Cesare Prandelli je na klopi Italije debitiral s porazom na prijateljski tekmi proti Slonokoščeni obali, od tedaj pa je popolnoma preporodil štirikratne svetovne prvake. Foto: Reuters
Cesare Prandelli je na klopi Italije debitiral s porazom na prijateljski tekmi proti Slonokoščeni obali, od tedaj pa je popolnoma preporodil štirikratne svetovne prvake. Foto: Reuters
Stadion Artemio Franchi je bil v torek zvečer kar lepo napolnjen, vendar še zdaleč ne poln. 18.000 gledalcev je v blagajno italijanske nogometne zveze "prispevalo" 240.585 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Antonio Cassano in Mario Balotelli
Kljub vsem težavam Prandelli neomajno zaupa v Maria Balotellija. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon ostaja prava ikona v vratih Italije. Foto: Reuters

Zgradil je reprezentanco, ki je sposobna poseči zelo visoko na Euru. 54-letni strateg si boljšega mesta za potrditev uvrstitve na evropsko prvenstvo ni mogel zamisliti. Na stadionu Artemio Franchi je med letoma 2005 in 2010 pustil neizbrisen pečat. Italijanski novinarji so mu čestitali, nekateri so se prisrčno objeli z njim. "Gotovo sem prevzet z močnimi čustvi, saj smo si tudi matematično zagotovili nastop na EP-ju. Zmagati na tukajšnjem stadionu je zame nekaj posebnega. Ta ekipa lahko naredi še velike korake naprej. Seveda bo treba še veliko stvari izboljšati. Pohvalil bi igralce, ki so do zadnjih minut iskali priložnost, da bi zmagali na tej tekmi," je bil nasmejan strokovnjak, ki velja za enega najbolj cenjenih v Serie A.

Italijani so v torek zvečer že v uvodnih desetih minutah silovito pritisnili. Tudi točka bi jim zadostovala, vendar je Prandelli v zadnje četrt ure 'jurišal' na zmago: "Potrebovali bi le nekaj več sreče, da bi izkoristili že katero izmed svojih prejšnjih priložnosti, saj bi nam bilo tako lažje in bi imeli več prostora. Psihično še nismo dovolj pripravljeni, da bi lažje prebijali takšne ekipe, isto pa velja tudi za občinstvo, da bi bilo malo bolj potrpežljivo. Ko sem ugotovil, da imamo na igrišču pravo ravnotežje, sem se odločil za igro s tremi napadalci. Dobro smo igrali po bočnih položajih."

"Balo" pozdravil Belca
S hitrimi prodori je navijače navdušil Balotelli, ki je s svojeglavimi potezami že večkrat razjezil trenerja Manchester Cityja Roberta Mancinija. Po njegovem prihodu so "azzurri" še bolj pritisnili in prišli do polnega izkupička. V sodnikovem podaljšku je s silovitim udarcem s 30 metrov streljal le za las mimo leve vratnice in si prislužil glasno skandiranje "Ba-lo, Ba-lo, Ba-lo!". Po tekmi se je prijateljsko pozdravil s slovenskim rezervnim vratarjem Vidom Belcem, nekdanjim soigralcem iz Interja.

"Balotelli mora razmišljati samo o svoji igri. Če mu bo uspelo ohraniti to odločnost in resnost, bom zelo vesel. Ostal je miren in se ni obremenjeval s tem, kar se dogaja okrog njega, zato nisem imel pomislekov, da ga ne bi uvrstil v ekipo. Seveda je bil njegov nastop tudi tveganje, a tudi to je del igre. Gilardina nisem uvrstil v ekipo, ker sem na zadnjih treningih presodil, da sta Pazzini in Balotelli malo bolje pripravljena. Gilardino je fantastičen fant, vendar trenutno preživlja posebno obdobje. Ni se mi zdel preveč zadovoljen," je izbor napadalcev pojasnil Prandelli.

