Čeprav je Didier Drogba zakrivil 11-metrovko, ga britanski mediji hvalijo zaradi izjemnega prispevka v obrambi. Otoški mediji še pišejo, da je Chelsea na pragu velike kadrovske 'čistke' - po koncu sezone naj bi London namreč zapustili številni veterani (Drogba, Frank Lampard ...). Foto: EPA
Čeprav je Didier Drogba zakrivil 11-metrovko, ga britanski mediji hvalijo zaradi izjemnega prispevka v obrambi. Otoški mediji še pišejo, da je Chelsea na pragu velike kadrovske 'čistke' - po koncu sezone naj bi London namreč zapustili številni veterani (Drogba, Frank Lampard ...). Foto: EPA
John Terry
Trenutek, ki ni prevesil tehtnice na stran Barcelone. Chelsea bo v finalu zaradi kartonov igral brez Terryja, Branislava Ivanovića, Raula Meirelesa in Ramiresa. Foto: EPA
Roberto Di Matteo
Roberto Di Matteo ima v vlogi glavnega trenerja nemalo sreče - že na svoji prvi tekmi v Ligi prvakov je njegov klub proti Napoliju napredoval po podaljških, v prvenstvu so proti Wiganu (2:1) zmagali po dveh golih iz nedovoljenega položaja, v polfinalu FA-pokala so proti Tottenhamu (sicer pri visoki zmagi) dosegli ključen gol, ko žoga ni prečkala golove črte, zdaj pa so v polfinalu Lige prvakov preživeli še stampedo Barcelone. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola je na klopi Barcelone osvojil neverjetnih 13 lovorik. Katalonce vodi od leta 2008, a še ni podaljšal pogodbe. Foto: Reuters
Odmevi po zmagi Chelseaja nad Barcelono

Le redkokatera ekipa na tako visoki ravni nadigra nasprotnika, a se ne veseli napredovanja. Ta usoda je doletela Barcelono, ki na dveh tekmah nikakor ni mogla prebiti obrambnega zidu londonskega kluba. Ko je Fernando Torres v sodnikovem podaljšku v hitrem protinapadu postavil izid tekme (2:2), so si navijači modrih lahko dokončno oddahnili oziroma - kot strokovni komentator na britanskem Skyu Garry Neville - zakričali od sreče.

Guardian: Izziv iz Cheseaja potegnil najboljše
Britanski mediji so si bili v poudarkih edini: boljša Barcelona je izpadla, Chelsea je imel pri napredovanju ogromno sreče. Sky je tako na svoji spletni strani zapisal: "Dih jemajoči modri v finalu." Pri Guardianu so poudarili, da se Chelsea ni ustrašil najboljše ekipe na svetu, in zapisali: "Najtežji izziv je iz kluba privlekel le najboljše."

Vsi kritizirali potezo Terryja
Prav tako pa so se vsi mediji strinjali, da je kapetan John Terry napravil veliko neumnost, ko je v igri brez žoge brcnil Alexisa Sancheza in že v prvem polčasu videl rdeče. The Times je tako pesniško zapisal "Sramota Terryja, igra Chelseaja (izvirnik: Terry's shame, Chelsea's game)", The Sun pa je šel - skladno s svojim rumenim slovesom - v kritiki Terryja pričakovano najdlje: "Da, lahko verjamete - tu je finale. Slaboumni Terry bo vse življenje obžaloval trenutek norosti." Vsi mediji so tudi dodali, da je kapetan modrih priznal svojo napako in jo obžaloval.

Najmanj znana trenerja klub pripeljala v finale
Otoški mediji opozarjajo tudi na paradoks - lastnik Roman Abramovič si od vsega najbolj želi zmage v Ligi prvakov in lepe, tekoče igre, ki jo goji prav Barcelona. A pot do drugega finala si je Chelsea tlakoval z obrambno naravnano igro. Ruski milijarder je v nekaj letih na Stamford Bridge pripeljal kar nekaj uglednih trenerjev, klub pa sta v finale Lige prvakov pripeljala dva daleč najmanj priznana: Avram Grant in Roberto Di Matteo.

Grant podpira Di Mattea
Izraelec je za BBC povedal, da si Italijan zdaj zasluži, da tudi uradno postane trener vsaj za eno leto (Di Matteo je uradno "le" začasni trener): "Mislim, da si Roberto zasluži, da oddela vsaj eno sezono kot trener, a vemo, da Abramovič včasih razmišlja drugače. Trenerjem je pogosto pokazal nogo, čeprav s(m)o delali dobro." Zanimivo, oba sta klub pripeljala v finale Lige prvakov in oba sta na klopi Chelseaja dobila 66 odstotkov vseh tekem.

V Španiji se sprašujejo - konec nekega obdobja?
Na drugi strani so španski mediji vrteli ravno obrnjeno ploščo. Prav vsi so se spraševali, kako lahko ekipa, ki v 180 minutah igre poseduje žogo 72 odstotkov časa in ima hkrati še najboljšega nogometaša na svetu, na koncu izgubi. Marca je tako zapisala: "Nočna mora na Camp Nouu. Evropske prvake je izločila deseterica nogometašev. To so nedvomno trije najtemnejši dnevi v eri Pepa Guardiole." El Mundo izpostavlja: "Videli smo smrtni udarec na Camp Nouu. Je to konec obdobja zmag in naslovov? Enostavno so imeli preveč smole."

Sport: Ustvarili so si le tri priložnosti
Najbolj sočutni so bili pričakovano pri Sportu, ki domuje prav v Barceloni: "Nogomet je kaznoval Barcelono. Nepošteno, kruto, grozno, nezasluženo. Le redkokdaj si je kakšna ekipa bolj zaslužila finale, kot je to Barcelona. A je ostala brez finala. Chelsea si je v 180 minutah ustvaril vsega tri priložnosti, a je dal tri gole." Na naslovnici El Paisa je izpostavljeno: "Najbolj tragičen monolog."

Manjkajo kakovostni napadalci
Španski mediji so kot slabost Barcelone omenjali tudi pomanjkanje kakovosti v napadu. Če vsi primerjajo Lionela Messija in Cristiana Ronalda, je jasno, da ima Portugalec v Realu odlično pomoč v Karimu Benzemaju in Gonzalu Higuainu, Katalonci pa nimajo take raznolikosti. David Villa se je poškodoval že sredi sezone, v kadru pa nimajo več tako robustnih napadalcev, kot je bil pred časom, denimo, Zlatan Ibrahimović.

Odmevi po zmagi Chelseaja nad Barcelono