Cedevita Olimpija je na peti medsebojni tekmi četrtič premagala Bourg. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Cedevita Olimpija je na peti medsebojni tekmi četrtič premagala Bourg. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Zelo slabo so namreč zmaji začeli evropsko sezono, saj so nanizali serijo kar šestih porazov. Nato so vendarle na domačem parketu nadigrali Ulm, toda vtis znova pokvarili z neprepričljivo predstavo proti Brescii. Pred premorom so nato na kolena spravili Bourg, ki je vodilna ekipa skupine A, in vpisali prvo gostujočo zmago sezone Evropskega pokala. V Franciji so bili slovenski prvaki boljši z 91:90. "Velika zmaga. Nobeden si ni mislil, da bomo slavili tu. Igrali smo svojo igro in pokazali, da smo dobra ekipa. Ko nam steče, ko lepo teče žoga, nas je težko ustaviti. Zasluge gredo celi ekipi. Pomembna zmaga na težkem gostovanju, potem ko nas je že marsikdo odpisal. Ostajamo v igri," je bil zadovoljen Yogi Ferrell, ki je bil znova ključni mož v odločilnih trenutkih.

Sorodna novica Cedevita Olimpija z odlično predstavo do velike zmage v Bourgu

Ljubljančani so imeli v zadnji četrtini ves čas pobudo. Tudi v končnico vstopili s prednostjo, a potem dopustili, da je bila zadnja minuta zelo razburljiva. Ameriški organizator igre je ohranil mirno kri na črti prostih metov in bil jeziček na tehtnici, ki se je nagnila na stran slovenskih prvakov. Dosegel je zadnje štiri točke Cedevite Olimpije na tekmi, sicer pa je bil z 18 točkami drugi strelec gostov. S 26 je bil najbolj razigran Josh Adams, ki je odigral zelo dobro partijo, vendar je na trenutke še vedno zelo "divjaški". Veliko je individualnih akcij, ko nima svojega dne, pa se velikokrat ne zna prilagoditi oziroma bolje rečeno umiriti. Toda tokrat je bil zelo razpoložen, čeprav bi njegovo nespametno izgubljeno žogo 16 sekund pred koncem lahko zmaji zelo drago plačali.

Dragić bo manjkal še nekaj časa

"Zelo pomembna zmaga proti vodilni ekipi v skupini. Potrebovali smo jo, še posebej zdaj, ko prihaja premor. Zelo pomembna je za našo samozavest. Moramo nadaljevati v tem ritmu. Velika stvar je, da ostajamo v igri za izločilne boje," je povedal Adams, ki torej s Ferrellom prevzema vlogo vodje, kar se glede na vložek vanju tudi pričakuje. "Mislim, da smo zasluženo zmagali. Lahko rečem, da smo večino tekme nadzorovali in bili v prednosti. Toda Bourg je dobra ekipa in jo je težko zlomiti. Niso se predajali in so ostajali v igri. Imeli smo priložnosti, da bi jih prelomili, a so zadevali težke mete. Vseeno nam je uspelo zmagati nad vodilno ekipo skupine, kar nam daje dodatno samozavest za nadaljevanje sezone," je dodal Jurica Golemac.

Zmaji v skupini A z dvema zmagama in sedmimi porazi ostajajo na zadnjem mestu. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Zmaji v skupini A z dvema zmagama in sedmimi porazi ostajajo na zadnjem mestu. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Cedevita Olimpija bo sezono v Evropskem pokalu nadaljevala 11. januarja, ko bo gostovala v Bursi pri lanskem rablju v četrtfinalu drugega razreda evropskih tekmovanj. Lani je do novoletnega premora odigrala osem tekem, na katerih je vpisala tri zmage, nato pa je sledil zasuk in z odličnimi predstavami ter serijo zmag, ki jo je začela s koncem januarja, si je izborila dobro popotnico pred izločilnimi boji. Letos je za zdaj v še težjem položaju. Z zmago nad Bourgom je sicer ohranila stik s konkurenco, toda za mesti, ki vodijo v končnico, zaostaja dve zmagi, za položaji, ki prinašajo prednost domačega igrišča vsaj v osmini finala, pa že tri. V drugi polovici skupinskega dela jo tako čaka zelo zahtevna naloga.

