Stadion Poljud se tudi tokrat ni mogel izogniti dimni zavesi. Zaradi tega je bila tekma prekinjena v 53. minuti. Foto: EPA
Stadion Poljud se tudi tokrat ni mogel izogniti dimni zavesi. Zaradi tega je bila tekma prekinjena v 53. minuti. Foto: EPA
Zdravko Mamić
Izvršni podpredsednik Dinama Zdravko Mamić je bil eden izmed tistih, ki se je najbolj pritoževal nad sodniško odločitvijo iz prvega polčasa. Foto: EPA
Slaven Bilić
Selektor hrvaške reprezentance Slaven Bilić poudarja, da je vsak hrvaški derbi na meji regularnosti. Foto: EPA

Dalmatinski gigant bo moral zaradi slabe organizacije derbija plačati 200.000 kun (okoli 26.800 evrov) kazni, poleg tega pa bo naslednjo tekmo odigral pred praznimi tribunami. Vzroki za kazni so metanje konfetov na zelenico in prestavljen začetek tekme za 19 minut ter uporaba prevelikega števila pirohetničnih sredstev, zaradi česar so morali derbi v 57. minuti prekiniti. Disciplinski sodnik hrvaškega državnega prvenstva pa je začel tudi postopek proti Giovanniju Rossu, ki je po srečanju prižgal baklo.

Hajduk ni odgovoren za incidente
"Odgovorni smo prijaviti dogodek, oceniti, koliko gledalcev bo prišlo, in zagotoviti redarje. Nismo pa odgovorni za pregledovanje ljudi in preprečitev ogleda tekma. Za to so pristojne druge osebe," je kazen komentiral predsednik splitskega kluba Mate Peroš, ki zagotavlja, da se bo klub na kazen pritožil.

Kazen tudi Dinamu
30.000 kun (okoli 4.000 evrov) bodo morali plačati tudi pri aktualnem hrvaškem prvaku. Zagrebški klub naj bi bil odgovoren za zažig stolov in spopad s policijo, zaradi česar so hrvaški možje v modrem aretirali 121 navijačev, od katerih bosta dva v zaporu ostala 20 dni, eden pa še deset dni več. Preostali se bodo morali zagovarjati pred preiskovalnim sodnikom.

Koreografija je bila nevarna
Veliko polemik je po derbiju izzvala tudi "papirna" koreografija, ki so jo uprizorili navijači Hajduka. "Koreografija, ki je bila fantastična, je bila vizualno videti lepo, a je bila za vse nevarna. To je bil papir A4- formata, ki je bil izrezan na štiri dele, in vsi vemo, kako je papir v tem stanju zmožen škodovati. Tekma sploh ne bi smela biti odigrana pod takimi pogoji, saj pred TV-zasloni ni bilo mogoče razlikovati žoge od papirja, niso pa se videle niti linije za avt," je dejal športni direktor Dinama Zoran Mamić.

Je bila enajstmetrovka upravičena?
Največja nogometna tekma pri naših južnih sosedih še vedno odmeva tudi zaradi sumljive sodniške odločitve. V 45. minuti naj bi z roko namerno igral mladi argentinski vezist Adrian Calello, strel z bele točke pa je uspešno izvedel Nikola Kalinić. Medtem ko pri Hajduku sodniško odločitev pozdravljajo, pa so pri Dinamu drugačnega mnenja. Izvršni podpredsednik Zdravko Mamić je denimo izjavil, da je roko Calella videl le sodnik Ivan Bebek. Sodniško odločitev si lahko pogledate v spodnjem videu.

Vsak derbi na robu regularnosti
Na hrvaškem se že nekaj časa pojavlja težava z navijaškimi incidenti, ki odmevajo tudi daleč po Evropi. Nič novega se ni zgodilo niti letos v Splitu, kjer je bilo ranjenih 324 navijačev in 54 policistov. "Težava je v tem, da nihče ne naredi ničesar, da bi se to ustavilo. Ne vem, kdo je odgovoren, a očitno stvari ne funkcionirajo. Vsak hrvaški derbi je nevaren in na robu regularnosti," meni selektor "ognjenih" Slaven Bilić.

A. B.