Kljub nemirom v Angliji se bo nova sezona Premier lige vseeno začela. Za zdaj so odpovedali le srečanje med Tottenhamom in Evertonom. Foto: MMC RTV SLO
Kljub nemirom v Angliji se bo nova sezona Premier lige vseeno začela. Za zdaj so odpovedali le srečanje med Tottenhamom in Evertonom. Foto: MMC RTV SLO
Wayne Rooney in Luis Nani
Wayne Rooney in Luis Nani bosta skupaj z Ashleyjem Youngom in Javierjem Hernándezom v sezoni 2011/12 najnevarnejša nogometaša rdečih vragov. Foto: EPA
David De Gea
Vratar David De Gea je v vratih Manchester Uniteda zamenjal legendarnega Edwina van der Sarja. Foto: EPA
Andre Villas Boas
Od portugalskega stratega Andreja Villasa Boasa pri Chelseaju pričakujejo veliko. Foto: EPA
Fernando Torres
Uspeh Chelseajeve sezone bo v veliki meri odvisen tudi od Fernanda Torresa, ki za zdaj še ni upravičil visoke odškodnine, ki so jo zanj odšteli na Stamford Bridgeu. Foto: EPA
Cesc Fabregas in Samir Nasri
So pri Arsenalu pripravljeni na odhod dveh ključnih igralcev, Cesca Fabregasa in Samirja Nasrija? Foto: EPA
Arsene Wenger
Arsene Wenger, ki je z Arsenalom osvojil 11 lovorik, na novi naslov čaka že sedmo sezono. Foto: EPA
Sergio Agüero
Sergio Agüero je najodmevnejša okrepitev Manchester Cityja v poletnem prestopnem roku. Foto: EPA
Roberto Mancini
Roberto Mancini mora s Cityjem letos osvojiti vsaj eno lovoriko, sicer ga bodo v klubu najbrž odslovili. Foto: EPA
Luis Suárez in Andy Carroll
Liverpool se je januarja okrepil z napadalcema Luisom Suárezom in Andyjem Carrollom. Foto: EPA
John W. Henry
Lastnik Liverpoola John W. Henry za razliko od prejšnjih lastnikov vestno izpolnjuje obljube in pametno vodi klub z Anfielda. Foto: EPA
Luka Modrić
Luki Modriću vse poletje dvorijo pri Chelseaju, a Hrvat zaenkrat ostaja v severnem Londonu. Foto: EPA
Flavio Briatore
Lastnik Queens Park Rangersov Flavio Briatore upa, da se bo njegovi ekipi uspelo obdržati v Premier ligi. Foto: EPA

Manchester United in Chelsea sta po mnenju angleških nogometnih strokovnjakov glavna kandidata za naslov prvaka, v ožjem izboru pa so še Arsenal, Liverpool in Manchester City. Kako željni naslova so omenjeni klubi, dokazuje tudi podatek, da so za okrepitve v poletnem prestopnem roku namenili kar 252,8 milijona evrov oziroma v povprečju nekaj več kot 14 milijonov evrov na nogometaša. Ta številka bo do konca avgusta verjetno še nekoliko zrasla.

Črni labod
Vabljeni k sodelovanju v psihološko-nogometno-blogerskim eksperimentu "črni labod", ki med 12 izbranimi udeleženci preverja vpliv (pred)znanja na napovedovanje prihodnosti.


Največji zapravljivec: Manchester City

Največ so za okrepitve zapravili pri Manchester Cityju (60 milijonov evrov), sledijo mu Liverpool (58,6 milijona evrov), Manchester United (57,7 milijona evrov), Chelsea (48,5 milijona evrov) in Arsenal (27 milijonov evrov).

