Pep Guardiola kljub izpadu iz Lige prvakov še vedno ostaja eden najboljših nogometnih trenerjev v zgodovini. Od leta 2008, ko je sedel na trenersko klop Barcelone, je osvojil kar 13 lovorik, prejel pa je še cel kup trenerskih nagrad. Foto: EPA
Pep Guardiola kljub izpadu iz Lige prvakov še vedno ostaja eden najboljših nogometnih trenerjev v zgodovini. Od leta 2008, ko je sedel na trenersko klop Barcelone, je osvojil kar 13 lovorik, prejel pa je še cel kup trenerskih nagrad. Foto: EPA

V finalu Chelseaju želimo veliko sreče. Barcelona bo v prihodnji sezoni spet igrala v Ligi prvakov in se borila za naslov evropskega prvaka. V zadnjih štirih sezonah smo bili v tem tekmovanju zelo dobri, a tak je pač šport - enkrat zmagaš, drugič izgubiš. To je pravzaprav lepota športa.

Pep Guardiola, trener Barcelone
Lionel Messi
Lionel Messi se je znašel na udaru kritik, čeprav je letos v dresu Barcelone na 54 tekmah zadel 63 golov in podelil 25 podaj. V Londonu je bil glavni krivec za zadetek Chelseaja, na sobotnem 'el clasicu' ni imel svojega večera, na povratni polfinalni tekmi Lige prvakov pa je v 49. minuti zapravil še 11-metrovko - osmo od 33-ih v dresu Barcelone. Foto: EPA

Vsi se moramo zahvaliti Lionelu za vse, kar je dal temu klubu. Moje občudovanje njegove igre in talenta je brezmejno. Messi je lahko vzornik vsakemu mlademu nogometašu.

Pep Guardiola
Nogometaši Chelseaja
Nogometaši Chelseaja so takole pospremili zadnji sodnikov žvižg na Camp Nouu. V Münchnu bodo drugič v klubski zgodovini zaigrali v finalu Lige prvakov. Prvič so v finalu zaigrali v Moskvi leta 2008, ko jih je na stadionu Lužniki po izvajanju 11-metrovk odpravil Manchester United. Foto: EPA

Ogledal sem si posnetek in res je videti grdo. Nisem tip igralca, ki bi hotel koga namerno poškodovati. Dvignil sem koleno, česar najbrž ne bi smel storiti, a ljudje, ki me dobro poznajo, vedo, da tega nisem storil namerno.

John Terry, kapetan Chelseaja
John Terry
John Terry (na fotografiji levo) ne bo smel zaigrati v finalu Lige prvakov, kjer bo v obrambi Chelseaja manjkal še Branislav Ivanović. Foto: EPA

Še pred štirimi meseci nam nihče ni pripisoval možnosti za napredovanje v finale, naša forma ni bila blesteča, izgubljali smo tudi v domačem prvenstvu.

Ashley Cole, bočni branilec Chelseaja
Didier Drogba je bil znova eden boljših Chelseajevih mož na zelenici - lovil je redke priložnosti v napadu, še posebej pa se je izkazal v obrambi, kjer je večkrat igral celo kot bočni branilec. Foto: EPA

Na povratni polfinalni tekmi med Barcelono in Chelseajem (2:2) so se v prvem polčasu Londončani znašli v zaostanku z 2:0, za nameček pa je bil zaradi nešportne poteze izključen še kapetan John Terry. Toda 4-kratnih angleških prvakov to ni dotolklo, še pred odmorom so zaostanek prek Ramiresa prepolovili, v nadaljevanju pa so s krčevitim branjenjem preživeli vse nalete gostiteljev in se uvrstili v drugi finale Evropskega pokala oziroma Lige prvakov v klubski zgodovini.

Barcelona je bila tokrat strelsko učinkovitejša kot pred tednom dni na Stamford Bridgeu, a v drugem polčasu nikakor ni zmogla predreti dobro postavljene obrambe Chelseaja. Katalonci so sicer imeli izjemno priložnost, da z 11 metrov vodstvo povišajo na 3:1 in tekmo obrnejo na glavo, a je Lionel Messi z bele točke zatresel prečko.

