Luka Bobičanec je zadel dvakrat v polno. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Bobičanec je zadel dvakrat v polno. Foto: www.alesfevzer.com

Celjski nogometaši, ki so v prejšnjem krogu navdušili z izločitvijo favorizirane portugalske Vitorie Gumiaraes, so vlogo favorita proti Nemanu delno upravičili na prvi tekmi, ko so zmagali z 1:0, potrdili pa so jo na povratni tekmi, ko so tekmece gladko premagali.

Celje je do zadnje kvalifikacijske stopničke prišlo, čeprav zanje ni več igral napadalec Charles Ikwuemesi, ki bo v kratkem postal član italijanske Salernitane, Celjani pa bodo po medijskih poročilih zanj dobili nekaj manj kot dva milijona evrov.

Bobičanec v 20. minuti Celjane povedel v vodstvo

Dva gola Celjanov v prvem polčasu
Celjani so si priigrali prvo priložnost v 6. minuti, Žan Karničnik je podal Luki Bobičancu, ta je streljal z desne, branil je vratar beloruske ekipe. Celjani so zapretili tudi minuto pozneje, Belorusi so bili v podrejenem položaju. V 8. minuti je sledila nova celjska priložnost, Beloruse je rešila prečka. V 12. minuti so Belorusi izigrali celjsko obrambo, Oleg Jevdokimov je streljal znotraj kazenskega prostora, z obrambo se je izkazal Matjaž Rozman. V 19. minuti je Aljoša Matko poskusil z volejem presenetiti Konstantina Rudeznoka, toda ni bil uspešen.

Luka Bobičanec je v 20. minuti z diagonalnim strelom z okoli desetih metrov premagal beloruskega vratarja (0:1). V 26. minuti je Damjan Vuklišević ustavil poskus Nemana, takoj zatem poskusil Julien Lamy, toda žoge ni uspel spraviti za hrbet Rudzenoka.

Lamy v 35. minuti povišal celjsko vodstvo

V 35. minuti je Bobičanec prestregel žogo, dolgo podajo je poslal Julienu Lamyju, ki je povišal celjsko vodstvo (0:2).

Celjani so v izteku prvega polčasa zdržali nalet Nemana.

Še dva gola Celjanov in častni gol Belorusov
Belorusi so bili tudi na uvodu drugega polčasa podjetni, Pavel Savicki je v 51. minuti streljal nevarno, a znova je bil na mestu Rozman.

A Celjani so bili še naprej nevarni. Matko je v 53. minuti streljal z razdalje, žoga je za malo švignila mimo beloruskih vrat. 55. minuta pa je prinesla novo povišanje vodstva Celjanov, drugič je v polno zadel Bobičanec – preigral je nasprotnega vratarja in žogo poslal v prazno mrežo.

Bobičanec in Lemy še enkrat v polno, častni gol Nemana

Tudi Lamy pa je v 67. minuti dosegel svoj drugi gol, ko je po podaji Nina Kouterja prav tako prišel pred vratarja, ga preigral in povišal na 4:0.

Karlo Špeljak je v 75. minuti zapravil še eno priložnost za Celje, v 82. pa so zabili tudi Belorusi, ko je po preigravanju v kazenskem prostoru do strela prišel Alimardon Šukurov in žogo poslal pod prečko.

Celjane v zadnjem krogu kvalifikacij čaka Maccabi iz Tel Aviva, ki je s skupnim izidom 2:1 izločil AEK iz Larnake.

Celjani z imenitno predstavo v Györu zanesljivo izločili Neman

3. PREDKROG, povratna tekma, Györ:
Neman Grodno (BLR) – CELJE 1:4 (0:2) 0:1
Šukurov 82.; Bobičanec 20., 55., Lamy 35., 67.

Neman Grodno: Rudzenok, Pantia, Parhomenko, An. Vasiljev (68./Ljagčilin), Karpovič, Kozlov, Sukurov, Aljkulov (46./Jakimov), Savicki (76./Kraucou), Jevdokimov (68./Sučkov 68.), Zubovič (69./Krasnov).

Celje: Rozman, Vuklišević, Nemanić, Zec (61./Milić), Karničnik, Bobičanec (61./Kouter), Zabukovnik, Vrbanec, Lamy (77./Svetlin), Popović (68./Bizjak), Matko (68./Špeljak).

Sodnik: Ferenc Karako (Madžarska)

V krepkem tisku izid prve tekme.


4. PREDKROG, prva tekma

Četrtek, 24. avgusta, ob 19.00:
MACCABI TEL AVIV – CELJE

Povratna tekma bo v četrtek, 31. avgusta, ob 20.00 v Stožicah.

Zgodovinski uspeh Celjanov, ostajajo v igri v Konferenčni ligi