MANCHESTER UNITED
Menedžer:
Alex Ferguson
Kapetan: Nemanja Vidić
Lanska uvrstitev: 1. mesto
Kvota za naslov prvaka: 2,75

Aktualni angleški prvaki so v poletnem prestopnem roku poslovali odlično. V klub so pripeljali enega najperspektivnejših vratarjev v Evropi (David De Gea), izjemnega Ashleyja Younga, ki se je že izkazal na tekmi Community Shielda, ter mladega branilca Phila Jonesa, ki bo odlična menjava ob morebitni poškodbi standardnih branilcev Ria Ferdinanda in Nemanje Vidića. Od lanske sezone so iz začetne enajsterice izgubili le Edwina van der Sarja in Paula Scholesa, ki sta se odločila nogometne čevlje obesiti na klin. Po mnenju mnogih angleških poznavalcev in nekdanjih nogometašev so prav rdeči vragi glavni favoriti za naslov prvaka. Na pripravah na novo sezono so igrali skoraj brezhibno, ob dobri formi ključnih igralcev Wayna Rooneyja in Luisa Nanija pa lahko veliko dosežejo tudi v Ligi prvakov. Edina pomanjkljivost v ekipi je položaj ustvarjalnega veznega igralca, kar pa bo stari maček Alex Ferguson najbrž hitro popravil. Navsezadnje iz mladinske šole izhajajo veliki talenti, na čelu katerih je bržkone 21-letni Tom Cleverley, ki si je zlata vredne izkušnje v lanski sezoni nabral pri Wiganu.

CHELSEA
Menedžer: Andre Villas Boas
Kapetan: John Terry
Lanska uvrstitev: 2. mesto
Kvota za naslov prvaka: 4,00

Glavna okrepitev Chelseaja v poletnem prestopnem roku je menedžer Andre Villas Boas, ki je z Londončani podpisal triletno pogodbo. Angleški športni novinarji namreč niso prepričani, da je klub s Stamford Bridgea v prestopnem roku posloval modro. Ekipa, ki je lani za las zgrešila naslov angleškega prvaka (sicer petega v klubski zgodovini), je že nekoliko ostarela, hud udarec pa so modri utrpeli ob novici, da bo večino sezone zaradi poškodbe kolena izpustil vezist Michael Essien. Iz Barcelone so pripeljali 19-letnega Oriola Romeua, največji nakup pa so opravili 8. avgusta, ko so kupili 'čudežnega dečka' Romela Lukakuja. Kljub okrepitvam pa Chelseajev uspeh v novi sezoni sloni na ramenih Fernanda Torresa, ki je januarja za 58 milijonov evrov prišel iz Liverpoola. Španec se v modrem dresu zaenkrat še ni izkazal (18 nastopov, 1 zadetek), mnogi so prepričani, da je vrhunec svoje kariere doživel že na Anfieldu, povrh vsega pa je zelo podvržen novim/starim poškodbam. Toda Villas Boas je v zadnjih sezonah blestel na klopi Porta, s katerim je lani tudi osvojil Evropsko ligo, in se bo s svojimi varovanci nedvomno vmešal v boj za naslov prvaka. Vprašanje je le, ali ima dovolj znanja in razpoložljivih sredstev za tako velik podvig?

Nostradamus
Vabljeni ste tudi k napovedovanju rezultatov tekem angleške Premier lige v MMC-jevi popularni aplikaciji Nostradamus. Ob koncu sezone bo zmagovalec nagrajen s praktično nagrado, ki za zdaj še ostaja presenečenje. Naj namignemo le, da je povezana z angleškim nogometom.


MANCHESTER CITY

Menedžer: Roberto Mancini
Kapetan: Vincent Kompany
Lanska uvrstitev: 3. mesto
Kvota za naslov prvaka: 5,50

