Dalibor Stevanovič je bil kljub neigranju vedno blizu reprezentanci, za katero je doslej zbral devet nastopov. Foto: Reuters
Dalibor Stevanovič je bil kljub neigranju vedno blizu reprezentanci, za katero je doslej zbral devet nastopov. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič, Michael Rensing in Lucio
Michael Rensing in Lucio sta uspešno ustavila strelski niz Milivoja Novakoviča. Foto: EPA
Amauri in Handanovič
Če bi Handanovič imel še kakšen centimeter daljše roke, bi ustavil Amaurijev strel. Foto: Reuters

Stevanoviču je tik pred koncem evropskega prestopnega roka v vodo padel prestop v Turčijo, in ko je že kazalo, da bo še pol leta "životaril" v Španiji, je prišla ponudba iz Izraela. 24-letniku Izraelci ponujajo pogodbo 1 + 2, nato pa so se oglasili tudi Baski, ki so dali Stevanoviču številko 21 in s tem mesto v letošnji ekipi. Komu zdaj verjeti: klubski strani Maccabija ali Sociedada? Stevanovič mora v primeru podpisa za Izraelce sočasno na lastne stroške prekiniti pogodbo z baskovskim klubom.

V dveh letih zamenjal devet trenerjev
Koledarsko leto 2005 je Dado končal kot najboljši igralec 1. SNL, nato pa iz Domžal prestopil v baskovski Real Sociedad. Prvo polovico sezone je še dobival solidno minutažo in kot drugi Slovenec v zgodovini La Lige dosegel zadetek (18 nastopov), nato pa so se začele vrstiti poškodbe in menjave trenerjev. Sociedad je izpadel v 2. ligo, Stevanovič je obsedel na klopi, nato pa celo na tribuni, k preboju ni pomagalo niti, ko so ga posodili Alavesu.

Nekdanja kapetana v formi
Od preostalih legionarjev so tokrat le nereprezentantje. Klemen Lavrič je za svojo Omiyjo Ardijo zadel že tretjič zapored, v 13. minuti je načel mrežo FC Tokyja, ki pa je na koncu slavil s 3:1. Na avstrijski pokalni tekmi se je med strelce vpisal tudi Milenko Ačimovič, ki je z bele točke postavil končni izid med Austrio Dunaj in drugo ekipo Admire (3:0). V nemški drugi ligi je zadel Matej Mavrič, čigar Koblenz je z Greuther Fürthom klonil s 3:4. Četrti in zadnji slovenski gol ta konec tedna je na Madžarskem prispeval branilec Matej Miljatovič, a kljub temu je njegov ZTE izgubil z 1:2.

Vratar, kapetan in strelec v ritmu
Od izbrancev Matjaža Keka je v ospredju četverica Milivoje Novakovič, Mišo Brečko (rumeni karton), Robi Koren in Samir Handanovič. Kölnski dvojec je doma z 0:3 klonil proti slovitemu münchenskemu Bayernu. Nova, v kapetanski vlogi, je vseskozi grozil, a prave podaje iz sredine tokrat ni bilo. Novopečeni slovenski kapetan se je na Otoku veselil prve zmage v Premier ligi, saj je WBA s 3:2 ugnal West Ham. Koren je pri izidu 1:0 iz oči v oči izgubil dvoboj z Robertom Greenom. Handanovič je dobro opravil svoje delo na gostovanju pri Juventusu (0:1), čeprav ga je dvakrat rešil tudi okvir vrat.

Branilci in Šišič brez igralnih minut
Od reprezentančnih branilcev kar štirje niso igrali (Ilič, Cesar, Jokič, Mörec), samo Marko Šuler je skupaj z Zlatanom Ljubijankičem doživel prvi letošnji poraz. Excelsior Moeskroen je Gent ugnal s 4:2. Brez igre je ostal tudi Mirnes Šišič (Olympiakos). Andrej Komac je ob rumenem kartonu še doživel poraz z Djürgardnom, Gais Göteborg je bil boljši z 2:1. Po daljšem času je od prve minute zaigral Valter Birsa (do 80. minute in rumeni karton), Sochaux je remiziral z Lillom (1:1). Tonči Žlogar se je na Cipru z Omonio veselil uspeha nad Alkijem (2:0). V ponedeljek zvečer je Zlatko Dedič s Frosinonejem priznal premoč Salernitane (2:3). Koprčan je bil v 66. minuti zaradi rdečega kartona soigralce taktično zamenjan.

T. G.