Foto: Fiba
Foto: Fiba

Slovenci se bodo v žreb podali iz drugega bobna in bodo tako nosilec skupine F. Jasno je že, da bo Slovenija prvi del turnirja, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra, igrala na otoku Okinava, saj jo je Japonska kot ena od treh gostiteljic (poleg Filipinov in Indonezije) izbrala po komercialnem ključu oziroma pravilih Fibe. Filipini so izbrali ZDA, Indonezija pa Kanado.

Na razplet sobotnega žreba žal nimamo vpliva, bomo pa ples kroglic prav gotovo z zanimanjem spremljali in spoznali, s kom se bomo pomerili v skupinskem delu svetovnega prvenstva. Krog konkurentov za visoka mesta je vsekakor zelo velik. So pa naše misli že usmerjene k poletju in pripravam na samo prvenstvo. Predvsem si želimo, da se bomo zbrali v najboljši možni zasedbi.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske članske moške reprezentance

Reprezentance bodo razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Dve bosta igrali na Japonskem, dve v Džakarti, štiri pa v Manili, kjer bodo tudi zaključni boji.

Na vsakem tekmovalnem prizorišču bodo eno skupino tvorile reprezentance iz 1., 3., 5. in 7. kakovostnega bobna (tvorijo skupine A, C, E in G), drugo pa reprezentance iz 2., 4., 6. in 8. kakovostnega bobna (tvorijo skupine B, D, F in H). Slovenska reprezentanca se bo v žreb podala iz drugega bobna in bo tako v Okinawi nosilec svoje skupine F.

V prvem delu bo vsaka ekipa odigrala po tri tekme. Najboljši dve reprezentanci v vsaki skupini se bosta uvrstili v zgornjo polovico, kjer bosta z najboljšima iz druge skupine oblikovali novo štiričlansko skupino, iz katere bosta v četrtfinale napredovala po dve moštvi.

Tretje- in četrtouvrščene ekipe iz prvega dela bodo prav tako nadaljevale tekmovanje v novih skupinah, ki se bodo merile za razvrstitev od 17. do 32. mesta.

Sekulić želi, da bi se zbrali v najmočnejši možni zasedbi
"Na razplet sobotnega žreba žal nimamo vpliva, bomo pa ples kroglic prav gotovo z zanimanjem spremljali in spoznali, s kom se bomo pomerili v skupinskem delu svetovnega prvenstva. Krog konkurentov za visoka mesta je vsekakor zelo velik. So pa naše misli že usmerjene k poletju in pripravam na samo prvenstvo. Predvsem si želimo, da se bomo zbrali v najboljši možni zasedbi. Nikakor pa se ne bomo smeli ukvarjati z drugimi, pač pa razmišljati zgolj o lastni pripravljenosti in igri," je povedal selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić.

Četrtič na svetovnem prvenstvu
Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

Razporeditev reprezentanc po bobnih

1. boben: Filipini, Španija, ZDA, Avstralija
2. boben: Francija, Srbija, Slovenija, Litva
3. boben: Grčija, Italija, Nemčija, Brazilija
4. boben: Kanada, Venezuela, Črna gora, Portoriko
5. boben: Iran, Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija
6. boben: Kitajska, Latvija, Mehika, Gruzija
7. boben: Jordanija, Japonska, Angola, Slonokoščena obala
8. boben: Libanon, Egipt, Južni Sudan, Zelenortski otoki