Phil Jackson, Kobe Bryant in pomočnik trenerja Brian Shaw v Staples Centru kujejo taktiko za prvo tekmo finala. Foto: Reuters
Phil Jackson, Kobe Bryant in pomočnik trenerja Brian Shaw v Staples Centru kujejo taktiko za prvo tekmo finala. Foto: Reuters
Kobe Bryant
Kobe Bryant že ima tri prstane, četrti pa mu bi pomenil največ. Foto: Reuters
Phil Jackson
Phil Jackson je osvojil dva naslova kot igralec (enkrat v finalu ni igral) in devet kot trener. Foto: Reuters
Lamar Odom
Lamar Odom je ključni rezervni igralec Lakersov. Foto: Reuters
Pau Gasol
Pau Gasol je iz podpovprečnega Memphisa prišel k Lakersom in preporodil ekipo. Foto: Reuters
Saša Vujačič
Slovenske barve bo v finalu spet zastopal Saša Vujačič. Foto: EPA
Lou Adler in Jack Nicholson
Na tekmah v Staples Centru prav govoto ne bosta manjkala zagreta navijača Lakersov, producent Lou Adler in filmski igralec Jack Nicholson. Foto: EPA
Stan Van Gundy
Stan Van Gundy se veseli preizkušnje kariere. Foto: EPA
Jameer Nelson
Jameer Nelson je zmage soigralcev v končnici spremljal v obleki, zdaj pa se je njegovo stanje precej izboljšalo. Foto: EPA
Dwight Howard
Bodo Lakersi lahko zaustavili "Supermana"? Foto: Reuters
Rashard Lewis in Hedo Turkoglu
Rashard Lewis in Hedo Turkoglu sta mojstra končnic. Foto: EPA
Mickael Pietrus
Mickael Pietrus je v končnici izjemen pri metih izza črte. Foto: EPA
Shaquille O'Neal
Shaquille O'Neal je blestel v dresu obeh ekip, letošnji finale pa si bo ogledal s tribune. S Phoenixom se mu ni uspelo uvrstiti v končnico. Foto: EPA

Prvi dve tekmi bo gostil Staples Center, kjer so Lakersi v končnici slavili sedemkrat, izgubili pa le dvakrat. Varovanci Phila Jacksona so 30. v finalu, osvojili pa so 14 naslovov. Prvih pet je osvojila ekipa Minneapolis Lakers. Orlando je v Ligo NBA vstopil leta 1989, šest let zatem je z mladim Shaquillom O'Nealom v glavni vlogi klonil proti Houstonu z 0:4 v zmagah. Blestel je Hakeem Olajuwon. Avgusta 1996 je Shaq prestopil k Lakersom in z njimi osvojil tri naslove, Magici pa so potonili v povprečje in niso bili niti blizu finala.

Bryanta zanima le prstan
"Mi imamo že precej izkušenj z igranjem v finalu. Jaz se nisem posebej veselil naslova najboljše ekipe Zahodne konference, saj to ni naš končni cilj. Lani do finala nismo bili na resnem preizkusu, pometli smo s tekmeci, letos pa smo imeli veliko težav s Houstonom in z Denverjem. Igralci smo stopili skupaj, postali smo res prava ekipa, ki zna igrati pod največjim pritiskom. Po porazih smo razmišljali o razlogih za slabo igro in nato odgovorili na gostovanju," je povedal Kobe Bryant, ki je bil v strah vzbujajoči formi na zadnji tekmi proti Denverju (92:119). Zadeval je z vseh položajev in Nuggetsom nasul 35 točk.

Kobe bo že šestič v finalu

Bryant je vzor svojim soigralcem, na zadnjih tekmah jim je dajal številne napotke. Njegov motiv je neverjeten, končno bi rad osvojil naslov brez O'Neala, ki je bil MVP finala v letih 2000, 2001 in 2002: "Nuggetsi so bili odlični, tudi Orlando je blestel v končnici, a to je popolnoma druga ekipa. Njihov sistem igre je drugačen. Obe ekipi imata veliko podobnosti, saj sta zelo eksplozoivni. Ko ujameta pravi ritem, lahko nadomestita velike zaostanke zelo hitro. Ne moreš se sprostiti niti za minuto. Obe tekmi v rednem delu ne pomenita veliko, zamenjalo se je nekaj igralcev v obeh moštvih, v finalu se igra povsem drugačna košarka. Večina igralcev nikoli ne zaigra v velikem finalu, jaz pa sem lahko srečen, da sem že šestič udeleženec tega velikega dogodka. Počaščen sem, da lahko igram za najboljšega trenerja na svetu in mu zagotovim deseti naslov prvaka."

Jackson želi preseči Auberbacha
63-letni Philip Douglas Jackson iz Deer Lodga v Montani ima še en prost prst. S kultno osebnostjo Boston Celticsov Arnoldom "Redom" Auerbachom imata po devet naslovov, letos ima "Zen Master" priložnost, da sam postane rekorder.

