V prvenstvu Bosne in Hercegovine Aleksej Nikolić, ki je imel kar nekaj težav s poškodbami v tej sezoni, v povprečju dosega po 7,7 točke in 2,8 podaje. Foto: Osebni arhiv Alekseja Nikolića
V prvenstvu Bosne in Hercegovine Aleksej Nikolić, ki je imel kar nekaj težav s poškodbami v tej sezoni, v povprečju dosega po 7,7 točke in 2,8 podaje. Foto: Osebni arhiv Alekseja Nikolića
Aleksej Nikolić
Nikolića je za košarko navdušil oče David, ki je bil prav tako organizator igre, ko je igral za Posotojno. Na sliki je Aleksej na zaključnem mladinskem turnirju Evrolige v Londonu, kjer se je izkazal med najboljšimi klubi stare celine. Foto: Osebni arhiv Alekseja Nikolića
Aleksej Nikolić
Povabljen je bil tudi na NBA-kamp v Moskvo, kjer so košarkarji iz najmočnejše lige na svetu delili znanje z mladimi. Na sliki z Andrejem Kirilenkom, najbolj pa se mu je v spomin vtisnil nasvet Dannyja Greena o tem, kako pomembno je tudi obnašanje zunaj igrišč. Foto: Osebni arhiv Alekseja Nikolića
Mitja Nikolič Smrdelj, Zlatorog
Svoj čas je veliko obetal tudi Aleksejev brat Mitja Nikolić, s katerim sta se nekaj časa skupaj kalila pri Zlatorogu. Mitja je igral tudi za prvo ekipo Laščanov, pred tem je v prvi slovenski ligi debitiral pri Slovanu, letos pa je član Rogaške. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Spars igra v dvorani Skenderija v središču mesta. Dvorana se imenuje danes po Mirzi Delibašiću, najboljšem bosanskem košarkarju vseh časov. Pokojni "Kindže", ki ima v Sarajevu kultni status, je blestel v dresu Bosne, ki prav tako domuje v tej dvorani, a je le še bleda senca stare slave. Foto: MMC RTV SLO/T. J.

ajevo, kjer se nadarjeni organizator igre uspešno razvija v dresu Sparsa.

Da se slovenski reprezentanci v prihodnosti za organizacijo igre ni treba bati, je ob Maticu Rebcu zagotovilo tudi mesec dni mlajši Nikolić, Postojnčan, ki prav tako počasi postaja vrhunski "play". "Glavno je, da uspešno končam to sezono, nato pa pride na vrsto reprezentanca. Mislim, da imamo dovolj kakovostno reprezentanco. Smo nizki, toda smo zelo hitri in tako košarko bomo igrali. V prihodnosti pa bi pomanjkanje visokih igralcev lahko bil problem," je o izbrani vrsti – letos ga čaka selekcija U20 – povedal Nikolić.

Prvi organizator igre Sparsa
Košarkar, ki so ga ogledniki med slovenskimi igralci, rojenimi leta 1995, uvrstili najvišje med najbolj obetavnimi v svojem letniku, je letos prva "enka" Sparsa, ki trenutno v državnem prvenstvu zaseda drugo mesto: "Za ekipo lahko rečem, da smo zelo zadovoljni. Zasedamo drugo mesto, ki še vodi v tako imenovano Ligo 4, v kateri sta tudi Igokea in Široki. Dve tekmi sta še do konca in na eni moramo zmagati, da zadržimo to mesto. Kar se pa individualno tiče, bom rekel, da sem imel kar nekaj smole s poškodbami. Ves oktober sem počival zaradi poškodovanega kolena, polovico decembra in januarja pa zaradi hrbta. Vseeno sem s prikazanim lahko zadovoljen, seveda pa sezone še ni konec in verjamem, da lahko pokažem še več."

188-centimetrov visok košarkar, ki je pred kratkim dopolnil 19 let, je lani odigral eno ključnih vlog pri prvem preboju Sparsa med elito, letos pa gre Sarajevčanom tudi med najboljšimi odlično, saj imajo enak izkupiček kot prvouvrščena Mladost iz Mrkonjić Grada. Spars je bil ustanovljen šele leta 2005, klub temelji na delu z mladimi, sadovi vrhunskih pogojev in dela z nadarjenimi košarkarji pa se poznajo zdaj tudi v članski kategoriji: "Spars je definitvno eden najbolj stabilnih in urejenih klubov v Bosni in Hercegovini. Tu je organizacija res na vrhunski ravni. Vse je podrejeno košarki in ves čas sem lahko osredotočen samo na svoj napredek. Nedvomno resno računajo name v klubu. Liga ABA sodi med dolgoročne cilje kluba. Vsi upamo, da bo Bosna in Hercegovina v prihodnje še naprej imela dva predstavnika, in verjamem, da prihaja tudi čas za Spars v jadranski druščini. "

