Popoldanski utrinek iz Marseilla. Foto: Reuters
Popoldanski utrinek iz Marseilla. Foto: Reuters

Ena oseba je doživela srčni infarkt in bila prepeljana v bolnišnico, en angleški navijač srednjih let pa je obležal nezavesten. Aretirali so šest navijačev. Policija je za umiritev razmer uporabila tudi solzivec in več vodnih topov. V spopade je bilo udeleženih približno 300 angleških navijačev in podobno število ruskih.
Nekateri britanski novinarji poročajo, da je izgrede sprožila skupina zamaskiranih ruskih huliganov, ki naj bi na glavni trg v Marseillu prišla s stranske ulice in izzivala nasilje. Odzvala se je tudi Evropska nogometna zveza. "Ljudje, ki sodelujejo pri tako nasilnih dejanjih, nimajo mesta v nogometu," so pri Uefi zapisali v izjavi za javnost.

V mestu na jugu Francije je razgreto ozračje že več dni. V četrtek in petek je bila točka vrelišča v okolici nekega puba. Tudi ponoči so policisti morali uporabiti solzivec, pridržali pa so devet ljudi. Mediji poročajo, da so angleški navijači sprva pod vplivom alkohola le glasno prepevali, pozneje pa so začeli v policiste odmetavati prazne steklenice. Policisti so začeli navijače potiskati stran, kar je te le še bolj razjezilo. Mir je bil vzpostavljen okoli 2.30 zjutraj.

Stavkajo tudi piloti
Oblastem sicer še največ težav povzroča stavkovni val, zlasti v železniškem prometu, kjer stavkajo že več kot deset dni. Sindikati so sicer v petek zvečer po več pozivih francoskih politikov, naj ne povzročajo težav udeležencem EP-ja in s tem sramotijo države, zagotovili, da njihove dejavnosti ne bodo usmerjene v to, da bi motili prihode navijačev na stadione. Prvi dan je na tem področju minil brez posebnosti oz. gladko, kot je dejal predsednik Hollande. "Vsi so spoštovali pravila in varnostne ukrepe," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vidno zadovoljen ocenil Hollande z navijaškim šalom francoske trobojnice. Kot še poroča AFP, so do stadiona pripeljali vsi predvideni vlaki, enako pa je bilo potem tudi ob vračanju navijačev.

V soboto so sicer stavkati začeli tudi piloti državne letalske družbe Air France, ki je zato že odpovedala okoli 30 odstotkov poletov. V Air Franceu sicer zatrjujejo, da bodo dali prednost povezavam z mesti, v katerih so tekme prvenstva, vendar pa se oblasti vseeno bojijo, da bi štiridnevna stavka lahko prizadela več tisoč nogometnih navdušencev. Več tukaj.