Dvakrat brez menedžerja, nato v finale
"Za nas je to velikanski uspeh! Javnost nas je že odpisala, a še enkrat smo dokazali, kako čvrst karakter ima ta ekipa," je bil po tekmi do ušes nasmejan začasni menedžer Chelseaja Roberto Di Matteo. Prvič se je Chelsea v finale Lige prvakov uvrstil, potem ko je sredi sezone 2007/08 odpustil Portugalca Joseja Mourinha. Zanimivo, da bo v finalu igral tudi letos, ko je sredi sezone menedžerski stolček zapustil še en Portugalec, Andre Villas Boas. "Nismo pričakovali, da bomo že tako zgodaj ostali brez igralca, kar je naš položaj le še poslabšalo. Tekma je bila še težja od pričakovanj. Barcelona je ekipa z izjemnimi posamezniki, a pokazali smo ji, iz kakšnega testa smo," je še povedal Italijan.

Di Matteo bo o finalu razmišljal pozneje
Chelsea je na obračunu z Barcelono štirikrat streljal v okvir vrat - in trikrat tudi zadel! V Londonu so modri z edinim strelom v okvir vrat zmagali z 1:0, iz edinega strela v okvir vrat do tistega trenutka pa so prek Ramiresa mrežo zatresli tudi na Camp Nouu. "Ramiresov gol je bil ključen! Vlil nam je prepotrebne samozavesti in nam znova povrnil prepričanje, da se lahko uvrstimo v finale. Jeziček na tehtnici je znova prevesil na našo stran. Vedeli smo, da smo le še 45 minut oddaljeni od velikega finala, o katerem pa zdaj še ne razmišljamo, saj nas do tedaj čakajo še druge pomembne tekme," je še priznal Di Matteo.

Terry: Izgledalo je res grdo
V 37. minuti tekme je soigralce na cedilu pustil kapetan Chelseaja Terry, ki si je z nešportno potezo (s kolenom je namerno zadel Alexisa Sancheza) prislužil predčasno pot pod prho. "Ogledal sem si posnetek in res je videti grdo," je po tekmi sključeno priznal Terry in dodal: "Nisem tip igralca, ki bi hotel koga namerno poškodovati. Dvignil sem koleno, česar najbrž ne bi smel storiti, a ljudje, ki me dobro poznajo, vedo, da tega nisem storil namerno." Zaradi izključitve nekdanji kapetan angleške reprezentance ne bo smel nastopiti v velikem finalu. "Seveda sem razočaran, a hkrati zelo vesel za celotno moštvo. Pustil sem jih na cedilu in se jim za to tudi opravičil. Rad bi se opravičil tudi zvestim navijačem," je še dejal 31-letnik in sklenil: "Napredovanje si ta klub zasluži. Zaslužimo si biti v finalu Lige prvakov. Fantje so bili fantastični in srčno upam, da bo namesto moje izključitve v središču pozornosti njihov trud." Terry je bil sicer izključen šele prvič v Ligi prvakov, v kateri je zbral 86 nastopov.

Še pred štirimi meseci nihče ni verjel
Ashley Cole je imel ves večer polne roke dela, saj ni mogel računati na izključenega Terryja, niti na poškodovanega Garyja Cahilla. Kljub temu je s soigralci stisnil zobe, Barcelono v drugem polčasu držal na varni razdalji in ji preprečeval tako želeni tretji zadetek na tekmi. "Ko izgubiš kakovostna osrednja branilca, je zelo težko. Toda verjeli smo, da nam lahko uspe. Odlično smo se branili, nekajkrat se nam je nasmehnila sreča, prav tako pa nas je z izjemnimi obrambami reševal Petr Čech," je povedal Cole in sklenil: "Še pred štirimi meseci nam nihče ni pripisoval možnosti za napredovanje v finale, naša forma ni bila blesteča, izgubljali smo tudi v domačem prvenstvu. Vseeno smo vedeli, da smo dovolj kakovostni za nastop na največjem prizorišču evropskega nogometa. Želja in borba, ki smo ju uprizorili nocoj, sta nepremagljivi."

Po Torresovem golu lažje zadihali
"To je eden najlepših večerov v Chelseajevem dresu," je bil po tekmi vzhičen vezist Frank Lampard, ki je po Terryjevi izključitvi nosil kapetanski trak. 33-letnik je bil eden ključnih mož Chelseaja, saj je v končnici prvega dela podal za Ramiresov gol, ki je spremenil vse. "Znašli smo se v sila neugodnem položaju. Vem, da ljudje radi gledajo atraktiven nogomet, a res je neverjetno, da se nam je v drugem polčasu proti Barceloni uspelo ubraniti z desetimi možmi," je še povedal Lampard in razkril, kdaj je bil prepričan o napredovanju v finale: "Ko je Fernando zaobšel njihovega vratarja." Chelsea bo sezono sklenil z dvema finaloma - finalom FA-pokala, kjer se bo udaril z Liverpoolom, za konec pa še s finalom Lige prvakov, kjer bo odigral proti zmagovalcu obračuna med madridskim Realom in Bayernom. "Nočem razmišljati o morebitnem nasprotniku v finalu. Obe ekipi sta fantastični. Jasno pa je, da pri Chelseaju še vedno obožujejo Joseja Mourinha. Za zdaj se samo veselimo novega nastopa v finalu," je zaključil Lampard.

