Obračuni Olimpije in Krke so v letošnji        sezoni postregli z dramatičnimi končnicami. Še posebej napeto je bilo v četrtfinalu Pokala Spar, ko so Ljubljančani slavili po treh podaljških. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Obračuni Olimpije in Krke so v letošnji sezoni postregli z dramatičnimi končnicami. Še posebej napeto je bilo v četrtfinalu Pokala Spar, ko so Ljubljančani slavili po treh podaljških. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić, Aleksandar Džikić
Nekdanji trener Uniona Olimpije Aleksandar Džikić je preporodil Novomeščane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija ima v točkovanju za Evroligo prednost, ki pa se lahko hitro stopi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Poglejmo najprej "matematiko" za naslednjo sezono v košarkarski Ligi NLB. Slovenija, Hrvaška, Srbija ter Bosna in Hercegovina imajo za sezono 2011/2012 samodejno zagotovljeno mesto za enega predstavnika, prvim trem državam pa pripada še dodatno mesto, ker nastopajo v Evroligi. Preostala mesta se zapolnjujejo po nacionalni lestvici.

Tretji slovenski predstavnik že zagotovljen
Koeficient posamezne države na nacionalni lestvici dobimo, če število zmag v sezoni delimo s številom klubov. Prvi dve državi na tej lestvici dobita še po enega predstavnika. To zagotavlja Sloveniji še tretjega udeleženca Lige NLB za sezono 2011/2012, saj s koeficientom 15,5 premočno vodi pred Srbijo (11,25) in Hrvaško (10,25).

Za četrtega boj s Hrvaško
Sloveniji trenutno najbolje kaže tudi za četrtega predstavnika, ki ga dobi država, če je najbolje uvrščena na nacionalni lestvici v zadnjih dveh sezonah (2009/2010; 2010/2011).

Sezona 2009/2010:
Hrvaška 60 zmag (4 klubi) = koeficient 15
Srbija 58 zmag (5 klubov) = koeficient11,6
Slovenija 21 zmag (2 kluba) = koeficent 10,5

Sezona 2010/2011 (trenutno):
Slovenija 31 zmag (2 kluba) = koeficent 15,5
Srbija 45 zmag (4 klubi) = koeficent 11,25
Hrvaška 41 zmag (4 klubi) = koeficent 10,25

Iz zgornjih dveh tabel je razvidno, da se bosta za četrtega predstavnika v zadnjih treh krogih potegovali Slovenija in Hrvaška, ki je bila krepko boljša prejšnjo sezono. V tem dvoboju veseli lahek spored Uniona Olimpije, ki se bo do konca pomerila z Nymburkom, Crveno zvezdo in Radničkim. Krka igra še z Cibono, Partizanom in Hemofarmom.

Sistem za določanje predstavnika v Evroligi
Bolj zapleten je sistem za določanje slovenskega predstavnika v Evroligi. Od letošnje sezone naprej ne velja več triletno točkovanje, pač pa le enoletno, sestavljeno iz seštevka nastopov v vseh tekmovanjih. V Evroligo 2011/2012 se bo neposredno uvrstil en slovenski klub (prav tako kot srbski in hrvaški), seveda tisti, ki bo zbral največ točk. Poglejmo sistem točkovanja.

Evroliga: Final four 20 točk, četrtfinale 15 točk, Top16 10 točk, prvi krog 5 točk.
Pokal Eurochallenge: Polfinale 4 točke, četrtfinale 3 točke, osmina finala 2 točki, prvi krog 1 točka.
Liga NLB: prvak 40 točk, 2. mesto 35 točk, 3. mesto 30 točk, 4. mesto 25 točk itd.
Državno prvenstvo: Prvak 35 točk, 2. mesto 27 točk, 3. mesto 19 točk, 4. mesto 9 točk.
Pokalno tekmovanje: Prvak 5 točk, finalist 3 točke, polfinalist 1 točka.

Olimpija - Krka 15:3
Če rezultate Uniona Olimpije in Krke v letošnji sezoni "pretočimo" v točke, zaenkrat vodijo Ljubljančani s 15 (Top16 Evrolige, zmaga v Pokalu) :3 (četrtfinale Pokala Eurochallnge). Razlika je velika, a večina točk se bo delila v Ligi NLB in prvenstvu. Če bo Krka v obeh tekmovanjih pred Olimpijo, bo pred njo tudi v skupnem točkovanju.

Kako do drugega slovenskega evroligaša?
Igranje v Evroligi pa ne bi bilo izgubljeno niti za drugega slovenskega predstavnika. Možnost nastopa v najelitnejšem evropskem tekmovanju bosta imela še dva najvišje uvrščena kluba iz Lige NLB, ki pa bosta morala v kvalifikacije. Pogoj je, da se kvalifikacije za Evroligo igrajo s 16 klubi, vendar pa vodstvo tega tekmovanja lanskoletne formule, ki je dala dva udeleženca (Himki, Spirou Basket iz Belgije), še ni potrdilo. Če se bodo kvalifikacije igrale z osmimi klubi, Liga NLB v kvalifikacijah ne bo imela nobenega predstavnika. V tem primeru bosta dve ekipi igrali v Evropskem pokalu, tretja pa v kvalifikacijah za to tekmovanje.

V Krki o Evroligi (še) ne razmišljajo
To je matematična formula za nastop v Evroligi, seveda pa bodo ob morebitnem uspehu Krke pod povečalom še drugi dejavniki. Novomeščani nimajo dvorane, ki bi bi zadovoljevala pravilom Evrolige. Rešitev bi bila najem Stožic. Vodstvo kluba bi moralo ob tem povečati tudi proračun, ki zdaj znaša okoli milijon evrov. Zaenkrat dolgoročne vizije v klubu ni. Direktor kluba Miro Župevc je bil ob našem klicu in vprašanju o morebitnem igranju v Evroligi presenečen: "O tem sploh še nismo razmišljali. Gremo iz tekme v tekmo. Če se bo priložnost ponudila, bomo o tem razmišljali pozneje."