Optimizem zmajem lahko vliva to, da so imeli v prvih dveh mesecih sezone ogromno težav s poškodbami, zdaj pa Golemac počasi sestavlja želen mozaik. Oktobra in novembra so imeli težave že na treningih, saj ni bilo dovolj košarkarjev za normalen proces, kaj šele na tekmah, kjer se je zmanjšana rotacija poznala predvsem v velikih nihanjih v igri. Posledica so bili slabi rezultati. Tudi lani so neposrečeno vstopili v sezono, a potem po kadrovskih menjavah našli zmagovito formulo. Letos v sestavo ekipe bistveno niso posegali in so potrpežljivo čakali na vrnitev poškodovanih. Porazi so se medtem nabirali in položaj je torej vse prej kot rožnat. Za nameček so spet ostali brez Zorana Dragića, ki je po vrnitvi na parket takoj postal ključen mož ekipe. Izkušeni Ljubljančan, ki se je izkazal na zadnjih tekmah, ima bakterijsko vnetje komolca, zaradi česar bo odsoten še kar nekaj časa.

Golemac zadovoljen s treningi v zadnjem mesecu

Lestvica:                         
JOVENTUT                 9  6 3 15
JL BOURG                 9  6 3 15
REYER VENEZIA            9  5 4 14
PROMETEJ                 9  5 4 14
BURSASPOR                9  5 4 14
RATIOPHARM ULM           9  5 4 14
BRESCIA                  9  4 5 13
LIETKABELIS              9  4 5 13
CLUJ NAPOCA              9  3 6 12
CEDEVITA OLIMPIJA        9  2 7 11

Na zadnji tekmi ga je na položaju tri dobro nadomestil Rok Radović, ki se je znova izkazal z učinkovito in racionalno igro, na dve pa je bil tokrat razigran Adams. V Bourgu so košarkarji iz mesta zmaja znova dokazali, da imajo v napadu dovolj kakovosti, večja težava pa je obramba, kar se je v tej sezoni že nekajkrat pokazalo. Na primer so celo ekipa, ki izgubi najmanj žog na tekmo, zadene druga največ trojk, a ukrade najmanj žog nasprotniku in mu podeli najmanj blokad med vsemi v Evropskem pokalu. Vendarle pa so Ljubljančani v zadnjem obdobju dvignili raven igre. Poleg dveh evropskih zmag o tem priča tudi niz petih zmag v Ligi ABA, kjer s tekmo manj držijo korak z vrhom. Glavni razlog za boljše predstave je sanacija poškodb, saj ima Golemac zdaj na voljo širši kader, kot ga je imel oktobra in novembra.

Kot je ljubljanski trener razlagal pred kratkim, je po sicer neuspešnem gostovanju pri Lietkabelisu, ko so zmaji pred obračunom s Cibono v Zagrebu nekaj dni trenirali v Cedevitinem centru v hrvaški prestolnici, opazil pozitivno spremembo v razpoloženju svojih varovancev. Razlog je bil v opravljenih treningih, ko so začeli vaditi v popolni zasedbi. "Prelomno je to, da dobro treniramo zadnji mesec. Vsi se dobro počutijo in imamo rotacijo 11 igralcev. Žal nekateri še vedno manjkajo, a jih je 11 pripravljenih. Mladi dobro trenirajo in s treningi so si zaslužili priložnost. Proti Bourgu smo delovali kot prava ekipa. Vedeli smo, kaj kdo dela, in to nam je prineslo rezultat," je po zmagi v Franciji poudaril Golemac. Zmaje pred koncem koledarskega leta čaka še torkov obračun z Mornarjem v Tivoliju, zatem pa bodo že v letu 2023 v treh dneh gostovali najprej v Beogradu pri Megi, nato pa še v Čačku pri Borcu.

Cedevita Olimpija z zmago v Bourgu napovedala beg z dna lestvice