Saša Vujačič je ne preveč blestečo sezono sklenil z najboljšo možno nagrado - naslovom prvaka Lige NBA. Foto: EPA
Saša Vujačič je ne preveč blestečo sezono sklenil z najboljšo možno nagrado - naslovom prvaka Lige NBA. Foto: EPA
Kobe Bryant in Saša Vujačič
Kobe Bryant in Saša Vujačič - velika prijatelja in tekmeca za isto igralno mesto in igralni čas. Foto: EPA
LA Lakersi slavijo 15. naslov

Po Rašu Nestereviču (2005 s San Antoniem) in Benu Udrihu (2005 in 2007 prav tako s Spursi) je "The Machine" postal že tretji Slovenec, ki je postal prvak v najprestižnejši in najboljši košarkarski ligi na svetu. Vujačičev izjemen uspeh kazi le to, da za seboj nima najboljše sezone, njegova vloga pa je v končnici še bolj upadla. V velikem finalu je v Mariboru rojeni igralec igral v povprečju le štiri minute in ostal celo brez točke. Za Košarkarsko zvezo Slovenije je Vujačič strnil prve vtise.


Občutki ob naslovu prvaka?
Moram priznati, da je občutek ob osvojitvi naslova nekaj fenomenalnega in prvovrstnega. Če se zdaj ozrem nazaj in pogledam na sezono, lahko rečem, da smo si postavili visok cilj, in sicer naslov prvaka lige NBA.

Lani ste izgubili v finalu, kaj je bilo tokrat drugače?
Seveda sem toliko bolj vesel, da smo ta cilj tudi dosegli. Ključna pa je bila naša nenasitna želja postati zmagovalna, šampionska ekipa, saj smo pet let gradili moštvo za skok na sam vrh najmočnejše lige na svetu. Mislim, da smo v tej sezoni dozoreli in da smo še zelo mlada ekipa, ki lahko v naslednjih pet let brani ta naslov. Že preteklo sezono smo bili blizu, saj smo prav tako igrali v velikem finalu in prišli do pomembnih izkušenj.

Kako je potekala letošnja končnica?
Končnica te sezone je bila nekaj posebnega, saj smo najprej odpravili moštvo Utah Jazz, nato igrali kar sedem tekem s Houston Rocketsi in proti Denver Nuggetsom dokazali, da smo na pravi poti. Prav niz tekem proti slednji ekipi je bila prelomnica, saj smo naslov prvaka Zahodne konference slavili na gostujočem igrišču in še enkrat dokazali, da smo najboljši.

Vaš učinek je bil tokrat nekoliko manjši ...
Osebno z vlogo v tej sezoni ne morem biti zadovoljen. Igral sem manj kot v preteklih sezonah, kar pa ne zmanjšuje uspeha in veselja, ki sem ga deležen v teh trenutkih. Moja vloga je bila v tej sezoni malce drugačna. Bil sem zamenjava za najboljšega igralca na svetu, Kobeja Bryanta. Vsaka minuta, ki sem mu jo odščipnil, je pač vredna zlata.

Kako se bo proslavljalo v LA-ju?
Moram dodati, da sem imel v tej sezoni tudi največ težav s poškodbami. Zdaj me čaka deset dni počitka, nato pa pregledi pri zdravnikih in nastop na evropskem prvenstvu s slovensko reprezentanco. Najprej pa v sredo velika parada moštva po ulicah Los Angelesa.

T. G.

LA Lakersi slavijo 15. naslov