Bosna za Sarajevčane še vedno številka ena
Kar naenkrat je Spars postal glavni v mestu, čeprav Sarajevčani še vedno kot prvega v prestolnici vidijo Bosno, nekdanjega evropskega velikana, ki je bil leta 1979 z izjemno generacijo na čelu z Mirzo Delibašićem in Žarkom Varajićem ter pod taktirko Bogdana Tanjević celo prvi jugoslovanski klub, ki je stopil na vrh stare celine. Toda Bosna je – tako kot številni drugi velikani z območja nekdanje skupne države – v veliki krizi. Vprašanje, ali sploh obstaja rešitev za sloviti klub, ki je že nekaj let daleč od stare slave in trenutno v državnem prvenstvu zaseda šele sedmo mesto.

"Brez dvoma Sarajevo pogreša košarko na najvišjem nivoju. Ljudje bi bili zelo zadovoljni, če bi se Spars prebil v Ligo ABA, da bi lahko po dolgem času gledali tekme na primer proti Partizanu in Crveni zvezdi. Bosna na žalost razpada, toda po mnenju domačinov je še vedno prvi klub v Sarajevu," je dejal "Ali", ki je prepričan, da je kakovost bosanske lige blizu, če ne celo enaka kot slovenska in dodal: "Obisk na tekmah je recimo zelo dober glede na to, da nas imajo za drugi klub v Sarajevu. Na mestni derbi z Bosno pride več kot tisoč ljudi. Recimo v Tuzli, kjer igra Sloboda, v Mejdan na vsako tekmo pride 4.000 ljudi."

Spars eden najboljših v Evropi
Po navadi je praksa ravno obratna - da obetavni košarkarji iz Bosne in Hercegovine pridejo v Slovenijo, toda Aleksej, ki je pred odhodom v Sarajevo poleg domače Postojne igral tudi v mlajših selekcijah Zlatoroga, se je, glede na prikazano v zadnjih letih, odločil pravilno: "Ja, lahko bi se reklo, da je malce nenavadno, ampak se vidi, kako Spars dela in za kakšen klub gre. Tudi kaj vse je meni dal kot košarkarju – kot sem že omenil, kar se tiče organizacije, ljudi, ki delajo v klubu, prostori so zares na vrhunskem nivoju ..." Pri prestopu je imel kar nekaj težav s KZS-jem in pridobitvijo izpisnice, a kot pravi mladi organizator igre, zamer ni in so odnosi znova korektni.

Spars sodi med najboljše evropske klube, kar zadeva mlajše selekcije. To so Sarajevčani, ki so najboljši v vseh mlajših kategorijah v državi, dokazali tudi na evroligaških turnirjih za mladince: "Spars je nedvomno posebna zgodba in tako je tudi tretirana tu, v Sarajevu. Jaz sem igral na treh evroligaških mladinskih turnirjih. Z letnikom '94 v Barceloni, z letnikom '95 smo v Rimu osvojili prvo mesto in bili med osem najboljših v Londonu, letos pa so tudi letniki '96 igrali v Rimu." Aleksej je blestel lani na prvem turnirju v Rimu (uvrščen v prvo peterko), ko je dosegal skoraj po 19 točk na tekmo, odlično pa je igral tudi na zaključnem v Londonu, kjer je bil njegovo povprečje malenkost manj kot 16 točk na srečanje.

Košarka že kar družinska tradicija
"Ali", nekdanji kapetan kadetske reprezentance, se je pred tremi leti izkazal na tradicionalnem turnirju Jordan Brand Classic, kjer se predstavijo najbolj nadarjeni košarkarji v letniku. Ponovil je uspeh Luke Rupnika in se prek turnirja v Londonu uvrstil na "All Star tekmo", ki je bila tedaj v Charlottu, tudi na tem srečanju pa je uspešno pokazal svoje znanje. Ogledniki so ga označili za pametnega in obetavnega organizatorja igre, ki lahko pride na najvišjo evropsko raven. Je nesebičen branilec, dober podajalec, močan "na žogi", učinkovit v igri "pick'n'roll" in soliden strelec z razdalje.

Nikolič, ki je navdušen nad Jako Lakovičem in Vassilisom Spanoulisem, sanja o tem, da bi zaigral nekoč za katerega izmed evropskih velikanov. Najbolj sta mu pri srcu Barcelona in Olympiacos. 19-letni Postojnčan nadaljuje družinsko tradicijo - nadarjeni "play" se košarki ni mogel izogniti. Oče David je bil svoj čas tudi pomočnik Aleša Pipana na evropskem prvenstvu leta 2005 in svetovnem prvenstvu leta 2006, štiri leta starejši brat Mitja pa je nekdanji košarkar Slovana in Zlatoroga, v tej sezoni pa dobro igra za Rogaško.