Predsedniško nagrado, ki jo Uefa podeljuje od leta 1998, je lani prejel Miroslav Klose, letos pa jo bo Gianluigi Buffon. Foto: EPA
Predsedniško nagrado, ki jo Uefa podeljuje od leta 1998, je lani prejel Miroslav Klose, letos pa jo bo Gianluigi Buffon. Foto: EPA

Čeferin je Buffona opisal kot "izjemnega vratarja nespornih kakovosti z odločnostjo in konstantnostjo, s čimer je postal vzor nogometnim navijačem povsod po svetu".

Buffon je na najvišji ravni igral skoraj 28 let. Debitiral je novembra 1995 za Parmo, za katero je odigral tudi zadnjo tekmo. Največji pečat je sicer pustil pri Juventusu.

Osvojil je deset naslovov italijanskega prvaka, bil šestkrat pokalni prvak, osvojil pa je tudi pokal Uefe leta 1999. V izjemni karieri manjka le zmagoslavje v Ligi prvakov.

Za Italijo, s katero je leta 2006 postal svetovni prvak, je zbral 176 nastopov. Toliko nastopov za svojo reprezentanco nima noben vratar.

"Kot dobro italijansko vino je z leti postajal vse boljši in pri 39 letih osvojil nagrado za najboljšega vratarja po izboru Uefe," so zapisali v sporočilu za javnost, potem ko je z Juventusom v letih 2015 in 2017 igral v finalu Lige prvakov.

"Gianluigi Buffon je igralec, ki sem ga oboževal vse od časov pri Parmi, ko se je prebijal na sceno kot mlad, karizmatičen vratar. O njem kot velikem človeku govori tudi to, da se je v času prisilnega izpada njegovega Juventusa v drugo ligo odločil ostati v klubu, čeprav je imel na mizi številne ponudbe največjih klubov na svetu," je zapisal Čeferin.

Buffon bo predsedniško nagrado Uefe prejel v četrtek na slovesnosti ob žrebu Lige prvakov za sezono 2024/25, v kateri bo prvič po spremenjenem sistemu igralo 36 ekip.