Janez Rajgelj ni želel komentirati zapleta s Fibo, Jure Zdovc pa je pred sezono optimistično razpoložen in je zelo zadovoljen z novo ekipo. Foto: Vladimir Nikolič
Janez Rajgelj ni želel komentirati zapleta s Fibo, Jure Zdovc pa je pred sezono optimistično razpoložen in je zelo zadovoljen z novo ekipo. Foto: Vladimir Nikolič
Union Olimpija
Union Olimpija je pripravila verjetno zadnjo novinarsko konferenco v Tivoliju, saj se klub zdaj seli v Stožice. Foto: Vladimir Nikolič
Jure Zdovc
Jure Zdovc je prepričan, da je ekipa konkurenčna in bo v Ligi NLB naskakovala sam vrh tekmovanja. Foto: Vladimir Nikolič
Jure Zdovc
Delo zmajev kljub vsem zapletom poteka nemoteno. Delajo dobro, formo pa tempirajo za prvo srečanje v Evroligi, ki bo z Efes Pilsnom 20. oktobra. Foto: Vladimir Nikolič

Union Olimpija v soboto s tekmo proti Igokei v Ligi NLB, kjer ima zelo visoke cilje, odpira letošnjo sezono. Srečanje bodo zmaji odigrali v novi dvorani v Stožicah, a še ni znano, v kakšni postavi.
Na verjetno zadnji novinarski konferenci v starem domovanju v Tivoliju sta direktor Janez Rajgelj in trener Jure Zdovc predstavila pričakovanja pred začetkom prve tekme. Ni še jasno, v kakšni postavi bo Olimpija lahko igrala, saj spor s Fibo uradno še ni dobil epiloga.

Ekipa znana pred samo tekmo
"Registracije igralcev tečejo, potekajo in so potekale. Do kam bomo prišli, bo jasno jutri na tekmi. Tisti, ki bodo na klopi, bodo igrali. Kako številčna bo, bo jasno pred samo tekmo. Tisti, ki bodo imeli pravico, bodo igrali," ni ničesar želel razkriti Rajgelj, ki je dodal, da zapleta s Fibo v klubu do zaključka ne bodo komentirali.

Na vprašanje, ali je Olimpija z zavidljivo ekipo sposobna speljati novo sezono, je direktor odgovoril: "Edini pokazatelj bo čas, ki sicer ni naš zaveznik. Ekstremne dolgoročnosti, ki bi si jo morda želeli, ni. Nekaj je mlajših. Morda bodo nekateri mlajši še prišli. O imenih še ne moremo govoriti. Če bomo to peljali, kot smo si zamislili, bo naslednjo sezono slika drugačna, taka, kot bi si jo želeli. Ekipa je mešanica izkušenih in mlajših igralcev. Smo zadovoljni s tem, kar smo sestavili. Govorimo o kakovosti, pozicijah, izkušnjah in tudi karakterju. Če smo to sposobni izpeljati, bo pa pokazal čas."

Tujci bodo v državnem prvenstvu v rotaciji
Zmaji bodo po imenih imeli močno zasedbo, nekaj težav pa jim – ob številnih tujcih – povzroča novo pravilo KZS-ja o slovenski kvoti igralcev, s čimer se Rajgelj ne strinja: "Na klopi bo v državnem prvenstvu sedem Slovencev. Ostane prostora še za pet tujcev, mi jih imamo pa več. To sploh ni problem. Bo trener igralce rotiral. Vprašanje pa je, kdo je to pravilo sprejel. Očitno je nedojemanje sodobnega športa vodilo k sprejemanju takega pravila. V Sloveniji vrhunskih pogojev za delo z mladimi Olimpija do zdaj ni imela. Z novo dvorano upamo, da jih bo imela. Strokovni štab za mlade smo oblikovali na novo. Upamo, da so to pravi ljudje."

Zdovc je tu še dodal: "Za tako pravilo moraš videti, kaj v ozadju. V Sloveniji pa je nastala ena velika luknja kakovostnih igralcev. Zalo malo je igralcev, ki so sposobni igrati na tej ravni."

Zdovc zelo zadovoljen z ekipo
Kljub vsemu je Zdovc pred začetkom nove sezone optimistično razpoložen in z novo ekipo ne skriva visokih ciljev: "Glavno je, glede na to, kaj se je dogajalo, da Olimpija obstaja. Stvari tečejo. Lahko rečem, da delamo izredno dobro in da imamo zelo dobro ekipo, ki je konkurenčna. Imamo dovolj igralcev. Tako da sem iz tega stališča zelo zadovoljen, tako s štabom kot z odnosom in pogoji, ki jih imamo. Res, da so te zapleti, a delamo nemoteno. Verjetno bomo zadnji trenutek vedeli, s kom lahko igramo. Moje delo je, da iz vsakega, ki stopi na parket, izvlečem maksimum. Ne glede na to, s katerimi igralci bomo igrali v soboto, imamo vrhunsko moštvo. Naredili bomo vse, da v soboto zmagamo."

Forma tempirana za Efes Pilsen
Po besedah trenerja je cilj sam vrh regionalnega tekmovanja: "Ta ekipa je izredno konkurenčna. V Ligi NBL ciljamo na najvišje mesto. Ekipa je nova, kar je težava. Pozno smo se zbrali oziroma se še zbiramo. Uvodne tekme moramo izkoristiti za start Evrolige. Čaka nas zelo pomembna tekma z Efes Pilsnom. Formo tempiramo za to srečanje." Zdovc se je dotaknil še zadnje okrepitve: " Marque Perry je organizator igre, ki je hkrati tudi strelec. Imel bo nekoliko drugačno vlogo, kot je je vajen. Za zdaj imamo srečo s tujci. Dobro so se ujeli v sistem in ekipo. Pri Perryju gre za vrhunskega igralca. Kakšna bo njegova minutaža, bo odvisno od njega."

V soboto bo dvorano v Stožicah Union Olimpija krstila z obračunom z novincem v ligi – Igokeo iz Republike srbske: "Igokea je ambiciozen klub. Sam jo dobro poznam, saj sem imel stik z njo še kot trener Bosne. Denar imajo in so sestavili dobro ekipo. Nedvomno bodo zelo motivirani na prvi tekmi. Je prva tekma v novi dvorani. Pripravljamo se maksimalno in v kakršni koli postavi bomo, moramo to tekmo dobiti."

Dvorana je vredna občudovanja
"Včasih smo hodili po Evropi in občudovali dvorane, zdaj lahko drugi občudujejo našo. Verjetno je to zadnja novinarska konferenca tu. Morda je ta dvorana celo preveč za Olimpijo. Je to neka obveza, morda celo pritisk, ki pa smo ga veseli. Dvorana je nekaj neverjetnega in je za občudovati," je za konec direktor Rajgelj še dejal o dvorani, ki je novi dom najuspešnejšega slovenskega košarkarskega kluba.