"Denver je ekipa, ki nenehno prodira pod koš, Orlando pa meče trojke in igra na centra Howarda. V prejšnjih dneh sem si ogledal videoposnetke njihovih tekem. V zadnji četrtini so odlični, predvsem v ključnih trenutkih tekme so zbrani. Mislim, da nismo nič utrujeni, preživeli smo dve težki seriji in postali močnejši. Lani je Boston v prvih dveh krogih slavil po sedmih tekmah, potem pa le še stopnjeval formo," je povedal Jackson, ki je med letoma 1967 in 1978 igral za New York Knickse. Leta 1970 je bil v velikem finalu poškodovan, zato ni stopil na parket, ko je legendarni center Willis Reed poškodovan prišepal v Madison Sqaure Garden ob stoječih ovacijah gledalcev, nato pa dosegel prvi koš, šokiral Lakerse in na koncu še dvignil pokal. Leta 1973 je bil Jackson najboljši rezervni igralec Knicksov, ki so takrat zadnjič postali prvaki.

"Orlando nas je dvakrat premagal, zelo jih spoštujemo. V rednem delu se igra popolnoma drugačna košarka. Vsaka ekipa se zanaša na svoje dobre točke, saj ni časa za podrobne analize nasprotnikov. V končnici se popolnoma osredotočiš na enega nasprotnika, pregleda se vsaka akcija posebej in prilagodi se obramba za naslednje srečanje. Po šestih ali sedmih tekmah se vsi poznamo do potankosti, presenečenj ni več, odloča dnevna forma," je razmišljal najbolj cenjeni strateg v ligi, ki je trenersko kariero začel leta 1989 pri Chicagu, v devetdesetih letih je osvojil šest prstanov z Bullsi (1991-93 in 1996-98) pod taktirko Michaela Jordana. V Los Angeles je prišel poleti leta 1999, povezal je Shaquilla O'Neala in Bryanta, Jezerniki pa so dvignili tri pokale (2000-02). Zadnji dve finalni seriji je Jackson izgubil. Leta 2004 je bil s 4:1 boljši Detroit, lani pa je Boston slavil s 4:2.

Kobe je postal zrel igralec
"Bynum se je v zadnjih tednah izboljšal, bolje izpolnjuje naloge, v obrambi je postal zanesljivejši. Ne sme prehitro dobiti osebnih napak. Proti Howardu bo dobil pomoč, saj bomo menjavali igralce na njemu. Kobe se je v zadnjih dveh letih zelo spremenil. Ko je postal najboljši strelec lige, mu to ni veliko pomenilo, saj smo gladko izpadli v prvem krogu končnice proti Phoenixu. Poleti 2007 sva se pogovarjala in ugotovila, da mu točke ne pomenijo nič, če ekipa ne zmaguje, zato je spremenil način igre. V lanski sezoni smo okrepili ekipo okoli njega in zdaj smo že drugič zapored v finalu," je poudaril Jackson, ki ga radovedni novinarji sprašujejo tudi o sladkosnedu Lamarju Odomu.

Odom obseden z bomboni
Večkrat so ga zasačili z veliko količino bonbonov. Krilni center jih kupuje po "cele" vozičke. Kondicijski trener Garry Vitti ni navdušen nad tem, zato mu je že večkrat predaval o škodljivosti sladkorja in pomembnosti zdrave prehrane, a Lamar je tudi soigralce navdušil za bombone, ki so postali zaščitni znak slačilnice Lakersov. "Kar nekaj igralcev sem že treniral, ki niso prav nič upoštevali diete. Profesionalizem zahteva red, a novinarji so s temi zgodbami pretiravali," se ni pustil zmesti Jackson, ki je upošteval tudi možnost povratka Jameerja Nelsona: "Na treningu so vsi zbrani. Zavedajo se pomembnosti tekem, motiviranost je res velika. Igralce je treba zadržati na trdnih tleh. Zavedamo se, da bi se lahko Nelson vrnil, a tudi Rafer Alston in Anthony Johnson sta odlična igralca."

Gasol: Cleveland je igral predvidljivo
1. februarja lani je iz Memphisa k Lakersom prišel Pau Gasol, ki se je odlično ujel z Bryantom. "Razmišljam predvsem o svoji igri, ne bojim se Howarda. Ostati moram agresiven in na obeh koncih parketa opraviti svojo nalogo. Orlando je zelo talentirana ekipa, ki ima v napadu veliko orožij. Mi se moramo osredotočiti na naše prednosti. Cleveland je igral zelo predvidljivo, imeli so težave z igro Orlanda, ki je slonela na Howardu in trojkah preostalih igralcev. Nemogoče jih je povsem zaustaviti, vendar Howardu ne smemo dopustiti lahkih zabijanj, preostalim pa ne odprtih metov za tri točke," je povedal španski as, ki se zaveda, da misija še ni končana: "Lani smo bili presrečni, da smo se prebili v finale, letos ni tako. Psihično smo na višji ravni, pred nami je velika naloga, ki jo moramo izpolniti. Houston in Denver sta našla naše slabe točke, po težkih porazih smo stopili skupaj in dobili obe seriji. Lani sem v finalu nabral veliko izkušenj, zdaj imam v glavi le naslov. Na začetku vseh treh serij smo bili v slabši formi, zdaj pa je pred nami veliki finale. Pripravljeni smo na začetek, nihče ni utrujen, vsi smo polni motiva."

