Odločilni trenutek, ko je Ronaldo zadel v zadnji seriji. Foto: Reuters
Odločilni trenutek, ko je Ronaldo zadel v zadnji seriji. Foto: Reuters
Diego Simeone
Diego Simeone je bil po drugem finalnem porazu razočaran. Foto: Reuters
Sergio Ramos
Sergio Ramos je zadel še v svojem drugem finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak je bil spet vrhunski, a zmanjkala je pika na i. Foto: Reuters
Schmeichel na Twitterju pohvalil predstavo Oblaka

spet evropski prvak, mestni tekmec Atletico pa je še enkrat obstal na pragu raja.

San Siro je bil prizorišče zadnjega finala Lige prvakov, ki je že 11. okronal madridski Real. Beli balet je z naskokom najuspešnejša ekipa v zgodovini tega tekmovanja, hkrati pa je izjemno učinkovit tudi v finalih (11 zmag in le trije porazi).

Vedno prišli vsaj do podaljška
Tudi Atletico ima na drugi strani tri finalne poraze, a v statistiki zmage seva ničla. A statistika bi bila lahko popolnoma drugačna. Leta 1974 so v finalu proti Bayernu po podaljšku igrali 1:1, Nemci so seveda izenačujoči gol zabili v 120. minuti. Ker takrat še ni bilo enajstmetrovk, je morala biti odigrana ponovljena tekma, kjer so Španci popolnoma odpovedali (4:0). Pred dvema letoma so Atleti proti Realu še globoko v sodnikovem podaljšku vodili 1:0, po udarcu Ramosa so se spet igrali podaljški, kjer pa je bil promet enosmeren (4:1). Tokrat so prišli do enajstmetrovk, kjer je bil na koncu spet srečnejši Real.

Ronaldo prosil Zidana za zadnji strel
V odločilni seriji je zadel največji zvezdnik na igrišču Cristiano Ronaldo, ki je bil med tekmo sicer precej neviden: "Imel sem vizijo, da bom zadel odločilni zadetek, zato sem prosil Zinedina Zidana, ali lahko streljam v zadnji seriji. To je poseben trenutek, v katerem lahko uživamo tako igralci kot navijači, ki so vedno stali za nami."

Bele precej mučili krči
Ob koncu rednega dela, ko je Atleticu uspelo izenačiti, je kazalo, da tehtnica prehaja na njihovo stran. Real je deloval izgubljeno, predvsem pa fizično zelo utrujen. "Bilo je izjemno težko. V podaljšku so nas mučili krči. A pokazali smo vztrajnost, kar se nam je izplačalo. Za nami je čudovita pot, zasluženo smo zmagali," je po finalu pripovedoval Gareth Bale, ki je bil natančen v tretji seriji enajstmetrovk.

Oblak spet izgubil finale po 11-metrovkah
Jan Oblak
je bil tretji Slovenec, ki je igral v finalu največje klubske tekme na stari celini. Na koncu ni obrnil tradicije, ki sta jo zakoličila Srečko Katanec in Zlatko Zahovič, saj se tudi sam ni dotaknil pokala z velikimi uhlji, za piko na i je bil tudi sam v igri vse do konca, saj so prav vsi trije igrali podaljške. Med tekmo se je izkazal z odlično in samozavestno igro, pri loteriji pa je bil praktično brez moči. Vsi realovci so žogo poslali v njegovo levo spodnjo stran, a sam je štirikrat izbral desno stran. 23-letnik se je že drugič znašel v podobni situaciji. Pred dvema letoma je namreč z Benfico odlično igral v Evropski ligi, v finalu bil suveren proti Sevilli (0:0), ki pa je prav tako slavila po enajstmetrovkah. Oblak tudi takrat ni ubranil niti enega strela (4:2 za Špance).

Ali bo Simeone ostal v Atleticu?
Za preporod Atletica, ki je v zadnjih letih v domovini resno ogrozil dvojo vlado Barcelone in Reala, hkrati pa klub preporodil v evropskega velikana, je nedvomno trener Diego Simeone. 46-letni Argentinec se po tekmi ni izgovarjal na loterijo: "Realu je treba čestitati, spet so bili boljši od nas, tokrat po enajstmetrovkah." Po koncu klubske sezone se je spraševal o svoji prihodnosti: "Ali naj nadaljujem z Atleticom ali to pomeni konec nekega cikla? Moram premisliti o tem. Tak poraz ti ukrade precej let življenja. Najbolj mi je žal za vse navijače, ki so plačali precej denarja, da so prišli sem. Čutim se odgovornega za njih. Na svoje igralce pa sem zelo ponosen, saj smo na poti do finala izločili Barcelono in Bayern, to je bila res posebna pot."

Statistični sladkorčki:
- Atletico ima največ finalnih nastopov v Ligi prvakov, v kateri še vedno ni zmagal (tri).
- Zinedine Zidane je postal drugi igralec Reala, ki je naslov osvojil tako kot igralec kot trener, to je uspelo še Miguelu Munozu.
- Zidane je sploh prvi francoski trener s to lovoriko.
- Antoine Griezmann je prvi po Arjenu Robbnu (2012), ki je v finalu med tekmo zapravil enajstmetrovko.
- Diego Simeone je kot trener drugič izgubil finale Lige prvakov. Več porazov ima le Marcello Lippi (tri).

Schmeichel na Twitterju pohvalil predstavo Oblaka