Bojan Tokič je že na drugem zaporednem evropskem prvesntvu razočaral. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Tokič je že na drugem zaporednem evropskem prvesntvu razočaral. Foto: MMC RTV SLO
Jan Žibrat
Jan Žibrat je velik up slovenskega namiznega tenisa. Foto: MMC RTV SLO

Za Tokiča, ki je 15. nosilec in je že okusil četrtfinale evropskih prvenstev, je po lanskem uvodnem neuspehu v Stuttgaru to novo razočaranje. Tokič je že takoj po žrebu dejal, da Hrvat Borna Kovač ne bi smel biti prevelika ovira za uvod, vendar se je uštel in stežka zmagal s 4:3 (7, -14, 8, 8, -10, -5, 7).
V drami je imel boljše živce Poljak
Gorak je skorajda 80 mest niže na evropski lestvici. Tokič je začel z izgubljenim nizom, nato pa dobil dva zapored. Sledila sta dva, ki sta Poljaku znova prinesla prednost in kazalo je že, da je nekdanji mladinski evropski prvak že našel rešitev za najboljšega slovenskega igralca. Toda Tokič, ki je bil v tem dvoboju precej bolj aktiven se je znal vrniti in odločal je sedmi niz. Poljak je imel že v rednem delu niza prednost treh točk in tudi prvo zaključno žogico. Tokič se je vedno znal izvleči in pri 13:12 prevzel pobudo. Tri zaključne žogice se ne bodo nikoli več vrnile in po zadnjem izenačenju je Gorak najprej vzel servis Tokiču in zaključil na svojega. "Kaj hočemo, to je šport. Po tekmi je težko karkoli reči, saj je glava še vroča. Menim, da bi moral stvari rešiti prej, ampak zdaj je lahko biti pameten. Mislim, da sem bil v tej tekmi zelo aktiven, lahko bi tudi kaj popravil, temu je vedno tako, ampak ko se veseli nasprotnik je žal prepozno. Zdaj je vse usmerjeno v dvojice," je bil razočaran Tokič.

Žibrat brez možnosti v drugem krogu
Jan Žibrat
je v 1. krogu napredoval brez borbe proti Nemcu Dimitriju Ovtcharovu, v 2. krogu pa ga je gladko odpravil Španec Jesus Cantero s 4:0. "Lahko samo rečem, da sem imel izjemno priložnost, ki pa jo nisem izkoristil. Španec ni mnogo boljši od mene, ima pa več izkušenj. Naredil sem preveč povsem osnovnih napak, kar si na takem tekmovanju ne smeš dovoliti," je bil kratek Žibrat. Saš Lasan in Grega Zafošnik sta izpadla v uvodnem nastopu.

Med dvojicami so se vsi slovenski namiznoteniški igralci uvrstili v 2. krog, kjer sta med 16 napredovala Tokič (v paru z Aleksandrom Karakaševičem - lani sta bila bronasta v Stuttgartu) in Lasan, ki nastopa z Belorusom Jevgenijem Ščetininom.

Hitro slovo vseh deklet
Obe slovenski ženski navezi Fajmut-Galič in Rojko-Zupančič sta izpadli že po uvodnem dvoboju. Slednjima je uspelo osvojiti niz.

Tudi med posameznicami se je prvenstvo v Ostravi za Slovenke končalo že s četrtkom, saj so v 1. krogu izgubile prav vse predstavnice. Še najbližje napredovanju med 64 najboljših je bila Alex Galič, ki je z 2:4 izgubila proti Slovakinji Andrei Doubnerovi.

Moški, 2. krog:
TOKIČ - GORAK (POL) 3:4 (-7, 4, 8, -9, -7, 6, -15)
ŽIBRAT - CANTERO (ŠPA) 0:4 (-6, -8, -9, -9)

1. krog:
TOKIČ - KOVAČ (HRV) 4:3
ZAFOŠTNIK - VRABLIK (ČEŠ) 0:4
LASAN - ILLAS (SLK) 3:4
ŽIBRAT - OVTCHAROV (NEM) 4:0 b.b.

Dvojice (M), 1. krog:
TOKIĆ/KARAKAŠEVIĆ (SLO/SRB) -
RECH DALDOSSO/MUTTI (ITA) 3:1

LASAN/ŠČETININ (SLO/BLR) -
ZWICKL/PAZSY (MAD) 3:0

ŽIBRAT/ZAFOŠTNIK (SLO) -
SAMSONOV/PLATONOV (BLR) b.b.

Dvojice (M), 2. krog:
TOKIĆ/KARAKAŠEVIĆ (SLO/SRB) -
CIOTI/DODEAN 3:0 b.b.

LASAN/ŠČETININ (SLO/ BLR) -
R. JENKINS/S. JENKINS (WAL) 3:1

ŽIBRAT/ZAFOŠTNIK (SLO) -
DIDUH/RUBAN (UKR) 2:3

Ženske, 1. krog:
GALIČ - DOUBNEROVA (SLK) 2:4
ZUPANČIČ - GATINSKA (BLG) 2:4
ROJKO - TOTH (MAD) 0:4
FAJMUT - PERGEL (MAD) 0:4

Dvojice (Ž), 1. krog:
FAJMUT/GALIČ (SLO) -
ZHU/SHEN (ŠPA) 0:3

ZUPANČIČ/ROJKO (SLO) -
MISIKONYTE/KARAHODŽINA (LIT/BLR) 1:3