Cedevita Olimpija je v Evropskem pokalu na dobri poti v izločilne boje, uspešna pa je v zadnjem obdobju tudi v Ligi ABA, kjer je četrta. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v Evropskem pokalu na dobri poti v izločilne boje, uspešna pa je v zadnjem obdobju tudi v Ligi ABA, kjer je četrta. Foto: www.alesfevzer.com

Če je bila prva polovica sezone precej turbulentna, pa so zmaji zdaj ujeli zares dobro formo in odličen ritem. Zadnjič so bili poraženi konec januarja, od tedaj pa so nanizali 11 zmag, od tega štiri v Evropskem pokalu. V 48 urah so v Stožicah gostili dve tekmi drugega najprestižnejšega tekmovanja stare celine in obe zanesljivo dobili. V torek so prvič na četrtem medsebojnem srečanju sezone na kolena spravili Budućnost (92:78), uspeh nad črnogorsko zasedbo pa so oplemenitili še s četrtkovo zmago nad Promitheasom (98:84).

Sorodna novica Po sijajni tretji četrtini Cedevita Olimpija podaljšala serijo zmag

"Malce slabše smo začeli. Znova smo imeli težave z defenzivnim skokom, a v drugem polčasu smo se postavili fizično in agresivno. Steklo nam je, dosegli smo nekaj lahkih košev, zadeli odprte mete in na koncu kontrolirali tekmo," je po obračunu z varovanci Iliasa Zurosa, s katerim sta sodelovala v štabu gruzijske reprezentance, povedal Golemac. Po zmagi nad Budućnostjo je ljubljanski trener dejal, da bo čez dva dni zelo pomembno, da bo energija proti Promitheasu prava. Potem ko so si v prvi četrtini zmaji priigrali že lepo prednost, so v drugi nekoliko popustili, toda potem imenitno odigrali v tretji četrtini, ki so jo dobili s kar 36:15, in si že priborili neulovljivo razliko.

"Igralci so bili proti Budućnosti zares motivirani in takšne tekme te izpraznijo. Promitheas je prišel oslabljen in v glavah igralcev je hitro lahko miselnost, da bo že nekdo drug stopil v ospredje. Znova smo stopili skupaj, ko je bilo treba, in pokazali, da ima ta ekipa pravi značaj," je bil zadovoljen ljubljanski trener. Na obeh tekmah je izpostavil le preveliko število nasprotnikov napadalnih skokov. Obakrat so bili sicer Ljubljančani enakovredni v boju za odbite žoge, toda tako Budućnost kot Promitheas sta jih v napadu zbrala po 14. Grški košarkarji so tudi po zaslugi drugih priložnosti v prvem polčasu, ko so imeli 11 napadalnih skokov, držali korak z zmaji.

Največ rezerv je še v obrambi

Zmaji gladko odpravili Promitheas v Stožicah

Ljubljanski napad že nekaj časa zelo dobro deluje. Golemac ima v svoji zasedbi veliko orožij in kar nekaj igralcev, ki je sposobnih dosegati veliko število točk. Napad je vse bolj tekoč in povezan, nevarni so z meti z razdalje, vse hitrejši pa je ofenzivni ritem in predvsem prehod v napad, kjer se odlično znajdejo nosilci igre. Glavni dirigent je zdaj Yogi Ferrell, ki se je izkazal za vrhunsko okrepitev. "Napreduje iz tekme v tekmo in iz treninga v trening. Je novinec v Evropi in se srečuje s stvarmi, ki jih ne pozna. Njegova individualna kakovost ni vprašljiva. Ima veliko izkušenj iz Lige NBA. Ima še rezerve tako v obrambi kot pri organizaciji igre, a ima zares veliko željo. Z njim smo lahko zelo zadovoljni," je o prvem organizatorju igre Olimpije pristavil Golemac.

Tudi obramba na splošno je s pravim pristopom in energijo na vse višji ravni. Ena redkih težav je torej defenzivni skok, ki je posledica odgovornosti in osredotočenosti. "V obrambi imamo še kar nekaj rezerv, predvsem v stvareh, ki jih lahko popravimo, kot so male osebne napake, padci koncentracije, zapiranje … Veliko se pogovarjamo in delamo, da bi jih odpravili. Fantje želijo igrati dobro obrambo in prepričan sem, da bomo vse boljši," je optimističen prvi mož ljubljanske stroke.

