Peter Čech meni, da odsotnost Samirja Handanoviča v slovenskih vratih ne povečuje možnosti za češko zmago, saj lahko rezervni vratar tako kot Daniel Zitka na prvi tekmi z nekaj obrambami še bolj motivira moštvo. Foto: EPA
Peter Čech meni, da odsotnost Samirja Handanoviča v slovenskih vratih ne povečuje možnosti za češko zmago, saj lahko rezervni vratar tako kot Daniel Zitka na prvi tekmi z nekaj obrambami še bolj motivira moštvo. Foto: EPA
Zdenek Grygera
Zdenek Grygera (desno) na lanskem Euru ob Cristianu Ronaldu. Foto: Reuters

Naš cilj je prvo mesto v skupini, z dvema zmagama bi se mu zelo približali. Glavno je, da ne prejmemo gola.

Tomaš Ujfaluši

Verjamem, da bomo v Sloveniji uspeli tudi brez Rosickega. Njegovo odsotnost bomo morali nadoknaditi s pravim kolektivnim pristopom.

Vaclav Sverkoš
Mirnes Šišič in Marek Jankulovski
Marek Jankulovski (desno) v dvoboju z Mirnesom Šišičem v Teplicah. Foto: Reuters
Radoslav Kovač in Tomas Ujfaluši
Upajmo, da se Radoslav Kovač in Tomas Ujfaluši takole ne bosta veselila tudi v Mariboru. Foto: EPA
David Jarolim
David Jarolim je bil v Teplicah v tej akciji prehiter za Aleksandra Radosavljeviča. Foto: EPA
Libor Sionko
Veselje Liborja Sionka po zadetku proti Sloveniji. Foto: Reuters
Milan Baroš
Milan Baroš je letos v dresu Galatasarayja kar uspešen. Foto: EPA
Martin Fenin
Martin Fenin je veliki up češkega nogometa. Foto: EPA
Vaclav Sverkoš
Vaclava Sverkoša je pred letošnjim Eurom poznal le malokdo. Foto: EPA

Petr Čech, Zdenek Grygera, Marek Jankulovski, Tomaš Ujfaluši, David Jarolim, Milan Baroš, Martin Fenin in Vaclav Sverkoš so udarna imena na seznamu selektorja Petra Rade, za katera je verjetno slišal že vsak vsaj povprečen spremljevalec nogometa. S kakšno popotnico vstopajo češki nogometaši v spomladanski del kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010?

Vratarja:

Petr Čech (Chelsea): 26-letni vratar iz Plzna je bil v ponedeljek razglašen za najboljšega češkega nogometaša lanskega leta, s čimer je po letu 2005 še drugič prejel to prestižno priznanje. V anketi so mu največ glasov (508) namenili reprezentanti, trenerji, kapetani čeških prvoligašev, funkcionarji in novinarji. Čeprav lani s Chelseajem ni osvojil nobene lovorike (med drugim je klonil v finalu Lige prvakov in angleškega ligaškega pokala) in si je na odločilni tekmi za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva privoščil veliko napako proti Turčiji (2:3), je v izboru prehitel Pavla Nedveda (451) in Tomaša Ujfalušija (379).

Na oktobrski tekmi proti Sloveniji zaradi poškodbe stegenske mišice ni branil. Letošnjo sezono na Otoku je sicer začel odlično in na 17 tekmah kar 10-krat svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Po nekaj slabših predstavah pozimi v zadnjih tednih pod vodstvom Guusa Hiddinka spet blesti in redko pobere žogo iz svoje mreže. V soboto ga je z natančnim strelom po tleh premagal Luka Modrić, ki je Tottenhamu zagotovil zmago z 1:0.

Jaroslav Drobny (Hertha Berlin): Čehi imajo tudi odličnega rezervnega čuvaja mreže. Drobny je prvi vratar trenutno vodilnega moštva Bundeslige, Herthe iz Berlina. Hertha je poleg Schalkeja (27) v 25 krogih prejela najmanj zadetkov v nemškem prvenstvu - 29. V soboto je z 0:2 izgubila v Stuttgartu.

Junak tekme v Teplicah, vratar Anderlechta Daniel Zitka, si je konec novembra na tekmi belgijskega prvenstva zlomil mečnico in hudo poškodoval gleženj leve noge. Poleg tega si je v trku z igralci nasprotnega moštva Dender zlomil tudi dva zoba. Ker še ni okreval, ga tokrat ni med izbranci selektorja Rade.






