Nova okrepitev Milana Zlatan Ibrahimović je v soboto proti Ceseni zastreljal 11-metrovko. Foto: EPA
Nova okrepitev Milana Zlatan Ibrahimović je v soboto proti Ceseni zastreljal 11-metrovko. Foto: EPA
Jose Mourinho
Jose Mourinho lovi svojo tretjo evropsko krono. Foto: EPA
Francesco Totti
Francesco Totti bo z Romo gostoval na Allianz Areni. Foto: EPA
Damir Skomina
Damir Skomina je edini slovenski nogometni sodnik, ki sodi v Uefino elitno skupino, ki sodi tekme Lige prvakov. Foto: MMC RTV SLO

Za klub iz francoske pokrajine Burgundija bo to drugi nastop v najprestižnejšem klubskem tekmovanju. V sezoni 1996/97 so kot francoski prvaki izpadli v četrtfinalu proti poznejšemu zmagovalcu Borussii iz Dortmunda. Letos jih v skupini G proti Milanu, Realu in Ajaxu čaka težko delo.
Kdo v Milanu pozna Valterja Birso?
Fernandez je realist. "Vstopamo v svet, ki ni naš. Ponosni smo, da bomo zastopali francoski nogomet, mesto Auxerre in regijo, a nismo neumni. Real bo končal na prvem mestu v skupini, Milan na drugem, mi pa bomo videli, kaj lahko opravimo z Ajaxom. V našem moštvu ni niti enega nogometaša, ki ne bi poznal vseh nogometašev Milana. Nisem pa prepričan, da igralci Milana poznajo vsaj enega našega," je razmišljal v intervjuju za L'Equipe.

Morda jim je kaj več o Valterju Birsi, ki jim bo jutri tudi stal nasproti, povedal mladi Prekmurec Mitja Novinič, ki je poleti opravil priprave s člansko ekipo rdeče-črnih. "Moramo biti pozorni, saj imajo hitre igralce v napadu in na bočnih položajih. Morali bomo igrati dobro in biti pazljivi v obrambi. Tekma nikakor ne bo lahka. Auxerra nisem spremljal v živo, njihovo igro sem preučil prek posnetkov zadnjih dveh tekem," je o Francozih povedal trener Milana Massimiliano Allegri.

Pet sodnikov
Sedemkratni evropski prvaki so v soboto doživeli grenak poraz v Ceseni (0:2). Veliko so imeli po tekmi povedati čez sodnike, saj so jim razveljavili dva zadetka, enega zaradi nedovoljenega položaja, drugega zaradi igranja z roko. Po njihovem mnenju neupravičeno. V sredo se bodo lahko zanesli na dva dodatna sodnika, ki bosta bedela nad dogajanjem v obeh kazenskih prostorih, saj je Uefa lanski poskus iz Evropske lige letos razširila tudi na Ligo prvakov.

Milan je brez domače zmage v evropskih pokalih že šest tekem oziroma skoraj dve leti, negativni niz pa bo poskušal končati z udarnim napadalnim triom Zlatan Ibrahimović-Ronaldinho-Alexandre Pato.

Skomina na Santiago Bernabeuu
Še en Slovenec bo v sredo zvečer med glavnimi akterji nogometnega spektakla na enem od najbolj veličastnih stadionov v Evropi. Damir Skomina bo glavni sodnik na srečanju med Realom in Ajaxom na Santiagu Bernabeuu. Ob stranskih črtah mu bosta pomagala Primož Arhar in Marko Stančin, ob vratih Slavko Vinčič in Roberto Ponis, četrti sodnik pa bo Matej Jug.

Real se z novim trenerjem Josejem Mourinhom odkrito spogleduje z 10. naslovom evropskega prvaka, ki bi edini v pozabo potisnil za kraljevi klub katastrofalno serijo v zadnjih šestih letih - vselej je Ligo prvakov zapuščal že v osmini finala. Mourinho lovi svojo tretjo lovoriko. Če mu bo po Portu (2004) in Interju (2010) uspelo še z Realom, bo postal prvi trener, ki je na vrh Evrope prišel s tremi različnimi klubi. Ajax je v Ligi prvakov zadnjič igral v sezoni 2005/06, na uvodni tekmi pa bo pogrešal kapetana, odličnega urugvajskega napadalca Luisa Suareza.

Madridčane čaka še kar nekaj dela, če želijo zadovoljiti navijače. Ob sobotni težko prigarani zmagi proti Osasuni (1:0) so jim nekateri celo zvižgali.

Bayern ne zna zadeti
Lanski finalist Bayern bo v skupini E gostil Romo. Nemci upajo, da se bodo prebudili njihovi napadalci, saj so na treh tekmah v Bundesligi zabili le dva zadetka, nazadnje 20. avgusta. Manjkala bosta poškodovani Arjen Robben in Franck Ribery, ki še ni odslužil kazni po lanskem hudem prekršku v polfinalu proti Lyonu. Pri Rimljanih so na "bolniški" John Arne Riise, Philippe Mexes, Rodrigo Taddei in Mirko Vučinić.
Liga prvakov, 1. krog, sreda ob 20.45

Skupina E:
BAYERN - ROMA
CLUJ - BASEL

Skupina F:
MARSEILLE - SPARTAK MOSKVA
ŽILINA - CHELSEA

Skupina G:
REAL MADRID - AJAX
MILAN - AUXERRE

Skupina H:

ARSENAL - BRAGA
ŠAHTAR - PARTIZAN