Vreča brez dna. Tako bi lahko opisali najbogatejši klub na svetu, ki pa kljub stotinam vloženih milijonov ne žanje uspehov, po katerih tako hrepeni. Lani so sinjemodri sicer osvojili FA-pokal, a so nato letos zapravili priložnost za prvo lovoriko v sezoni, ko jih je v Community Shieldu po zaostanku z 2:0 nadigrala mlada zasedba Manchester Uniteda. Kljub vsemu Cityjeve delnice kotirajo zelo visoko. Navsezadnje bo v novi sezoni njihove barve branil argentinski napadalec Sergio 'Kun' Agüero, ki je hkrati tudi njihova najodmevnejša okrepitev. Poleg Agüera se je ekipa s City of Manchester stadiona okrepila še z Gaëlom Clichyjem in črnogorskim perspektivnim branilcem Stefanom Savićem. Ekipa je po imenih zrela za naslov prvaka, a predstave na zelenici kažejo drugače. Preveč je napak v obrambni in v vezni liniji, nogometni poznavalci pa glavni vzrok za neuspehe vidijo v menedžerju Robertu Manciniju, ki naj ne bi bil zrel za angleški nogomet. Vseeno ima Italijan na razpolago nekaj izjemnih nogometašev, ki lahko v hipu odločijo srečanje, vprašanje pa je tudi, ali bo v klubu ostal Carlos Tevez, ki se že dalj časa spogleduje z odhodom iz Anglije. Če ostane, bo v prihodnji sezoni za City igral napadalni dvojec, ob kateremu se bodo marsikateremu nogometnemu navdušencu pocedile sline.

ARSENAL
Menedžer: Arsene Wenger
Kapetan: Cesc Fabregas
Lanska uvrstitev: 4. mesto
Kvota za naslov prvaka: 10,00

Saga o Cescu Fabregasu bo kmalu vendarle dobila epilog, a vse skupaj se je vleklo odločno predolgo, zaradi česar je in bo največ izgubil prav klub. Sestava ekipe za novo sezono zaradi tega ni jasna, poleg vsega pa želi London zapustiti še Samir Nasri. Wenger nobenega od nogometašev ni prijavil za igranje v 1. krogu proti Newcastlu. Ali bo Francozu, ki je v preteklosti potegnil ničkoliko izvrstnih potez, uspelo zakrpati vrzel ob morebitnem odhodu obeh nosilcev igre? Še več, klub sta zapustila tudi Gaël Clichy in Denilson (posoja), kar pomeni, da se bo moral strateg topničarjev v obrambi zanesti na mladega Kierana Gibbsa. Topničarji imajo v svojih vrstah nogometaše, ki so odlično tehnično podkovani, kar je nedvomno njihova največja prednost, ekipi pa so se poleti pridružili še sijajni Gervinho ter mlada perspektivneža Carl Jenkinson in Alex Oxlade-Chamberlain. Toda pričakovati, da bosta mladeniča že v prvi sezoni presenetila in eksplodirala v Premier ligi, je nerealno, v klubu pa bodo morali do konca prestopnega roka veliko pozornosti nameniti predvsem njihovima najšibkejšima točkama - obrambi in vratarju. V nasprotnem primeru bo 13-kratni angleški prvak še sedmo sezono končal brez osvojene lovorike.

LIVERPOOL
Menedžer: Kenny Dalglish
Kapetan: Steven Gerrard
Lanska uvrstitev: 6. mesto
Kvota za naslov prvaka: 11,00

V lanski sezoni je bil 5-kratni evropski prvak zaradi dolgov, ki sta jih na klub prenesla nekdanja lastnika George Gillett in Tom Hicks, na robu prisilne poravnave in odbitka devetih prvenstvenih točk, a so se razmere v zadnjem trenutku izboljšale. Novi lastniki (NESV) so dolgove odplačali, na menedžerski stolček pa se je vrnila klubska legenda Kenny Dalglish. Ta je rdeče, ki so se ob njegovem prihodu nahajali na dnu prvenstvene lestvice, dvignil do šestega mesta, a škode, ki so jo klubu storili prejšnja lastnika in nekdanji menedžer Roy Hodgson, se ne da popraviti čez noč. Vseeno je z novimi lastniki rdeči del Merseysida obsijal žarek upanja: januarja sta v klub prišla Andy Carroll in eden najboljših napadalcev na svetu Luis Suárez, poleti pa so ekipo okrepili še Doni, Jordan Henderson, Charlie Adam, Stewart Downing in José Enrique. Z britanskim zaledjem, ki ga je sestavil Dalglish je Liverpool krenil v pravo smer, a pot do stare slave iz šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let je še dolga. Navijači nestrpno pričakujejo prvi ligaški naslov po letu 1990, toda realno gledano je trenutno Liverpoolov domet boj za mesta, ki vodijo v Ligo prvakov.

