Rok Turk (fotografija je arhivska). Foto: Primož Brecelj
Rok Turk (fotografija je arhivska). Foto: Primož Brecelj

Na drugem mestu je končal branilec naslova Marko Grossi (Hyundai i20R5) z zaostankom 42 sekund, tretji je bil Martin Čendak (Opel Corsa rally 4; +1:57).

Nekdanji večkratni državni prvak Turk je tako letos še neporažen, saj je na domači sceni dobil vse štiri dirke. Zmagal je tudi na vipavskem, velenjskem in na reliju v Železnikih.

Grossi je po drugi strani v tej sezoni dvakrat odstopil (Vipava, Železniki), dvakrat pa je bil drugi (Velenje, Žalec).

Reli Dolina zelenega zlata je potekal v širši okolici Žalca, lani so ga izpeljali prvič kljub težavam zaradi posledic avgustovskega neurja. A premierna prireditev je bila uspešna, za letošnjo pa so prireditelji imeli na startu 46 posadk, med njimi večino iz Slovenije, v vlogi favoritov pa sta bila Turk in Grossi.

Najboljša slovenska dirkača zadnjih let sta ta status upravičila. V petek so v središču mesta izpeljali samo 3,6 kilometra dolg superspecial, uvod po mestnih ulicah pa je že dobil Turk. Takrat sicer z minimalnim naskokom manj kot dveh sekund pred Grossijem, je pa napovedal, da bo nadaljeval v podobnem slogu tudi danes.

Danes je na sporedu ostalo še osem hitrostnih preizkušenj (skupna dolžina relija je bila 77 kilometrov). Turk je najprej povečal prednost na devet sekund, mu je pa nato Grossi z zmago v tretjem "brzincu" preprečil popoln uspeh z zmagami na vseh hitrostnih preizkušnjah.

Turk je dobil vse preostale preizkušnje do konca dneva (po dvakrat so morali prevoziti HP Marija reka - Tabor, Braslovče, Liboje in Galicija). Prednost je po polovici znašala še ulovljivih 13,8 sekunde, a je nato Turk z vsako zmago nekoliko pobegnil in si na koncu privozil 42 sekund naskoka.

V boju za zmago sta bila vodilna dirkača precej osamljena, saj je Čendak, ki sicer tudi ni imel večjih težav pri branjenju tretjega mesta, že po polovici zaostal minuto, na koncu pa skoraj dve. Tik pred koncem se mu je nekoliko približal Mitja Klemenčič (Škoda Fabia), ki pa je tretje mesto vseeno zgrešil za sedem sekund.

Peti je bil najboljši tujec, Šved Mille Johansson (Opel Corsa rally 4), do desetega mesta pa so se zvrstili še Alan Pajk (Peugeot 208 rally 4), Mark Škulj (Opel Corsa rally 4), Mitja Glasenčnik (Peugeot 208 rally 4), Jan Medved (Opel Corsa rally 4) in Aleš Zrinski (Škoda Fabia rally 2).

V seštevku sezone je Turk še povečal naskok, zdaj ima 150 točk. Drugi je Klemenčič s 112, na tretje se je prebil Čendak s 109.

Naslednja postaja DP-ja po preizkušnji v Žalcu bo novogoriški reli, ki bo na vrsti konec septembra. V koledarju sezone DP-ja 2024 je sicer sedem relijev.