Dimitris Diamantidis je eden izmed dveh košarkarjev, ki sta ostala od lani. Tudi letos se igra Panathinaikosa vrti okoli izkušenega branilca, ki lahko odigra na različnih pozicijah. Odličen je tako v napadu kot tudi v obrambi. Foto: EPA
Dimitris Diamantidis je eden izmed dveh košarkarjev, ki sta ostala od lani. Tudi letos se igra Panathinaikosa vrti okoli izkušenega branilca, ki lahko odigra na različnih pozicijah. Odličen je tako v napadu kot tudi v obrambi. Foto: EPA
Sofoklis Scortsanitis
Pod obročem je glavna nevarnost Sofoklis Schortsanitis. Ena na ena je praktično s svojo težo nezaustavljiv, kar je občutil tudi Real. Podobno neuspešni so bili pri pokrivanju košarkarji Cantuja, so se pa izkazali pri Olympiacosu. Pirejčani so si ves čas pomagali v obrambi, na trenutke pa so kar trije igralci poskušali zaustaviti Sofota, kar jim je tudi dobro uspevalo. Foto: EPA
Željko Obradović
Brez Željka Obradovića, ki je kar petkrat s Paom postal evropski prvak, je to povsem drug klub. Foto: EPA
Sani Bečirović
Sani Bečirović je edini slovenski košarkar, ki se je z atenskim velikanom zavihtel na evropski vrh. Foto: EPA
Dimitris Diamantidis in Vlatko Ilievski
Spomin na epski obračun v Stožicah novembra 2010 je še kako živ. Lahko zmaji tudi letos presenetijo Panathinaikos? Foto: Marko Kovič

sa, naslednjega tekmeca Olimpije, je povsem spremenjeno, a vseeno izjemno kakovostno.

V petek ob 20.30 bo v Stožicah gostoval šestkratni evropski prvak. Velikanu grške košarke je tako kot Union Olimpija v prvih dveh krogih uspelo enkrat zmagati. Prejšnji teden je z 78:76 v domači Oaki ugnal Cantu, ki so ga letos premagali tudi zmaji, v prvem krogu pa so bili Grki neuspešni na gostovanju v Madridu. Real, ki skupaj s Fenerbahčejem velja za glavnega favorita skupine, je bil boljši s 85:78.

Pao je bil poražen tudi že na grškem prvenstvu. Najprej je sicer v Solunu na kolena spravil Aris, nato pa je na derbiju proti vročemu tekmecu Olympiacosu klonil pred domačimi navijači (60:64). Blestel je Vassilis Spanoulis, ki je v Pirej pred dvema letoma prestopil prav iz Panathinaikosa, pri katerem pa je bil najboljši Dimitris Diamantidis.

Nekdanja trenerja zdajšnji in nekdanji selektor
Grški velikan je klub, ki je verjetno najbolj zaznamoval zadnje desetletje v Evropi. Prvič je na evropski prestol stopil leta 1996, ko ga je vodil zdajšnji selektor Slovenije Božidar Maljković. V finalu so bili zeleni boljši od Barcelone, najboljši strelec pa je bil legenda kluba Fragiskos Alvertis s 17 točkami. 16 jih je pristavil nekdanji zvezdnik Lige NBA Dominique Wilkins. Božo je na klopi zamenjal Slobodan Subotić, po dveh sezonah je nekdanji selektor Slovenije in igralec Olimpije odšel, v Atene pa se je preselil Željko Obradović.

Najuspešnejši evropski klubski trener vseh časov, ki je na tron stare celine stopil kar osemkrat, je v Atenah dokončno potrdil svoje mojstrstvo. Že v prvi sezoni je z Alvertisom, Dejanom Bodirogo, Željkom Rebračo, Odedom Kattashom in drugimi postal prvak. Dve leti pozneje, leta 2002, je ponovil uspeh. Nato se je s Paom na vrh zavihtel še v letih 2007, 2009 in 2011. Prvič je bil boljši od Maccabija, enkrat od bolonjskega Virtusa, dvakrat od CSKA-ja in nazadnje znova od Maccabija, ko sta blestela Mike Batiste in Diamantidis. Tudi lani se je uvrstil na Final Four, a končal kot četrti. Pred letošnjo sezono se je po 12 letih legendarni srbski strokovnjak iz Čačka poslovil od Panathinaikosa in s tem je zelene pravljica in neverjetnega obdobja velikih uspehov za ta klub verjetno konec.

