23-letni napadalec Stuttgarta Jamie Leweling (desno) je sanjsko debitiral v dresu elfa. Foto: EPA
23-letni napadalec Stuttgarta Jamie Leweling (desno) je sanjsko debitiral v dresu elfa. Foto: EPA
Ilkay Gündogan, Manuel Neuer in Thomas Müller so se poslovili od navijačev, Toni Kroos pa je bil tokrat odsoten. Foto: EPA
Ilkay Gündogan, Manuel Neuer in Thomas Müller so se poslovili od navijačev, Toni Kroos pa je bil tokrat odsoten. Foto: EPA

Že pred tekmo so se na slovesnosti od reprezentance uradno poslovili Thomas Müller, Manuel Neuer, Ilkay Gündogan in Toni Kroos, ki so za Nemčijo skupaj zbrali 451 nastopov. Konec reprezentančne kariere so napovedali po letošnjem evropskem prvenstvu v domovini, na katerem so izpadli v četrtfinalu proti Španiji z 1:2 po podaljšku.

Nemci so že v 2. minuti zatresli mrežo, Leweling je bil natančen z levico s 14 metrov. Takoj se je oglasil videosodnik Nejc Kajtazović. Glavni sodnik Slavko Vinčić je odšel na ogled posnetka ob stransko črto in skupaj sta ugotovila, da je bil podajalec Serge Gnabry v prepovedanem položaju. Selektor Julian Nagelsmann je bil ogorčen, saj se je igra nadaljevala in Nizozemci so izgubili žogo pred svojim kazenskim prostorom.

Slavko Vinčić je po ogledu posnetka razveljavil zadetek Lewelinga v 2. minuti. Foto: EPA
Slavko Vinčić je po ogledu posnetka razveljavil zadetek Lewelinga v 2. minuti. Foto: EPA

Nemčija je bila precej boljša tekmica v prvem polčasu. Povedla je v 64. minuti, ko je po podaji iz kota Tim Kleindienst podaljšal žogo z glavo, od Nica Schlotterbecka pa se je odbila naravnost do Lewelinga, ki jo je z desetih metrov z desno nogo pospravil pod prečko.

Nizozemci so pritisnili v zadnje četrt ure. Xavi Simons je v 77. minuti stresel prečko. V zadnji minuti se je s parado izkazal vratar Oliver Baumann, ki je odbil nevarni strel rezervista Donyella Malena.

Szoboslai blestel v Zenici
Madžari so dosegli prvo zmago v tej izvedbi tekmovanja. Bosna in Hercegovina je na stadionu Bilino polje v Zenici izgubila proti Madžarom z 0:2. Junak je bil Dominik Szoboslai, ki je dosegel oba gola, prvega v 38. minuti, drugega pa z bele točke v 50. minuti.

Randal Kolo Muani je bil junak večera na stadionu kralja Baudouina v Bruslju. Foto: EPA
Randal Kolo Muani je bil junak večera na stadionu kralja Baudouina v Bruslju. Foto: EPA

Francozi z igralcem manj ohranili minimalno prednost v Bruslju
Belgija je izgubila proti Franciji z 1:2. Youri Tielemans je v 23. minuti zapravil enajstmetrovko, streljal je dva metra čez vrata. Natančnejši je bil Randal Kolo Muani v 35. minuti. Z bele točke je poskrbel za vodstvo Francije, potem ko je branilec Wout Faes v kazenskem prostoru igral z roko. V sodnikovem dodatku po prvem polčasu je Lois Openda izenačil. Stranski sodnik je dvignil zastavico, a je videosodnik zadetek priznal, saj ni bilo prepovedanega položaja.

Odlični napadalec PSG-ja Kolo Muani je bil uspešen tudi v 62. minuti z glavo, Lucas Digne je natančno podal z leve strani. V zadnjih 15 minutah so gostje ostali brez Aureliena Tchouamenija, ki je dobil drugi rumeni karton, a so ohranili minimalno prednost.

Giovanni Di Lorenzo je dvakrat zatresel mrežo v Vidmu. Foto: EPA
Giovanni Di Lorenzo je dvakrat zatresel mrežo v Vidmu. Foto: EPA

Gladka zmaga Italije
Italija je na vrhu skupine A2, potem ko je ugnala Izrael v Vidmu s 4:1. Vodilni zadetek za azzurre je dosegel Mateo Retegui ob koncu prvega dela z bele točke. Kapetan Izraela Dor Peretz je v kazenskem prostoru podrl Sandra Tonailja.

V 54. minuti je Giovanni Di Lorenzo z glavo povečal prednost na 2:0 po podaji Giacoma Raspadorija s prostega strela z leve strani. Za nekaj upov Izraela je z znižanjem v 66. minuti poskrbel Mohammed Abu Fani, a je Italija dosegla še dva gola. V 72. minuti je bil z levo nogo natančen Davide Frattesi po podaji Federica Dimarca. Končni izid je sedem minut zatem postavil Di Lorenzo.


Skupina A2:
BELGIJA – FRANCIJA 1:2 (1:1)
Openda 45.; Kolo Muani 35./11-m, 62.
RK: Tchouameni 76./Francija
Tielemans (Belgija) je v 23. minuti zapravil 11-m.

ITALIJA – IZRAEL 4:1 (1:0)
Retegui 41./11-m, Di Lorenzo 54., 79., Frattesi 72.; Abu Fani 66.

Vrstni red: Italija 10, Francija 9, Belgija 4, Izrael 0.


Skupina A3:
NEMČIJA – NIZOZEMSKA 1:0 (0:0)
Leweling 63.

BiH – MADŽARSKA 0:2 (0:1)
Szoboszlai 38., 50./11-m

Vrstni red: Nemčija 10, Nizozemska in Madžarska po 5, BiH 1.


Skupina B1:
GRUZIJA – ALBANIJA 0:1 (0:0)
Asllani 48.

UKRAJINA – ČEŠKA 1:1 (0:1)
Dovbik 53./11-m; Červ 18.
(v Vroclavu)

Vrstni red: Češka 7, Gruzija in Albanija po 6, Ukrajina 4.


Skupina B4:
ISLANDIJA – TURČIJA 2:4 (1:0)
Oskarsson 3., Gudjohnsen 83.; Kahveci 62., Calhanoglu 67./11-m, Güler 88., Aktürkoglu 95.
Calhanoglu je v 54. minuti zapravil 11-m.

WALES – ČRNA GORA 1:0 (1:0)
Wilson 36./11-m

Vrstni red: Turčija 10, Wales 8, Islandija 4, Črna gora 0.


Skupina C1:
AZERBAJDŽAN – SLOVAŠKA 1:3 (1:1)
Bajramov 38.; Mamadov 15./ag, Haraslin 75., Duriš 86.
RK: Emreli 70./Azerbajdžan

ESTONIJA – ŠVEDSKA 0:3 (0:2)
Nanasi 29., 37., Gyökeres 66.

Vrstni red: Švedska in Slovaška po 10, Estonija 3, Azerbajdžan 0.