Slaven Bilić je po tekmi o svojih igralcih govoril le v superlativih. Foto: EPA
Slaven Bilić je po tekmi o svojih igralcih govoril le v superlativih. Foto: EPA
Andrej Stepanov in Robbie Keane
Tehtnica se je po rdečem kartonu Andreja Stepanova povsem obrnila na irsko stran. Robbie Keane je na svoji 112. reprezentančni tekmi zabil še 52. in 53. gol. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je prepričan o napredovanju Portugalske. Foto: EPA

Največje presenečenje so pripravili Hrvati, ki so v Carigradu povsem nadigrali Turke, z zmago 3:0 so si pot v Poljsko in Ukrajino povsem odprli. Selektor Slaven Bilić je upravičeno hvalil svoje igralce: "Tekma je bila fenomenalna. Moram čestitati svojim nogometašem, ki so igrali praktično brez napak. Vse je bilo izjemno, tako v držanju linije, gradnji protinapadov, v vsem so bili izjemni."

Bilić: Napadalca odlično opravila tekaško delo
"Še nihče ni Turkov na njihovem igrišču tako nadigral. Na koncu so bili povsem brez moči. Mislim, da Turčija niti ni bila tako slaba, Hrvaška je bila tako odlična. Posebej moram pohvaliti napadalca Olića in Mandžukića, ki sta s svojim tekom uničevala Turke," je v svojem slogu nadaljeval Bilić, nato pa vseeno opozoril, da še ni čas za odpiranje šampanjcev: "Najpomembnejše je spoznanje, da niti slučajno še ni vsega konec. Če bi razmišljali drugače, bi bilo lahko kaj hitro usodno. Turki so že večkrat pokazali borben karakter, zato nas v torek v Zagrebu čaka še veliko dela."

Keane: Nihče ni pričakoval visoke zmage
Irska je bila v dvoboju proti Estoniji favoritka, na prvi tekmi ob Baltiku pa je bilo vse lažje, ko so gostitelji ostali brez pordečenega branilca Andreja Stepanova. Na koncu je bilo kar 4:0. Strelec dveh zadetkov Robbie Keane je bil presenečen nad izidom: "Sem smo prišli z željo, da obdržimo aktiven izid, a nihče ni pričakoval tako visoke zmage. Odlično smo igrali od prve minute, zdaj smo tako blizu uvrstitvi na veliko tekmovanje, po kateri smo hrepeneli tako dolgo."

Na zadnjih 10 tekmah prejeli le en zadetek
Irci so nepremagani na zadnjih 10 tekmah (7 zmag in 3 remiji), v tem obdobju pa so prejeli en sam zadetek, zabili pa so jih 18! Selektor Giovanni Trapattoni je bil po tekmi miren: "Zelo sem ponosen na svoje igralce, da so pokazali tisto, kar sem od njih zahteval. Podoben pristop pričakujem tudi v torek, le tako lahko uresničimo naše sanje."

Ronaldo se veseli bolj kakovostnega igrišča
Največ oči je bilo uprtih v Zenico, kjer sta se v drugih zaporednih dodatnih kvalifikacijah znašla BiH in Portugalska. Pred dvema letoma so bili boljši Portugalci, ki so nato potovali na SP. Prva tokratna tekma se je končala brez zadetkov. Cristiano Ronaldo je bil nad razpletom zadovoljen: "Možnosti so še vedno približno enake. Na povratni tekmi bomo igrali na bolj kakovostnem igrišču, prednost pa bomo imeli tudi na tribunah. A to še ne pomeni, da bomo imeli lahko delo."

Ibišević stavi tudi na navijače
Za gostitelje je Vedad Ibišević ob koncu tekme zapravil lepo priložnost: "Res je, a žoga je nesrečno odskočila. Povsem drugače bi bilo, če bi na Portugalsko odpotovali z golom prednosti, a še vedno imamo lepo možnost, da se prebijemo na Euro. Vzdušje na povratni tekmi bo prav gotovo drugačno, a ne bojim se, da ne bi imeli podpore. Na vsakem gostovanju se zbere veliko naših privržencev. Upam, da bodo tudi v Lizboni in upam, da se bodo lahko veselili zgodovinskega uspeha."

Sivoka zadel v sodnikovem podaljšku
Češka je z 2:0 odpravila Črno goro. Jeziček na skupni tehtnici bi znal spremeniti gol Tomaša Sivoka v sodnikovem podaljšku. Vratar gostiteljev Petr Čech se je veselil: "To je za nas idealen rezultat. Če bi ga nam kdo ponudil pred tekmo, bi ga vzeli z obema rokama. V prvem polčasu smo zapravili nekaj priložnosti, a smo bili dovolj potrpežljivi, kar se nam je bogato poplačalo povsem ob koncu tekme."

Savić: Ob 0:1 bi bilo vse veliko lažje
A Črnogorci ne mečejo puške v koruzo, branilec Stefan Savić tako razmišlja: "V Prago smo prišli s tremi napadalci, poskušali smo napadati, poskušali smo igrati, kar se nam žal ni izplačalo. A vse še ni izgubljeno, čeprav bi bilo ob izidu 0:1 vse lažje. Veliko razočaranje je, da smo v enem polčasu prejeli dva zadetka. A v naši ekipi je dovolj kakovostnih napadalcev, ki lahko na povratni tekmi obrnejo stvari v našo korist."