Van Gundy opozarja na skok v napadu
Stan Van Gundy je prišel v Orlando 5. junija 2007, potem ko se je Billy Donovan odločil, da bo raje ostal trener na univerzi v Floridi. "Vsi govorijo, da smo štiri zmage oddaljeni od naslova, a najprej je treba dobiti eno tekmo. Jameer Nelson je zdržal vse napore na treningu, o njegovem nastopu se bom odločil na dan tekme. Kobeja je nemogoče popolnoma zaustaviti. Ko se razigra, bo dosegel nekaj neverjetnih košev. Ne smemo mu dopustiti lahkih košev in ga pošiljati na črto prostih metov. Vsi govorijo le o njem, a Lakersi imajo izjemno ekipo. Tudi Gasol in Odom sta med najboljšimi igralci lige. Odločilen bo tudi skok, Lakersi so odlični v napadalnih skokih," je dejal 49-letni strateg, ki se je rodil v Kaliforniji.

Kako bo Jeff Van Gundy ocenil brata?
"Zavedamo se, da je zanimanje medijev ogromno, vsi nas bodo spremljali na vsakem koraku. Igralci morajo tekme jemati za vsakdanje, priprava na tekmo mora biti povsem normalna. 20 ur gledanja tekem Lakersov nam ne bo prav nič pomagalo. Veliko se govori o formatu 2-3-2, ki naj ne bil ugoden za nas, saj je težko dobiti tri tekme zapored doma. Detroit leta 2004 in Miami leta 2006 sta dokazala, da je to mogoče. Jaz želim dobiti že prvo tekmo, potem bo vse lažje," je še dodal nekdanji trener Miamija, ki ga bo ocenjeval tudi njegov brat Jeff. "Jeff se počuti kar malce čudno, saj bo na televiziji ABC komentiral tekme finala. Pogovarjava se vsak dan, jaz pa bom imel v finalu lažjo nalogo od njega," je še dodal Stan Van Gundy.

Nelson: Vsaka minuta bi bila čudež
V taboru Orlanda si zelo želijo, da bi All Star igralec Jameer Nelson lahko odigral kakšno minuto. 2. februarja se je poškodoval po grobem prekršku centra Dallasa Erica Dampierja. Poškodba desnega ramena je resna, a v zadnjem tednu se je vse pogosteje govorilo o njegovi vrnitvi v finalni seriji. "Zavedam se, da je moja poškodba težja in ne smem se prehitro vrniti na parket. Treniram z ekipo po prilagojenem programu. Trener bo odločil, če sem dovolj pripravljen. Poškodba se je dobro sanirala, hitreje kot sem pričakoval, ne bojim se več neposrednega stika. Če bi lahko zaigral kakšno minuto v finalu, bi bil to zame čudež. Jaz treniram tudi za naslednjo sezono. Težko je spremljati soigralce s klopi," je poudaril 27-letni organizator igre.

Howard podpira format 2-3-2
Glavni adut Magicov bo center Dwight Howard. "V Los Angeles gremo po zmago, komaj čakam, da se začne. Nisem nervozen, igrati v finalu je res nekaj posebnega, veliko igralcev tega ne doživi. Meni je format 2-3-2 všeč, prihodnji teden nas bodo zvesti navijači trikrat zapored gledali v Amway Areni. To bodo zares posebne tekme. Igrali bomo po našem sistemu, lepo pa bi bilo, če bi Jameer igral kakšno minuto. Hitro se bo vključil, pozna našo taktiko," je vtise strnil 23-letni "Superman", ki se zaveda, da morda nikoli več ne bo imel priložnosti zaigrati v finalu: "Zelo dolgo smo čakali na veliki finale. Magici so bili le enkrat v finalu, leta 1995 jim ni uspelo. To je velika priložnost, saj se nikoli ne ve, ali bomo še kdaj igrali v finalu. Bryant je popolnoma drugačen igralec kot LeBron James. On meče od daleč, medtem ko LeBron ogromno prodira pod koš. Oba sta izjemna, a čaka nas čisto drugačna serija."

Spored finala, petek ob 3.00:
LA LAKERS - ORLANDO

Ponedeljek ob 2.00:
LA LAKERS - ORLANDO

Sreda, 10. junija, ob 3.00:
ORLANDO - LA LAKERS

Petek, 12. junija, ob 3.00:
ORLANDO - LA LAKERS

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.

A. G.