V dveh letih in dveh mesecih je Jaka Bijol za Udinese odigral 65 tekem, proti Salernitani pa je prispeval svoj četrti gol. Prvega v Italiji je zabil Samirju Handanoviću v vratih Interja že na svoji četrti tekmi v dresu Furlanov. Foto: AP
V dveh letih in dveh mesecih je Jaka Bijol za Udinese odigral 65 tekem, proti Salernitani pa je prispeval svoj četrti gol. Prvega v Italiji je zabil Samirju Handanoviću v vratih Interja že na svoji četrti tekmi v dresu Furlanov. Foto: AP

Po izvrstnih predstavah na Euru 2024 v dresu reprezentance Slovenije in na podlagi poprejšnjih predstav v Serii A je bil v zraku odhod Korošca iz Vidma, a so se pri Udineseju odločili, da zadržijo steber obrambe. Potem ko so se lani Furlani vse do zadnjega bojevali za obstanek v prvi italijanski ligi, so v novo sezono krenili kot prerojeni. Po uvodnih petih krogih Udinese z izkupičkom 3-1-1 zaseda visoko tretje mesto v Serie A.

V nedeljo so Furlani sicer doživeli prvi in visok poraz pri Romi (3:0), kar pa so hitro popravili v pokalnem tekmovanju. Udinese je drugoligaša Salernitano odpravil s 3:1 in napredoval v osmino finala Pokala Italije.

Zadel z roba 16 m prostora

V 20. minuti je po akciji iz kota na robu kazenskega prostora žoga prišla do tokratnega kapetana Udineseja. Jaka Bijol je s 15 metrov natančno udaril in zatresel mrežo ob levi vratnici za 1:0. 25-letnik iz Vuzenice je predtem za Udinese nazadnje zadel pred letom in pol oziroma 12. februarja 2023 na prvenstveni tekmi s Sassuolom (2:2).

Za primerjavo: ljubljenec navijačev Slovenije je na 55 tekmah za člansko reprezentanco dosegel le en gol proti Hrvaški na prijateljski tekmi 26. marca 2022 (1:1).

Po petih minutah so gostje izenačili prek Simyja, gostitelji pa so znova povedli tik pred odmorom, ko je 11-metrovko izkoristil Lorenzo Lucca. Že v 47. minuti je Jürgen Ekkelenkamp povišal na 3:1 in poskrbel za odločilno prednost. V 84. minuti je Salernitana prišla do svoje najstrožje kazni, a je strel Ernesta Torregrossa imenitno ubranil vratar Razvan Sava, ki je debitiral za Udinese. Ob koncu tekme v 98. minuti je bil pri gostih izključen branilec Giulio Maggiore.

Lovriću prva ura, Stojanović ostal na klopi

Po statističnem algoritmu je bil Jaka Bijol z oceno 7,8 z naskokom najboljši igralec tekme, saj je ob golu razčistil kar devet žog, blokiral en strel in dobil vse tri zračne dvoboje. Prvih 60 minut je za Udinese odigral tudi drugi slovenski reprezentant Sandi Lovrić (6,8). Pri gostih z juga Italije je na klopi za rezervne igralce obsedel Petar Stojanović.