Ramiresov gol jih je psihološko zlomil
Barcelona se je še do nedavnega borila za trojček lovorik - ligaško krono, naslov evropskega prvaka in končno slavje v španskem pokalu. Toda v roku nekaj dni ji je ostala le še borba za domači pokal. "Igralci so, razumljivo, zelo potrti. Ključni dogodek na tekmi je bil Ramiresov gol, ki nas je psihološko zlomil. Poskušali smo storiti vse, da bi zmagali, ne le nocoj, temveč na obeh tekmah. Imeli smo ogromno priložnosti, prek katerih bi lahko zadeli, celo 11-metrovko, a tokrat se ni izšlo. Za finale nismo storili dovolj," je novinarjem priznal trener Barcelone Josep Guardiola in dodal: "Ko potegnemo črto pod vse skupaj, smo zatajili. Seveda smo storili na obeh tekmah ogromno napak, ki jih bomo morali kmalu odpraviti."

Guardiola stopil v bran Messiju
Messi se je pred kratkim znašel na udaru kritik, nič drugače ni bilo po tekmi s Chelseajem, proti kateremu je zapravil ključni strel z bele točke. "Vsi se moramo zahvaliti Lionelu za vse, kar je dal temu klubu. Moje občudovanje njegove igre in talenta je brezmejno. Messi je lahko vzornik vsakemu mlademu nogometašu. Verjamem, da bo v svoji karieri doživel še veliko temnih trenutkov, najbrž celo temnejših od nocojšnjega, a prepričan sem, da ga to ne bo dotolklo," je novinarjem razložil Guardiola in nadaljeval: "Tu in v Londonu smo zapravili nekaj izjemnih priložnosti in to nas je na koncu stalo finala. Povejte mi, kako naj kritiziram svoje varovance po vseh priložnostih, ki so si jih priigrali v 180 minutah proti Chelseaju? Letos enostavno ni naša sezona."

Chelseaju želijo veliko sreče v finalu
"Zdaj mi preostane le še, da čestitam Chelseaju za hrabro igro v obrambi in psihološko trdnost. Njihovo branjenje je bilo neverjetno," je še dejal 41-letni Guardiola in zaključil: "V finalu Chelseaju želimo veliko sreče. Barcelona bo v prihodnji sezoni spet igrala v Ligi prvakov in se borila za naslov evropskega prvaka. V zadnjih štirih sezonah smo bili v tem tekmovanju zelo dobri, a tak je pač šport - enkrat zmagaš, drugič izgubiš. To je pravzaprav lepota športa."

Uvrstitev v finale je pri Chelseaju sicer zahtevala visok davek, saj poleg Terryja in Ivanovića na zelenico Allianz Arene zaradi kartonov ne bosta smela stopiti še Ramires in Raul Meireles. Finale bo 19. maja.

V finalu Chelseaju želimo veliko sreče. Barcelona bo v prihodnji sezoni spet igrala v Ligi prvakov in se borila za naslov evropskega prvaka. V zadnjih štirih sezonah smo bili v tem tekmovanju zelo dobri, a tak je pač šport - enkrat zmagaš, drugič izgubiš. To je pravzaprav lepota športa.

Pep Guardiola, trener Barcelone

Vsi se moramo zahvaliti Lionelu za vse, kar je dal temu klubu. Moje občudovanje njegove igre in talenta je brezmejno. Messi je lahko vzornik vsakemu mlademu nogometašu.

Pep Guardiola

Ogledal sem si posnetek in res je videti grdo. Nisem tip igralca, ki bi hotel koga namerno poškodovati. Dvignil sem koleno, česar najbrž ne bi smel storiti, a ljudje, ki me dobro poznajo, vedo, da tega nisem storil namerno.

John Terry, kapetan Chelseaja

Še pred štirimi meseci nam nihče ni pripisoval možnosti za napredovanje v finale, naša forma ni bila blesteča, izgubljali smo tudi v domačem prvenstvu.

Ashley Cole, bočni branilec Chelseaja