Jaka Lakovič je ob izteku rednega dela s trojko izsilil podaljšek in bil s 14 točkami prvi strelec Barcelone. Sledil mu je drugi Slovenec Erazem Lorbek, ki je dosegel 10 točk. Foto: EPA
Jaka Lakovič je ob izteku rednega dela s trojko izsilil podaljšek in bil s 14 točkami prvi strelec Barcelone. Sledil mu je drugi Slovenec Erazem Lorbek, ki je dosegel 10 točk. Foto: EPA
Eden izmed krivcev za poraz Barcelone je tudi trener Xavier Pascual, ki je z nenehnimi menjavami rušil ritem svoje ekipe. Foto: EPA
Duško Vujošević
Duško Vujošević je bil lani izbran za najboljšega trenerja v Evroligi. Več kot zasluženo, saj Partizan vsako sezono kljub ogromnemu igralskemu osipu ostaja v vrhu evropske košarke. Foto: EPA

Barcelona je imela v podaljšku pri vodstvu Partizana s 67:66 za zadnji napad na voljo 21 sekund. V slabo organizirani akciji je žoga v zadnjih sekundah prišla do Mickaela, ki je vrgel prek 229 centimetrov visokega Slavka Vraneša, žoga pa se je od obroča odbila v zrak. Potem ko se je oglasila sirena za konec tekme, sta se v skoku za žogo borila Fran Vazquez in domači igralec Lawrence Roberts, ki je žogo izbil nad obročem.

Sodnik ocenjeval akcijo z obema trenerjema (!?)
Glavni sodnik Luigi Lamonica je ob navzočnosti obeh trenerjev (!?) Duška Vujoševića in Xavierja Pascuala (preostala dva sodnika sta ostala na parketu) počasni posnetek pregledoval več kot 10 minut in po mučnem čakanju zmago na veselje več kot 8.000 gledalcev v dvorani Pionir prisodil Partizanu.

Vujoševićeva razlaga
Kaj se je dogajalo v teh 10 minutah, je skušal razložiti domači strateg Vujošević: "Po izteku časa se žoge, ki je nad obročem, ne sme dotikati. Vendar če je očitno, da gre žoga izven koša, lahko obramba skoči. Moj kolega iz Barcelone je poskušal s pritiskom sodnike prepričati, da se je igralo nad obročem, kar pa ni res. Na počasnem posnetku smo nekajkrat videli, da je šla žoga ven iz obroča, in ne bi bilo pošteno, da bi Barcelona zmagala. Toliko so močnejši od nas, da bi morali do zmage priti na drug način. Zmaga je čista kot solza."

Spregledani koraki Mickaela
Pasqual je seveda menil, da je bila sodniška odločitev napačna, ob tem pa dodal, da je igralec tekme Jan Vesely (13 točk, 15 skokov) ob metu Mickaela napravil tudi osebno napako. Sodniki bi se v zadnji akciji lahko izognili mučnemu pregledovanju videoposnetka, če bi Mickaelu sekundo ali dve prej piskali očitne korake.

"Premagali smo najboljšo ekipo v Evropi"
Po Panathinaikosu je Partizan nepričakovano premagal do zdaj še neporaženo Barcelono in Vujošević je bil na svojo mlado ekipo razumljivo ponosen: "Čestitke mojim fantom za izjemno borbenost. Čestitke našim neverjetnim navijačem. Prvi polčas smo odigrali izjemno, v drugem pa smo za nekaj časa preprosto nehali igrati. Barcelona je najboljša ekipa v Evropi, toda nocoj slavimo mi. V zadnji akciji gremo v takih primerih po navadi na prekršek, toda nocoj smo težko dosegali koše, oni pa verjetno niso pričakovali naše cone. Enostavno sem bil mnenja, da moramo tako odigrati."

Pripravili so se na pekel, a tega niso pričakovali
Pasqual pa je povedal: "Tekmo smo začeli katastrofalno in igrali slabo vse do konca prvega polčasa. V 3. četrtini smo igrali hitreje in pametneje. V zadnjih 10 minutah smo z dobro obrambo in z metom za tri točke prišli na prag zmage, a se ni izšlo. Partizan je imel 16 napadalnih skokov, kar je občutno preveč. Pripravili smo se na pekel Pionirja, vendar realnost je bila povsem drugačna."