TOTTENHAM
Menedžer:
Harry Redknapp
Kapetan: Ledley King
Lanska uvrstitev: 5. mesto
Kvota za naslov prvaka: 34,00

Lani so 'ostroge' igrale v Ligi prvakov, letos pa bo namesto njih svojo srečo poskusil Manchester City. Igranje v Evropi je zagotovo dvignilo apetite navijačev, ki si želijo nove uvrstitve med najboljše štiri v Angliji, a realno so v primerjavi z ostalimi klubi nekoliko zaostali. Menedžer Harry Redknapp je v poletnem prestopnem roku presenetljivo miren, na White Hart Lane je pripeljal zgolj veterana Brada Friedla, Souleymana Coulibalyja in Cristiana Ceballosa. Vseeno je prestopni rok za klub s severa prestolnice uspešen, saj v klubu (za zdaj) ostajajo Luka Modrić, Rafael van der Vaart in Gareth Bale, s Petrom Crouchem in Jermainom Defoejem pa jo bo Tottenham nedvomno zagodel marsikateremu klubu z vrha lestvice. V klubu sicer že od konca sezone 2007/08 iščejo napadalni dvojec, ki bi zadeval iz tedna v teden. Zadnji pravi napadalni dvojec so 'ostroge' imele v Dimitarju Berbatovu in Robbieju Keanu, ki sta skupaj zadela 46 golov, nato pa odšla v Manchester United oziroma v Liverpool. Še največ težav je imel Tottenham v zadnjih letih z vratarji. Na Heurelia Gomesa se Redknappovi varovanci enostavno ne morejo zanesti, zato v klubu upajo, da bo 40-letni Friedel v obrambo vrnil prepotrebno mirnost.

Kdo bo obstal?
Novinci v sezoni 2011/12 so Queens Park Rangers, Swansea City in Norwich City. Na stavnicah omenjenim klubom ne pripisujejo veliko možnosti za obstanek v najelitnejši angleški nogometni druščini, a lahko še kako presenetijo. Največje presenečenje je zagotovo Norwich City, ki je še pred dvema sezonama igral v angleški tretji ligi, a se je nato v pičlih dveh letih uvrstil med najboljšo dvajseterico na Otoku (nazadnje je to leta 2000 uspelo Man Cityju). Če se bodo 'kanarčki' obdržali v Premier ligi bo to prava senzacija. Velike ambicije imajo tudi pri QPR-ju, kjer že celo poletje dvorijo Joeju Coleu, medtem ko bo Swansea zaigral v prvi ligi prvič po letu 1983. Poleg omenjenim na stavnicah boj za obstanek pripisujejo še Wolverhamptonu, West Bromwichu in Newcastle Unitedu, ki pod katastrofalnim lastnikom Mikom Ashleyjem tone vse globlje in globlje.

ANGLEŠKO PRVENSTVO, 1. krog

Sobota ob 16.00:
BLACKBURN - WOLVERHAMPTON
FULHAM - ASTON VILLA
LIVERPOOL - SUNDERLAND
QUEENS PARK RANGERS - BOLTON
WIGAN - NORWICH

Ob 18.30:
NEWCASTLE - ARSENAL

Nedelja ob 14.30:
STOKE CITY - CHELSEA

Ob 17.00:
WEST BROMWICH - MANCHESTER UNITED

Ponedeljek ob 21.00:
MANCHESTER CITY - SWANSEA

Preloženo zaradi nemirov v Londonu:
TOTTENHAM - EVERTON