Boštjan Cesar je uspešno sprovociral Samuela Eto'oja, ki bo lahko v prvenstvu Interju pomagal šele 6. januarja. Foto: Sky Sport Italia
Boštjan Cesar je uspešno sprovociral Samuela Eto'oja, ki bo lahko v prvenstvu Interju pomagal šele 6. januarja. Foto: Sky Sport Italia
Boštjan Cesar po napadu Samuela Eto'oja
K višini kazni je zagotovo prispevala tudi prva Eto'ojeva reakcija, ki je z nasmehom odkorakal stran od Cesarja. Foto: Sky Sport Italia

Eto'o jo je na nedeljski tekmi za udarec z glavo v prsa Cesarja odnesel brez kazni, vendar ga je po ogledu videoposnetkov in izjavah vpletenih kaznovala disciplinska komisija.

Slovenec "Matrix", Kamerunec "Zizou"
V 37. minuti srečanje je Ljubljančan naredil prekršek nad Kameruncem, ga pri tem udaril v ramo in mu še nekaj zabrusil. Nekaj sekund pozneje, v 38. minuti tekme med Chievomi in Interjem, je bil znova uprizorjen znamenit prizor med Zinedinom Zidanom in Marcom Materazzijem iz velikega finala SP-ja 2006. "Zizoujevo" vlogo je tokrat prevzel kamerunski superzvezdnik, medtem ko je "Matrix" postal slovenski steber obrambe.

Cesar oproščen, Eto'o kriv nasilnega vedenja
Disciplinska komisija je zapisala: "Sodniki so obravnavali dejanje igralca črno-modrih kot nasilno vedenje, ki ga interpretiramo kot namerno in potencialno škodljivo. Jasno je izražen namen udarca, pri čemer je vidna tudi moč naleta." Za predhoden prekršek je bil Cesar kaznovan že na igrišču, za povračilni prekršek pa so vso odgovornost pripisali Eto'oju, ki so ga zato v skladu s pravili glede uporabe videoposnetkov za disciplinske kazni tudi kaznovali.

Za sodnike, ki so spregledali grob napad in niso ustrezno kaznovali Eto'oja, so v komisiji zapisali, da je bila njihova pozornost v trenutku incidenta usmerjena na žogo in igro, ki se je razvijala sredi igrišča.

Ajax je kaznoval kapetana Luisa Suareza z dvema tekmama suspenza, ker je na nedeljski tekmi s PSV-jem (0:0) Otmana Bakkala ugriznil v ramo. Kazen nizozemske nogometne zveze še sledi. Urugvajski napadalec je nasprotnika ugriznil v sodnikovem podaljšku, potem ko je bil izključen igralec Ajaxa. Sodniki ugriza niso opazili, zato pa so ga posnele TV-kamere.

Chievo s strebrom obrambe, Inter oslabljen
Cesarjev Chievo je na koncu zmagal z 2:1, potem ko je Eto'o zadel v sodnikovem dodatku. Italijanski in evropski prvaki niso v domačem prvenstvu zmagali že štiri tekme in so po 13. krogih z 20 točkami na zanje skromnem šestem mestu, medtem ko je mali Chievo, pri katerem je Cesar nezamenljivi člen ožje obrambe, s točko manj na 9. mestu.

Bo pritožba "črno-modrih" kaj spremenila?
Milanski klub je sicer že napovedal pritožbo na odločitev komisije. Eto'o je z 18 goli najboljši strelec kluba v tej sezoni in ena redkih svetlih točk razglašenega Interja, ki za mestnim tekmecem in vodilnim Milanom zaostaja že devet točk.

Inter se ob slabi formi spopada tudi s številnimi poškodbami, za nameček pa "črno-modre" sredi decembra čaka še svetovno klubsko prvenstvo, zaradi česar se bo Eto'o v postavo za italijanske tekme vrnil šele 6. januarja, ko prvaki gostujejo pri Napoliju.

Posnetek Eto'ojevega napada na Cesarja