Zmaji imajo v marcu zgoščen urnik, saj igrajo na 'treh frontah'. Začela se je namreč tudi Liga Nova KBM. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji imajo v marcu zgoščen urnik, saj igrajo na 'treh frontah'. Začela se je namreč tudi Liga Nova KBM. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je sezono v Evropskem pokalu odprla z dvema zmagama, nato pa je sledila serija petih porazov, ki jo je prekinila z veliko zmago v Valencii. Po novem letu bi morala gostiti Promitheas, kar bi bil v tistem trenutku, ko je že ujela dobro formo, idealen nasprotnik, toda covid je našel pot v ljubljansko garderobo in prekinil trenažni proces. Tako so zmaji potrebovali nekaj časa, da so strnili vrste, vmes izgubili še dve srečanji v Evropskem pokalu, a prav v tem tekmovanju s februarjem začeli zmagoviti pohod.

Kapetan verjame v ekipo

Sorodna novica Blažič in Omić poskrbela za zabavo v Stožicah

"Delali smo ves čas dobro in želja na treningih je bila velika. Verjeli smo v skupen uspeh. Lani smo recimo dobro startali, a na koncu nismo dosegli, kar smo želeli. Med sezono je bilo letos treba narediti nekaj menjav. Pripeljali smo Yogija Ferrella in Alena Omića, ki sta trenutno pomembna člena ekipe. Potem je prišel še Zoran Dragić, ki je še ena velika okrepitev. Počasi ujemamo pravi ritem. Verjamem v to ekipo. Povezali smo se kot celota," je povedal kapetan Jaka Blažič, ki je bil na zadnjih dveh tekmah dobro razpoložen s 23 in 14 točkami.

Skupaj z Edom Murićem in Zoranom Dragićem je po osvojenem pokalu zaigral na dveh reprezentančnih tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ju je Slovenija nepričakovano izgubila proti Finski. Po neuspešni akciji izbrane vrste so, kot je prepričan Golemac, njegovi varovanci prišli še bolj motivirani: "Bilo je težko, saj smo pričakovali dve zmagi. Morda smo zaradi tega bili preveč sproščeni. To se je videlo na prvi tekmi, ko nismo bili dovolj agresivni in nismo znali odgovoriti na finsko igro. Na koncu tekma doma, samozavest je bil skrhana in enostavno nismo našli ritma. Vse skupaj zagotovo vpliva na same igralce in njihov potek sezone v klubu, a smo hitro preklopili. Ko končamo klubsko sezono, se bomo dobro pripravili na junijske reprezentančne tekme."

Lestvica:                            
VALENCIA              14 10  4   85 24
GRAN CANARIA          14 10  4   75 24
VIRTUS BOLOGNA        14  8  6   20 22
BUDUĆNOST             14  8  6   -1 22
CEDEVITA OLIMPIJA     14  7  7    7 21
REYER VENEZIA         13  7  6   29 20
RATIOPHARM ULM        14  6  8    1 20
JL BOURG              14  5  9  -16 19
PROMITHEAS            14  4 10 -125 18
BURSASPOR             13  4  9  -75 17

V nedeljo zdaj zmaje najprej čaka domača tekma Lige ABA z Mego – vključitev v prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju –, Evropski pokal pa se nadaljuje v sredo, ko bodo v Bologni gostovali pri Virtusu, ki se je medtem močno okrepil, saj sta iz CSKA-ja prišla Daniel Hackett in Tornike Šengelia. Do konca rednega dela Evropskega pokala bo Olimpija še gostila Venezio in Valencio, gostovala pa v Patrasu. Če je bila še konec januarja po porazu v Bourgu pri dnu lestvice skupine B, pa je zdaj že pri polovičnem izkupičku in se počasi vzpenja po lestvici, a o položaju v zmajevem gnezdu ne razmišljajo. "Po slabem startu je naš glavni cilj priti med osem, a če bo priložnost za kaj več, jo bomo zgrabili z obema rokama. Sistem je takšen, da če igramo v gosteh, nam gre mogoče na roko. Je le ena tekma in imamo kakovost, da lahko zmagamo tudi v gosteh. Letos smo to že dokazali, ko smo dobili nekaj težkih gostovanj. Mislim, da bomo marsikomu kar težek nasprotnik," je sklenil Blažič.