33-letni Andre Villas Boas lahko letos s Portom osvoji trojno krono. Foto: EPA
33-letni Andre Villas Boas lahko letos s Portom osvoji trojno krono. Foto: EPA
Andre Villas Boas in Joao Moutinho, Porto
Andre Villas Boas in kreator Portove igre Joao Moutinho. Foto: EPA
Andre Villas Boas, Porto
Veselje na lizbonskem stadionu ob osvojitvi naslova portugalskega državnega prvaka. Foto: EPA
Andre Villas Boas, Pinto da Costa, Porto
Andre Villas Boas in predsednik Porta Pinto da Costa ob predstavitvi na Dragau. Foto: EPA
Hulk, Porto
Veselje Portovih nogometašev ob zadetku brazilskega napadalca Hulka. Foto: EPA

Še v lanski sezoni je portugalska javnost za naslednika velikega Mourinha okronala trenerja lizbonske Benfice Jorgeja Jesusa in ga poimenovala kar "The Special Two". Toda kmalu je naziv "novi Mourinho" odšel tja, kamor sodi, v drugo največje portugalsko mesto, v klub, kjer je "The Special One" tudi začel podrejati Evropo – v Porto.

Porto še po rekord Benfice
Komaj 33-letni Villas Boas je poskrbel za popoln preobrat Porta. Pred sezono "zmaji" niso veljali za favorite, a pet krogov pred koncem državnega prvenstva so si že zagotovili naslov, obenem pa sploh niso izgubili tekme. Na 26 tekmah so dosegli 24 zmag in dva remija, pred koncem sezone in ponovitev uspeha Benfice iz sezone 1972/73 pa jih ločijo le štiri srečanja. Villas Boas je s Portom postavil rekord po nepremagljivosti v vseh tekmovanjih (38), ki ga je prej imel prav Mourinho (33).

Ob enem je Villas Boas dobil nekakšno bitko za nasledstvo Mourinha, saj je v internem dvoboju premagal prav Jesusa, ki vodi največjega tekmeca Porta Benfico. Lizbončani uspešno igrajo v Evropski ligi in imajo tako kot Porto po prvih tekmah četrtfinala lepo izhodišče. Naslov državnega prvaka so si "zmaji" zagotovili ravno z zmago z 2:1 v "O Classicu", slavje pa je bilo še slajše, saj je srečanje gostil sloviti lizbonski stadion Luz. Benfica, ki je naslov osvojila lani, je pred sezono zavoljo zvezdniške zasedbe tudi veljala za glavnega kandidata za naslov.

Sprva pod taktirko Robsona
Tako kot Mourinho je tudi Villas Boas pred prihodom v Porto treniral manjša moštva, prav tako pa nima pravih igralskih izkušenj. Poleg vsega se je tudi Villas Boas učil prav od slavnega rojaka. V nogometni svet ga je spravil sloviti Bobby Robson. Angleški strokovnjak, ki je sodeloval tudi z Mourinhom, je za časa delovanja pri Portu mladeniča vzel v klub, saj je, zaradi maminih angleških korenin, Villas Boas tekoče govoril angleško. "Sem angleškega rodu, imam velik nos in rad imam vino," je Villas Boas sam zase navedel razloge, zakaj se vidi bolj kot klon Robsona.

Opazovanje treningov velikega stratega mu je dalo veliko, poleg tega pa je Robson tudi poskrbel, da je Villas Boas že s 17 leti dobil Uefino trenersko licenco. Z 21 leti je prevzel vodenje reprezentance Britanskih Deviških otokov, a je selektorsko mesto hitro zapustil. Ko je Mourinho prevzel Porto, je mladega trenerja postavil za odgovornega za "skavting". Z Mourinhom se je nato preselil tudi v London k Chelseaju in nato kot pomočnik tudi v Milano k Interju.

Nase opozoril pri Academicu
Oktobra 2009 je zapustil Italijo in se vrnil v domovino, kjer je prevzel vodenje Academice iz Coimbre. Moštvo je bilo pred njegovim prihodom povsem na repu portugalskih prvoligašev, a Villasu Boasu je uspelo klub rešiti pred izpadom. Ob koncu sezone so osvojili 11. mesto, uvrstili pa so se celo v polfinale pokalnega tekmovanja.

Junija je predsednik Pinto da Costa namesto Jesualda Ferreire v klub pripeljal v Portu rojenega neuveljavljenega mladega trenerja. Tveganje se mu je obrestovalo in Porto je pod taktirko Villasa Boasa zablestel.

Iz Sportinga pripeljal Moutinha
Pred sezono je klub zapustil steber obrambe in kapetan Bruno Alves, ki je odšel v Sank Peterburg k Zenitu, poleg tega pa se je v Liverpool preselil tudi nosilec igre v vezni vrsti Raul Meireles. Villas Boas je postavil svoj sistem. Ubral je Mourinhovo taktiko, ki je pred leti ekipo sestavil okrog Deca. Villas Boas je kot osrednjo figuro Portove igre pripeljal Joaa Moutinha. Portugalski reprezentant, ki je po evropskem prvenstvu 2008 postal tarča številnih evropskih klubov, močno se je zanj na primer ogrela Barcelona, je v Porto prišel iz Sportinga, ki je tretji največji portugalski klub in del tako imenovanih "velikih treh". Moutinho je bil celo kapetan lizbonskega prvoligaša.

Moutinho se je na sredini igrišča odlično ujel s Kolumbijcem Fredyjem Guarinom. V napadu blestijo Brazilec Hulk, Portugalec Silvestre Varela in še en Kolumbijec Radamel Falcao. Omenjeni izvajajo velik pritisk na nasprotnike že na njihovi polovici in ves čas skrbijo za visok ritem igre. V najlepši luči so to demonstrirali novembra na "O Classicu", ko je na Dragau Benfica klonila s kar 5:0.

Ob tem je postavil še trdno obrambo, kateri zdaj poveljuje portugalski reprezentant sicer doma z Zelenortskih otokov Rolando, ki se dobro ujame s članom argentinske izbrane vrste Nicolasom Otamendijem. Svoje v obrambi dodajajo še Brazilec Maicon in Urugvajca Alvaro Pereira ter Jorge Fucile.