Branilci:

Zdenek Grygera (Juventus): Desni bočni branilec, ki lahko igra tudi na mestu štoperja, se je povsem uveljavil v prvi enajsterici stare dame. Ob sobotnem slavju Juveja v Rimu (4:1) je igral vso tekmo. Po njegovem predložku z desne strani je Vincenzo Iaquinta zadel za 2:1.

Marek Jankulovski (Milan): Najboljši češki nogometaš leta 2007, čigar oče je Makedonec, že četrto sezono nosi rdeče-črni dres. Izkušeni 31-letnik, ki lahko igra tako v obrambi kot na sredini igrišča, se po levi strani pogosto vključuje tudi v napad. Z levico lahko nevarno strelja od daleč. Da zna tudi natančno poslati predložek pred nasprotna vrata, so slovenski nogometaši že spoznali. Prav po njegovi podaji je namreč padel zadetek na oktobrski tekmi v Teplicah, ki so jo Čehi dobili z 1:0. V nedeljo je odigral vseh 90 minut v Neaplju (0:0).

Michal Kadlec (Bayer Leverkusen): Obetavni 24-letni branilec je v soboto zadel za točko Bayerja proti Eintrachtu iz Frankfurta (1:1). Njegov oče Miroslav je v prejšnjem desetletju navduševal pri Kaiserslauternu in bil član češke reprezentance, ki je na EP-ju leta 1996 v Angliji izgubila šele v finalu proti Nemčiji.

Zdenek Pospech (Köbenhavn): V Teplicah je proti Sloveniji igral vso tekmo. Bo dobil priložnost tudi v soboto?

David Rozehnal (Lazio): Tudi postavni 191 cm visoki nogometaš je oktobra vseh 90 minut krotil slovenske napadalce. Ob koncu lanske in na začetku letošnje sezone je pri Laziu prikazal zelo dobre predstave, v zadnjem času pa je padel v nemilost trenerja Delia Rossija, saj je nazadnje stopil na igrišče 8. februarja!

Tomaš Ujfaluši (Atletico Madrid): Češki kapetan, ki ima madžarske korenine, je v torek dopolnil 31 let. Brez njega si je težko prestavljati češko obrambo. Konec tedna ni mogel preprečiti poraza Atletica na Mallorci z 0:2. Igral je vso tekmo. "Naš cilj je prvo mesto v skupini, z dvema zmagama bi se mu zelo približali," pravi Ujfaluši in dodaja, da bo imela Češka težje delo s Slovenci kot v sredo doma proti Slovaški. Seveda predvsem zato, ker v soboto igra v gosteh. Glavna nevarnost naše izbrane vrste se mu zdi napad z Milivojem Novakovičem na čelu, ki ne sme imeti preveč prostora. "Glavno je, da ne prejmemo gola," meni nekdanji nogometaš Hamburga in Fiorentine.

Marek Suchy (Slavia Praga): Debitant v češki reprezentanci.

Vezisti:

David Jarolim (Hamburger SV): Kapetan Hamburga je srce češke reprezentance. Kot hiter in odlično tehnično podkovan nogometaš lahko igra praktično kjer koli v vezni vrsti. Odločen je v dvobojih, v njegovih nogah pa je žoga zelo varna. V nedeljo je s soigralci slavil pomembno zmago v Gelsenkirchnu nad Schalkejem z 2:1.

Radoslav Kovač (West Ham): Od konca januarja je kot posojen igralec Spartaka iz Moskve član West Hama. V zadnjem mesecu se je učvrstil v začetni enajsterici. Vseh 90 minut je odigral tudi v soboto na gostovanju v Blackburnu (1:1).

Jaroslav Plašil (Osasuna): Še en vsestranski nogometaš sredine igrišča, ki lahko strelja z obema nogama. Čeprav je precej napadalno usmerjen, zna pomagati tudi v obrambi. V nedeljo se je veselil pomembne zmage v boju za obstanek v španskem prvenstvu proti Espanyolu (1:0).

Marek Matejovsky (Reading): Eden pomembnejših nogometašev angleškega drugoligaša, ki se bori za vrnitev v elitno Premier League. V soboto je na gostovanju pri Crystal Palaceu (0:0) igral dobro uro.

