Cristiano Ronaldo je zadnjo tekmo za Manchester United odigral ravno v rimskem finalu Lige prvakov proti Barceloni, kjer je izgubil z 2:0. Porazov z Barco je zdaj kot član Real Madrida že vajen, po mnenju Kataloncev pa bodo rdeči vragi brez njega nevarnejši kot pred dvema letoma. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je zadnjo tekmo za Manchester United odigral ravno v rimskem finalu Lige prvakov proti Barceloni, kjer je izgubil z 2:0. Porazov z Barco je zdaj kot član Real Madrida že vajen, po mnenju Kataloncev pa bodo rdeči vragi brez njega nevarnejši kot pred dvema letoma. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je takole v 70. minuti finala 2009 z enim svojih redkih golov z glavo dokončno odločil tekmo. Se bodo Edwin van der Sar in soigralci na angleških tleh oddolžili Kataloncem? Foto: Reuters
Ryan Giggs
Ryan Giggs kljub 37 letom ostaja eden ključnih mož zasedbe Alexa Fergusona in bi moral v soboto tudi zaigrati v prvi postavi Uniteda. Bo razkrita afera spremenila načrte? Foto: Reuters
Carles Puyol, Bojan Krkic, Gerard Pique in David Villa (Barcelona)
Zaradi slabih izkušenj ob izbruhih islandskih ognjenikov bo Barcelona že v torek poletela v London. Pred odhodom je "blaugrana" opravila še zadnji trening in se pogovorila s številnimi novinarji. Foto: EPA

Pred zgodnjim odhodom v London, kjer bo v soboto ob 20.45 na stadionu Wembley vrhunec evropske klubske sezone, so na Camp Nouu pripravili dan odprtih vrat za medije.

Za koga boste navijali v finalu Lige prvakov?
Sodelujte v anketi, kjer je po 700 glasovih uporabnikov MMC-ja v rahli prednosti Manchester United. So rdeči vragi še vedno najpriljubljenejši tuji klub v Sloveniji?

Bolj uravnoteženo moštvo
"To moštvo Manchester Uniteda je veliko bolj nepredvidljivo brez Cristiana Ronalda. Lahko rečemo, da so zgradili veliko bolj uravnoteženo moštvo, ki je močnejše od tistega izpred nekaj let," je mnenje Daniela Alvesa, izvrstnega bočnega branilca, ki je moral rimski finale izpustiti zaradi kazni. "Nevarni so iz vseh položajev in popolnjeni z izvrstnimi igralci," je še dodal 28-letni Brazilec.

Tako Barcelona kot Manchester United bosta na novem Wembleyju igrala za četrti naslov evropskega klubskega prvaka, s čimer bi se izenačila z Ajaxom in Bayern Münchnom, pred zmagovalcem pa bodo tako le še Liverpool (5), Milan (7) in Real Madrid (9).

Več imajo žogo, manj neposrednih napadov
Motor in duša prepoznavne katalonske igre Xavi je izpostavil, da najnovejša različica rdečih vragov ni tako usmerjena v napad, kot so bila mošta iz preteklih let. "Ne vem, ali je to povezano s Cristianom Ronaldom, toda zagotovo je red, da Manchester United na igrišču deluje kot izredno trdna celota," je tekmece pohvalil Xavi in dodal: "Zdaj imajo rajši žogo in ne igrajo več tako neposredno kot prej."

"Odkrito povedano, bomo zdaj v finalu videli najboljši dve moštvi v Evropi," je prepričan napadalec David Villa, ki se najverjetneje bolj kot s tekmecem ukvarja z iskanjem strelske forme.

Domačnost in uigranost na obeh straneh
"V Premier ligi so pustili izredno dober vtis, kjer so prevladovali in dokazovali, da želijo ostati najboljši. Moštvo je zelo dovršeno in mislim, da spremembe v zadnjih dveh letih niso veliko vplivale na njih. So močnejši, ker se bolje poznajo," Andres Iniesta opozarja, da se tudi angleški prvaki ponašajo s pomembnim adutom, ki krasi španske prvake - z izjemno uigranostjo in z domačnostjo igralcev v klubu, za katerega velika večina nogometašev igra že nekaj let.

Giggs vpleten v afero
Veteran Ryan Giggs, ki že vso kariero igra za Manchester United, je bil med peterico igralcev, ki so izpustili torkov trening. Počitek 37-letnega Valižana je sprožil številna vprašanja, saj se je v ponedeljek v parlamentu razkrilo, da je on tisti nogometaš, za katerega je vrhovno sodišče izdalo prepoved medijem objavljanja podrobnosti njegove afere. Giggsa sumijo, da se je zapletel v zunajzakonsko razmerje z nekdanjo mis Walesa in zvezdo resničnostnega šova Imogen Thomas. Giggs je od leta 2007 sicer poročen s Stacey Cook, s katero ima dva otroka.


Vpliv finala in/ali Gigsa?

Uradno neznani igralec je najprej dosegel zatemnitev 75 tisoč (!) spornih tvitov na Twitterju in nato še sodno prepoved, po kateri angleškim novinarjem v primeru objave imen in podrobnosti afere grozi do dve leti zapora. Prepoved je v spodnjem domu prekršil poslanec liberalnih demokratov John Hemming, ki je dejal, da menda ne bodo zaprli vseh 75 tisoč ljudi, ki so poslali tvit.

LIGA PRVAKOV

FINALE, London, Wembley

Sobota ob 20.45:
BARCELONA - MANCHESTER UNITED