Bogati Katar bi rad olimpijske igre priredil jeseni. Foto: Reuters
Bogati Katar bi rad olimpijske igre priredil jeseni. Foto: Reuters

S tem bi se Katarci izognili visokim temperaturam nad 40 stopinj Celzija, ki poleti ohromijo Perzijski zaliv. Katar je po domnevni veliki podkupovalni aferi sicer že dobil organizacijo nogometnega svetovnega prvenstva 2022, ki bo na sporedu poleti, vendar pa bodo nogometaši zaradi visokih temperatur igrali na posebnih, klimatiziranih stadionih.

Poletne olimpijske igre bi bile tako na sporedu konec septembra in oktobra, ne pa med 15. julijem in 31. avgustom, ko je tradicionalno čas za olimpijske boje. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge sicer Katarcem še ni dal dovoljenja za nov termin iger, a je poudaril, da je odprt za pogovore.

V preteklosti se je namreč že zgodilo, da so bile poletne igre na sporedu v poznejših, jesenskih mesecih. Leta 1964 v Tokiu, kjer je legendarni slovenski telovadec Miro Cerar osvojil naslov olimpijskega prvaka na konju z ročaji in bron na drogu, ter štiri leta pozneje v Ciudadu de Mexicu, kjer je Cerar ubranil naslov olimpijskega prvaka na paradnem orodju konju, so olimpijski boji potekali oktobra, igre v Seulu leta 1988 pa so se začele šele 17. septembra.

Uradne namere za organizacijo POI 2020 so ob Dohi do zdaj podali še Rim, Tokio, Madrid in Carigrad.