praznujemo 60 let in v tem času smo imeli veliko vzponov in padcev. A uspehi niso naključje, košarka je tu doma." Kamor se je vrnila po zadnji tekmi lige za prvaka, ko so v Novo mesto pripotovali košarkarji Laškega. Ti so imeli pred polfinalnimi obračuni državnega prvenstva dve zmagi prednosti, jo zapravili in dovolili Krki, da se je v krogu treh ekip (osem zmag je dosegel tudi Geoplin Slovan) okitila s tretjim mestom.

Kelti veljejo za miroljubne
Uspeha so se razveselili tudi Kelti, navijaška skupina, ki ob sebi ne potrebuje varnostnikov. "Ko je Krka igrala le v državnem prvenstvu je bilo zagotovo težje, a smo vseeno stali ob strani klubu in v lanski sezoni tudi sedemkrat gostovali. Čeprav v težkih letih dosti ljudi ni hodilo na tekme, se je število naših članov potrojilo. Kelti verjamemo v ekipo in v še boljše čase, a mislim, da Evrope ne potrebujemo, saj je zaradi nje klub padel v dolgove," nam je zagotovil Jure Pintar, vodja Keltov.

Vzpon z dolenjskimi fanti
Eden izmed povratnikov je tudi Simon Petrov, eden izmed najzaslužnejših za vzpon Krke pred osmimi leti. Nekdanji slovenski reprezentant se je v Rudolfovo mesto vrnil pred novo sezono, na ponovni vzpon novomeške košarke pa je zelo ponosen: "Zelo me veseli, da se košarka na Dolenjskem vzpenja in da je zopet na visoki ravni. Razlika je v tem, da je zdaj v ekipi več mladih domačih fantov. Potrebovali bomo še nekaj časa, da se privadimo na višjo raven tekmovanja, prepričan pa sem, da je vsak izmed nas sposoben igrati v Ligi NLB. Ne razmišljam več o tem, kaj se je dogajalo leta 2000, saj smo vsi skupaj tu za to, da bo Krka še naprej stabilen klub in da bo proizvajala nove, mlade igralce." In Krka bo živela naprej. Z Evropo ali brez nje, v regionalni ligi ali pa kakšnem drugem tekmovanju. Živela bo v srcu slehernega Dolenjca.

Anže Blažič

Slovenski derbi pripadel zmajem