Radek Širl (Zenit St. Peterburg): Že šest let je v Zenitu, s katerim je lani osvojil Pokal Uefa in evropski superpokal. Kot standardni član prve postave se je predstavil tudi na sobotni tekmi proti Saturnu (2:1).

Jan Polak (Anderlecht): Pomemben člen vodilnega moštva belgijskega prvenstva.

Libor Sionko (Köbenhavn): Strelec edinega zadetka v Teplicah, ki je bil njegov osmi v češkem dresu. V karieri je zamenjal že več klubov (pred odhodom na Dansko je igral za GAK, Austrio z Dunaja in Glasgow Rangerse), v zadnjih letih je v izbrani vrsti nepogrešljiv na desnem boku.

Napadalci:

Milan Baroš (Galatasaray): S petimi zadetki najboljši strelec Eura 2004 je precej daleč od stare slave, čeprav letos v Carigradu kar pridno zabija gole. Na 22 tekmah jih je dosegel že 17, zato bo morala biti slovenska obramba v soboto zelo pozorna nanj. Pet zadetkov je dodal v Pokalu Uefa, zadnjega v četrtek proti HSV-ju, ko Galatasarayu za napredovanje v četrtfinale ni zadostovalo niti vodstvo z 2:0, saj je na koncu klonil z 2:3. Na zadnji tekmi v turškem prvenstvu ni igral zaradi kartonov. V reprezentančnem dresu je mrežo zatresel že 32-krat, a v zadnjih dveh letih le enkrat - na avgustovski prijateljski tekmi proti Angliji v Londonu (2:2). V kvalifikacijah je bil zadnjič uspešen 24. marca 2007 ob porazu proti Nemčiji z 1:2.

Martin Fenin (Eintracht Frankfurt): Še ne 22-letni veliki up češkega nogometa je širšo javnost prvič opozoril nase na svetovnem prvenstvu do 20 let pred dvema letoma v Kanadi, ko so se Čehi ustavili šele v finalu ob porazu proti Argentini z 1:2. Fenin je tedaj "švejke" celo popeljal v vodstvo. Na prvi tekmi proti Sloveniji je dobil prednost pred Vaclavom Sverkošom in ostal na igrišču do 81. minute. V soboto proti Bayerju (1:1) je igral 12 minut manj. Letos je v Bundesligi v statistiko vpisal 5 zadetkov in 8 podaj.

Tomaš Necid (CSKA Moskva): Komaj 19-letni Pražan je zablestel že na prvi tekmi v dresu CSKA-ja, ko je pred tremi tedni kot rezervist v podaljšku odločil o zmagovalcu ruskega superpokala. CSKA je z 2:1 premagal ruskega prvaka Rubin iz Kazana. Preden se je odpravil v Rusijo, je Necid kot član Slavie iz Prage v češkem prvenstvu na 16 tekmah zabil 11 golov in bil najboljši strelec tega tekmovanja. Novembra je zadel tudi ob debiju v članski reprezentanci, ko je Češka s 3:0 slavila v San Marinu.

Vaclav Sverkoš (Sochaux): Strelec prvega zadetka na lanskem Euru, ko je Češka z 1:0 ugnala Švico. S 15 goli najboljši strelec lanskega češkega prvenstva se je decembra iz Banika iz Ostrave preselil v Sochaux. Zaradi dobre strelske forme (na 10 tekmah je v francoskem prvenstvu že 5-krat spravil žogo v mrežo) bo bržkone začel sobotno srečanje ob Milanu Barošu. V nedeljo je ob porazu v Lyonu z 0:2 igral vso tekmo. "Verjamem, da bomo v Sloveniji uspeli tudi brez Rosickega. Njegovo odsotnost bomo morali nadoknaditi s pravim kolektivnim pristopom," optimistično napoveduje 25-letni napadalec.

Matej Rijavec

Naš cilj je prvo mesto v skupini, z dvema zmagama bi se mu zelo približali. Glavno je, da ne prejmemo gola.

Tomaš Ujfaluši

Verjamem, da bomo v Sloveniji uspeli tudi brez Rosickega. Njegovo odsotnost bomo morali nadoknaditi s pravim kolektivnim pristopom.

Vaclav Sverkoš