Messi je v nedeljo trikrat razveselil navijače Barcelone, ki upajo, da je kakšen zadetek prihranil še za Stuttgart. Foto: Reuters
Messi je v nedeljo trikrat razveselil navijače Barcelone, ki upajo, da je kakšen zadetek prihranil še za Stuttgart. Foto: Reuters
Lionel Messi in Aleksander Hleb
Hleb je v lanski sezoni zmagoval z Barcelono in zelo dobro pozna špansko moštvo, ki mu bo znova stal nasproti. Foto: EPA
Michael Ciani
Zadetek Cianija v Atenah je Bordeauxu prinesel lepo prednost. Foto: EPA
Olympiacos
Grki so v nezavidljivem položaju, a se ne predajajo. Foto: EPA

Varovanci Pepa Guardiole v letošnji sezoni niso tako prepričljivi kot lani, ko so osvojili vse, kar je bilo osvojiti mogoče. V La Ligi blesti Lionel Messi, ki je dosegel zadnjih šest zadetkov "Blaugrane" v španskem prvenstvu, nazadnje "hat-trick" v nedeljo proti Valencii.

Zlatan Ibrahomović ni zadel vse od tekme proti Stuttgartu, Thierry Henry pa je v vsej sezoni zadel le trikrat, a se je dobro izkazal proti "netopirjem", ko je vstopil v drugem polčasu. Glavni adut Kataloncev je tako nedvomno mali Argentinec, navijači pričakujejo in upajo, da bo tudi v Ligi prvakov blestel tako kot na zadnji prvenstveni tekmi.

Barcelona je na Camp Nouu nemške tekmece premagala že osemkrat zaporedoma in je slavila 15-krat, potem ko je na prvi tekmi remizirala. Zadnje nemško moštvo, ki je slavilo v katalonski prestolnici, je bil münchenski Bayern leta 1998.

Barcelona ne želi po poti Real Madrida
Kljub statistiki, ki govori v korist Barceloni, v klubu tekmecev ne podcenjujejo. "Če nisi 200-odstotno pripravljen, boš šel ven. Moramo si napolniti baterije in biti pripravljeni. Te priložnosti ne smemo zamuditi," opozarja branilec Dani Alves.

"Biti moramo zelo previdni. Stuttgart je močan. Vedeti moramo, da se to, kar se je zgodilo Madridu, lahko zgodi tudi nam," se branilec Rafa Marquez zaveda, da tudi Barcelono lahko doleti podobna usoda kot Real Madrid, ki je pred domačim občinstvom izpadel iz nadaljnjega tekmovanja.

Guardiola ne bo mogel računati na Seydouja Keitaja, ki je še vedno poškodovan, zaradi bolečin v hrbtu je vprašljiv kapetan Carles Puyol.

Načrt Stuttgarta: Celotno tekmo igrati kot 1. polčas prve tekme
Svoje načrte ima tudi Stuttgart, trenutno deveta ekipa Bundeslige. Stuttgart se še nikoli ni prebil čez osmino finala Lige prvakov, ko je nazadnje igral v Barceloni, leta 2007, je klonil s 3:1. V tej sezoni je moštvo na gostovanjih še neporaženo. "Morali bomo biti agresivni. Ustvarili si bomo priložnosti, to vem, zelo trdni pa moramo biti v obrambi," pred tekmo razmišlja 29-letni Aleksander Hleb, ki v Stuttgartu igra kot posojeni igralec Barcelone.

"Povsem mogoče je, da v Barceloni vseh 90 minut odigramo tako dobro, kot smo prvi polčas doma. Zmaga v Barceloni bi bila največji uspeh v moji trenerski karieri do zdaj," je prepričan Christian Gross, ki je decembra prevzel moštvo, takrat na 16. mestu nemškega prvenstva. Švicar na klopi Stuttgarta bo lahko računal tudi na Matthieuja Delpierra, ki se vrača po kazni. Največja nevarnost za vratarja Valdesa utegne biti napadalec Cacau, ki je zadel tudi na prvi tekmi.

Bordeaux brani prednost iz Grčije
Francoski klubi v Evropi doživljajo manjši preporod. Lyon si je z zmago nad Madridom že zagotovil napredovanje, podobno bo proti Olympiacosu skušal doseči tudi Bordeaux. Francozi bodo pred domačim občinstvom hoteli končati delo, ki so ga začeli z zmago 0:1 na prvi tekmi v Grčiji. Za seboj imajo šest zaporednih zmag v LP-ju in imajo eno najboljših obramb. Moštvo Laurenta Blanca na zadnjih štirih tekmah ni prejelo zadetka. S trdno obrambo so v obup spravljali Olympiacos, ki je, če se mu je že uspelo prebiti skozi obrambo, naletel na vratarja Cedrica Carrassa v odlični formi.

V francoskem prvenstvu je Bordeaux zapravil deset točk prednosti pred Montpellierom, zadnje tri tekme je brez zmage. Moštvo kaže znake utrujenosti, ugibanja, da bo Blanc zamenjal Raymonda Domenecha kot francoskega selektorja, ne pomagajo.

"Tekma proti Olympiakosu je točka preobrata. Moje moštvo mora znova najti svojo dušo," pravi Blanc. Njegovo moštvo si proti Grkom lahko privošči "le" remi, Olympiakos naprej pelje le zmaga. "Ne smemo se vdati v usodo. Na povratni tekmi si lahko opomoremo. Doseči moramo zadetek," se ne predaja Olof Mellberg, branilec trenutno tretjega moštva grškega prvenstva.

Sreda ob 20.45:
BARCELONA - STUTTGART 1:1
BORDEAUX - OLYMPIACOS 1:0

Že odigrano:
Real Madrid - LYON 1:1 (1:0) 0:1
Ronaldo 6.; Pjanić 75.

MANCHESTER UNITED - Milan 4:0 (1:0) 3:2
Rooney 13., 46., Park 59., Fletcher 88.

ARSENAL - Porto 5:0 (2:0) 1:2
Bendtner 10., 25., 90./11-m, Nasri 63., Eboue 66.

Fiorentina - BAYERN 3:2 (1:0) 1:2
Vargas 28., Jovetić 54., 63.; van Bommel 60., Robben 65.

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.