Unai Emery je s Sevillo kar trikrat osvojil Evropsko ligo, a uspeha ni uspel ponoviti ne pri Parisu SG-ju, ne Arsenalu. Foto: Reuters
Unai Emery je s Sevillo kar trikrat osvojil Evropsko ligo, a uspeha ni uspel ponoviti ne pri Parisu SG-ju, ne Arsenalu. Foto: Reuters

Emery je bil dolgo časa na udaru kritik, trenersko delo pa je izgubil po četrtkovem domačem porazu v petem krogu evropskega pokala proti nemškem Eintrachtu iz Frankfurta z 1:2.

Kot zanimivost velja zapisati, da je klub iz Frankfurta v tej sezoni pokopal že drugega trenerja, pred Emeryjem je trenersko delo po porazu z njim izgubil tudi Hrvat Niko Kovač pri nemškem Bayernu iz Münchna.

Topničarji pod vodstvom Emeryja na zadnjih sedmih tekmah na domačem in mednarodnem prizorišču sploh niso okusili slasti zmage, kar se je nazadnje zgodilo leta 1992, ko jih je vodil Škot George Graham.

Le 8. na Otoku, ogroženi v Evropi
Arsenal je pod vodstvom Emeryja v tej sezoni pokazal dokaj povprečne predstave in je z izkupičkom 4-6-3 v premier ligi le na osmem mestu. V skupinskem delu evropske lige je pred zadnjim krogom resda v vodstvu z desetimi točkami, a lahko se zgodi, da bo ostal brez izločilnih tekem. Drugouvrščeni Eintracht zaostaja točko, tretjeuvrščeni belgijski Standard iz Liega pa tri točke. Arsenal bo v zadnjem krogu, 12. decembra, gostoval v Belgiji, Eintracht pa bo gostil portugalski Guimaraes.

Španec je v London prišel lani poleti, ko je na tem položaju zamenjal Francoza Arsena Wengerja, ki je kar 22 let vodil Arsenal. Pred tem je treniral španske ekipe Almeria, Valencia in Sevilla, ruski Spartak iz Moskve in francoski PSG.

Ljubljenec navijačev pred dvema desetletjema
Njegov naslednik Freddie Ljungberg nima veliko trenerskih izkušenj. Od leta 2016 je skrbel za mlajše selekcije pri Arsenalu, eno leto pa je bil pomočnik trenerja pri nemškem Wolfsburgu. 42-letni Šved ima za seboj sijajno igralsko kariero, najboljša igralska leta pa je pokazal prav v dresu Arsenala, za katerega je igral med letoma 1998 in 2007, pri čemer je pomagal k osvojitvi 6 lovorik.