Zadovoljen je bil tudi z igro v obrambi, saj si izbranci Matjaža Keka niso priigrali veliko priložnosti. "Slovenija se je disciplinirano in odločno branila. A če dobro pogledate tekmo, smo mi dosegli zadetek, Slovenci pa pravzaprav nikoli niso bili nevarni, saj smo žogo držali v svoji posesti in imeli dovolj prostora za prodore. Moramo delati na tem, da bi še izboljšali svojo igro. Pripravljeni moramo biti, tako kot smo bili danes, na morebitne spremembe taktike. Gotovo ne bomo pogosto delali v miru, a s treznimi pričakovanji javnosti se bomo poskušali še izboljšati," je sklenil italijanski selektor.

Pazzini: Ne verjamem, da bi pri golu napravil prekršek
Junak večera je bil vsekakor Giampaolo Pazzini, ki je v 61. minuti zamenjal Antonia Cassana in v napadu združil moči z Giuseppejem Rossijem, pet minut pred koncem pa dosegel zadetek, ki je "azzurre" popeljal na Euro. Mrežo je zatresel v svojem slogu, po pravi "akrobaciji" pred vrati Jasmina Handanovića. "Želeli smo si ta zadetek in smo zadovoljni. Cassano in Rossi sta različna igralca. Antonia poznam že dolgo, pri Sampdorii sva igrala skupaj. Giuseppe je nižji igralec, a tudi njega vidim kot prvega napadalca. Tudi z njim sva se dobro ujela," je bil nasmejan 27-letni napadalec Interja.

Pazzini seveda trdi, da ni storil prekrška nad Markom Šulerjem tik pred odločilnim golom: "Želeli smo zmagati in že dve tekmi pred koncem kvalifikacij odločiti potnika na Euro. Srečali smo dobro in organizirano ekipo, na koncu nam je uspelo doseči gol. Ne verjamem, da bi pri golu napravil prekršek. Iskreno povedano, si še nisem ogledal posnetka. Slovenija se je osredotočila na obrambo in občasno poskušala s kakšnim protinapadom."

Buffon: Slovenija je v gosteh vedno nevarna
Srečali smo tudi stebra obrambe Giorgia Chiellinija: "Slovenija je proti nam vedno pokazala dobre predstave, zmanjkalo ji je tudi nekaj sreče. Je pa priložnost za uvrstitev na EP izgubila na tekmah proti Estoniji in Severni Irski."

Zelo zadovoljen je bil tudi vratar Gianluigi Buffon, ki je imel kar nekaj dela z nevarnimi streli od daleč. "To je bila težka tekma, saj se je Slovenija predvsem branila z enajstimi igralci. Če na takšni tekmi ne dosežeš hitro zadetka, postane težko, ker te lahko tekmec kaznuje iz protinapada. Veseli smo, da smo se uvrstili na Euro, ne bomo pa se preveč sprostili, saj se vsako takšno početje hitro maščuje. Slovenija je trda ekipa, posebno v gosteh, ko se zapre," je srečanje komentiral 33-letni čuvar mreže, ki že vse od leta 2001 blesti v dresu Juventusa, za izbrano vrsto pa je odigral že 108 tekem.

Krivulja Italijanov gre strmo navzgor
Šestič zapored se je tekma med Italijo in Slovenijo razpletla z 1:0, četrtič v korist "azzurrov". Italija se še na nobeno veliko tekmovanje ni prebila že dve tekmi pred koncem kvalifikacij, zato je bilo zadovoljstvo na stadionu v Firencah res čutiti na vsakem koraku. Še pred 15 meseci v Johannesburgu je bilo popolnoma drugače, ko se je Italija sramotno poslovila že po predtekmovanju svetovnega prvenstva po porazu proti Slovakom z 2:3. Kako nasprotno pot so ubrali Slovenci, ki so po lepem nastopu na SP-ju v dobrem letu premagali le Avstralijo, Ferske otoke, Estonijo in Albanijo.

Iz Firenc,