S Paom na evropskem vrhu tudi Sani
Evropski prvak je leta 2007 pod Obradovićevo taktirko postal tudi Sani Bečirović. Od Slovencev je največji pečat v dresu Panathinaikosa nedvomno pustil kapetan reprezentance Jaka Lakovič, a Ljubljančan z zelenimi na vrh Evrope nikoli ni stopil. Za klub je kratek čas igral tudi naturalizirani nekdanji reprezentant Jurica Golemac, ki je sicer rojen na Hrvaškem, uspešno pa je dve leti igro Paa vodil še en košarkar, ki je v času igranja v Ljubljani dobil slovensko državljanstvo, Ariel McDonald.

Zdaj izjemno težka naloga, če ne celo pretežka, čaka Argirisa Pedoulakisa. Praktično nemogoče bo ponoviti rezultate Obradovića, saj tudi finančno grški velikan ni tako močan, kot je bil v preteklosti. Pedoulakis je 48-letni Atenčan, ki je šest let tudi igral za Panathinaikos. Leta 1997 je postal trener. Najprej je uspešno vodil Peristeri, nato deloval tudi pri Aeku, Paoku in Panelliniosu, nazadnje pa je znova sedel na klop Peristerija. Dvakrat je bil izbran za najboljšega trenerja na grškem prvenstvu.

Diamantidis še naprej v glavni vlogi
Panathinaikos in Olimpija sta že stara znanca. Nazadnje sta se pomerila pred dvema letoma. V tisti sanjski sezoni Ljubljančanov sta se obe tekmi končali po podaljšku. Skoraj pred natanko dvema letoma je Obradovićeva vrsta v Stožicah po epskem boju - tekmo je zaznamovalo tudi "srečanje" Batista in Saša Ožbolta, izgubila za vsega točko (85:84). Vlado Ilievski je izsilil podaljšek, v katerem pa je roka zadrhtela tudi velikemu Diamantidisu. Vendar pa je bil vsestranski košarkar junak preobrata ob zaključku tekme v Oaki. Zmaji so že vodili, a z nespametno igro v zadnjih 10 sekundah zapravili štiri točke naskoka in v dodatku nato še zmago. Na koncu sta moštvi kot prvi dve napredovali v Top 16.

Alfa in omega igre Paa ostaja Diamantidis. Izkušeni fantastični grški branilec je bil že podaljšana roka Obradovića na terenu in naveza je prinašala izjemne rezultate. 32-letni eden najpopolnejših evropskih branilcev, ki je bil izbran tudi že za MVP-ja Evrolige, dvakrat za najkoristnejšega posameznika Final Foura in kar šestkrat za najboljšega obrambnega igralca, osem let igra za Panathinaikos in je jasno tudi kapetan moštva.

Schortsanitis znova doma
Drugi glavni mož Pedoulakiseve zasedbe je robustni, kar okoli 160 kilogramov težki, Sofoklis Schortsanitis. 27-letni center se je po dveh letih v Tel Avivu vrnil v Atene, kjer je prej nosil rdeči dres Olympiacosa. Sofo je bil na obeh evroligaških tekmah najboljši strelec Paa, v povprečju pa je dosegal kar 21 točk.

Udarni branilski par z Diamantidisom tvori Roko Ukić. Splitčan, ki je nekdaj veljal za enega najbolj talentiranih evropskih igralcev, je k Pau prišel iz Fenerbahčeja. Poleg Diamantidisa je od lani ostal še Kostas Tsartsaris, ki je izjemno koristen pod obročem. Konkurenco visokim igralcem zaostruje izkušeni Američan Andy Panko, ki je bil lani MVP španske lige, na krilu pa je nevaren Litovec Jonas Mačiulis.